Obavijesti

News

Komentari 38

Hoće li HDZ srušiti Milinovića, a Ličani do ljeta ići na izbore?

Hoće li HDZ srušiti Milinovića, a Ličani do ljeta ići na izbore?
3

Darko Milinović je oslabljen i za razliku od HDZ-a, skoro nemoguća misija mu je okupiti većinu u ličkoj Skupštini. Hoće li mu HDZ opet srušiti proračun ili ponuditi ruku, odgovara pobjednik izbora Marijan Kustić

VIDEO

Bitka za Ličko-senjsku županiju nije završila jučerašnjim izborima na kojima je relativni pobjednik HDZ. Dapače, to je tek prvi korak u pokušaju potpune detronizacije bivšeg HDZ-ova župana Darka Milinovića ili znatnom ograničavanju njegove moći.

Predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić: 'Pobjeda HDZ-a je početak promjena u upravljanju Ličko-senjskom županijom' Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Monday, March 11, 2019

Jučerašnji izbori na kojima je HDZ osvojio 35,4 posto glasova, a Milinović 20,4 posto posljedica su rušenja županijskog proračuna u prosincu teškog 327 milijuna kuna. Zakon koji je HDZ-ova većina usvojila na nacionalnoj razini, kaže da se u slučaju neizglasavanja proračuna ide na izbore samo za županijsku skupštinu, dok je župan Milinović ostao na svom mjestu iako je izgubio većinu nakon raskola sa strankom.

'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'
'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'

Nakon jučerašnjih izbora, Milinoviću je skoro nemoguća misija imati većinu i priznao je da je ostvario lošiji rezultat od očekivanog. Ima sedam zastupničkih mjesta, a za većinu mu je potreban 16 od 31 zastupnika i zastupnice. HDZ s druge strane ima 13 zastupnika u svojoj koliaciji. Milinović bi mogao imati većinu s HSP-om koji vodi Karlo Starčević i koji je osvojio šest mandata.

Ali to je malo moguće s obzirom na njihov dugogodišnji sukob, te da je Starčević digao stranku upravo protiveći se Milinovićevom upravljanju Likom i dok je još bio u HDZ-u. Milinovićev partner koji mu je podržao proračun, Ante Dabo osvojio je tek tri mandata, pa s njima nema niti približno dovoljno. SDSS ima dva zastupnika, a oni bili na strani HDZ-a i kada je rušen proračun.

Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata
Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata

Jasno je dakle, da HDZ ima puno više mogućnosti da dogovori većinu u Skupštini i  imati svog predsjednika tog predstavničkog tijela. Sa SDSS-om im nedostaje tek jedan glas za većinu, a s HSP-om bi imali 19 zastupnika.

Odmah nakon konstituiranja Skupštine, ponovno je prvi na redu Milinovićev proračun koji je HDZ na čelu s Marijanom Kusićem već odbio. Ako ga odbije ponovno, pada i župan Darko Milinović i županijska skupština, pa se u roku tri mjeseca trebaju održati novi izbori. Ako sve bude išlo brzo, moguće je da i prije ljeta Ličani idu opet na izbore i izaberu novog župana. HDZ bi u slučaju  pobjede i na tim novim izborima potpuno maknuo Milinovića i ponovno vrati županiju pod svoje skute.

Druga opcija je da HDZ i budući partneri potpuno prekroje proračun, a Milinović bi ih bio primoran slušati ako želi zadržati svoju fotelju. S tom opcijom bi HDZ kontrolirao svog bivšeg župana, ali bi mu omogućio i predah do redovnih izbora za dvije godine. Nema sumnje da bi ta kohabitacija bila obilježena stalnim sukobima. S druge strane, HDZ-u koji je slao sve ministre u kampanju, novi izbori bi bili teret jer su krajem svibnja i izbori za EU parlament.

Ključnu odluku će u svakom slučaju morati donijeti HDZ. U 13 sati će Marijan Kustić, predsjednik županijskog HDZ-a županije i čovjek od povjerenja Andreja Plenkovića gostovati u studiju 24sata. U razgovoru uživo trebali bi dobiti odgovor o daljnjim potezima HDZ-a, s kim će surađivati, koje projekte će provesti u Lici, te kako je kao prilični politički anonimac uspio pobijediti veterana Milinovića. Ekskluzivni razgovor pratiti od 13 sati na Facebook stranici 24sata, našoj Internet stranici 24sata.hr i YouTube kanalu.

Pokretanje videa...

01:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa