Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hoće li Nini Kuluz uzeti sina? Seve: 'Ništa više neće biti isto'

None Foto: Privatni album

Nina Kuluz je živjela u Italiji. Tamo je upoznala za  Alessandra Avenatija. Dobili su sina. Kasnije su prekinuli vezu. Nina je otišla sa sinom u Hrvatsku, a otac djeteta ju je tužio za otmicu...

"Danas Cesare, sutra Duje" poruka je koja je u nedjelju osvanula na velikom transparentu na zvoniku Svetog Duje u Splitu. Znak je to podrške Nini Kuluz i njezinom sinu Cesareu koje bi u utorak trebali razdvojiti. Zbog toga se u utorak od 9 do 13 sati organizira mirno okupljanje na adresi Pujanke 71. Oglasila se i Severina Kojić koja je na Facebooku napisala:
"Sutra, u utorak, jedna majka treba najveću podršku. Sutra je jedno dijete osuđeno na život bez majke. Pravi se nad njim ovrha kao da je to stvar.

Ne dozvolimo da nam djecu tretiraju kao brojeve. Od sutra više ništa neće biti isto ako svi zajedno ne odemo u Split. Do jučer je to bio mali Ante, Šime, Domagoj... Sutra Cesare... A preksutra tko zna ko.

Vidimo se sutra u Splitu na adresi Pujanke 71. Hvala vam❤

P.S. Organiziran je bus. Tko želi ići, no javite se brzo jer organiziramo karte..."

POGLEDAJTE VIDEO:

Bila je na tjeralici

Podsjetimo, Nina Kuluz je živjela u Italiji. Tamo je upoznala Alessandra Avenatija. Dobili su sina Cesarea. U vezu s Avenatijem stupila je nešto kasnije dok je još službeno bila u prvom braku. U izvanbračnoj zajednici Nina i Alessandro živjeli su u Moncalieriju osam godina prije nego su u rujnu 2009. dobili sina. Godinu dana nakon što se dječak rodio, Nina i Alessandro su prekinuli vezu. Nina je u travnju 2011. godine sina odvela u Hrvatsku.

Odluka o zajedničkoj skrbi

Sud u Italiji je pak donio odluku da roditelji imaju zajedničku skrb s tim da dječak treba ostati živjeti na očevoj adresi gdje je boravio od rođenja. Majka ima pravo svakodnevnog susretanja sa sinom te ga može odvesti na svoju adresu svaki drugi vikend.

Nakon što je Nina odvela sina u Hrvatsku, Alessandro ju je tužio za otmicu djeteta. Za Ninom su u lipnju 2012. godine raspisani tjeralica i europski uhidbeni nalog. Od polovice 2012. godine ona i trogodišnji Cesare službeno postaju bjegunci bez adrese i nalaze se na Interpolovu popisu traženih osoba. Alessandro je također podnio kaznenu prijavu protiv Nine zbog otmice djeteta.

Alessandro Avenati je talijanskim medijima 2016. godine ispričao kako je Nina sa sinom bila u bijegu u Hrvatskoj i Bosni i da su ih skrivali obitelj i prijatelji. Rekao im je i da je Nina sinu promijenila ime. Rekao je i da je dječak imao lažno ime dok je bio u bolnici na operaciji.

Foto: Interpol

Tvrdi da ju je partner maltretirao

Nina je 2016. godine kada je došla u Split uhićena, a kasnije je puštena da se brani sa slobode.

Dječak bi sada trebao biti predan ocu jer su tako odlučili i talijanski i hrvatski sud. Budući da se Nina sa sinom skrivala, otac ga nije vidio godinama što dodatno komplicira cijelu situaciju. Nina pak tvrdi da ju je Alessandro maltretirao i vrijeđao, da je pio te da je trpjela fizičko i psihičko nasilje. Zbog toga je odlučila napustiti Alessandra. Ipak, mediji navode da o tome ne postoji službena dokumentacija. Nina kaže da je početkom 2011. u Hrvatski konzulat u Milanu po pomoć, gdje su joj savjetovali da partnera tuži i zatim ode kući u Split. I njezini roditelji u Splitu su pitali odvjetnicu za savjet koja im je rekla da bi bilo najbolje da Nina hitno dođe u Hrvatsku. Čim je došla u Split s djetetom, odmah je, tvrdi Nina, prijavila sva zlostavljanja, mobing i razlog svog dolaska Centru za socijalnu skrb, a isti je iskaz – izgubljen. 

'Dječak ne želi biti kod oca'

- U listopadu prošle godine Alessandro je došao na 13 dana, u studenom na 30 sati, u veljači ove godine na četiri dana, a tako i u ožujku - rekla je Nina za Splitski dnevnik. Dodala je kako je dječak mora prespavati kod oca što je on odbijao.

- Na tim njihovim druženjima bila je uvijek prisutna prevoditeljica, s kojom se on igrao, družio i pričao dok se njegov otac nije udostojio niti pitati ga što voli, koja mu je omiljena igračka i tko su mu prijatelji. Čim bi pao mrak, Cesare bi me zvao i plakao da želi kući - dodala je Nina i objasnila kako  bi Alessandro pobjesnio kada bi se to dogodilo i vrijeđajući je rekao da ga vodi. Nina tvrdi kako je Alessandro utjecajan čovjek, te da je uvijek imao veze  u svim sferama društvenog života.

Komentari (194)
  • Nikog nije ni briga kako se dite osjeca ni kakve ce posljedice imati ovakvo loptanje sa njim.

    26. 6. 2017,   14:32
  • otac je isto roditelj kao i majka, po svim zdravorazumskim kriterijima otac ima ista prava na dijete kao i majka... podrska ocevima, samo naprijed, a ovakve zene kao severina ne zasluzuju cuvat ni krumpire, a kamoli dijete

    26. 6. 2017,   14:14
  • Meni je potpuno neshvatljivo da majka mora dobiti dijete. Ako je dijete prestalo biti ovisno o majci (prestalo je sisati), zasto je majka u 99% slucajeva bolji izbor? Po mom misljenju bi se trebalo gledati tko moze djetetu ponuditi bolje uvjete, a stvarno ne vjerujem da su majke u 99% slucajeva kompetentnije, odgovornije i sve ostalo. Taj postotak eventualno moze biti 60-70%, a i to je malo previse...

    26. 6. 2017,   14:14