Obavijesti

News

Komentari 10

'Hoće li poskupiti odvoz smeća, strpite se, to ovisi i o ljudima'

'Hoće li poskupiti odvoz smeća, strpite se, to ovisi i o ljudima'
4

Mi moramo zbrinut svoj otpad i tu svoj dio moraju odraditi i građani Zagreba. Ja još imam čarapu za vene pa mi je odvajanje otpada dobro za kondiciju, kaže Bandić...

VIDEO

- Hoće li biti poskupljenja i koliko, za to se morate strpjeti. To ne ovisi samo o nama nego i o građanima. Ono što mogu jamčiti jest da ćemo tražiti da što manje 'udarimo po džepu' naše građane, ali i da Zagreb ne bude zadnji po dinamici i standardima koje mora ispuniti u vezi odvoza otpada, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na presici uoči sjednice Gradske skupštine u četvrtak.

Kako je najavljeno, odvoz otpada građani Zagreba ubuduće bi trebali plaćati više, a to se posebno nije svidjelo oporbi koja je Bandića zbog toga žestoko kritizirala. Prošle godine skupština je usvojila Plan gospodarenja otpadom za kojeg su iz grada tvrdili da je važan radi povlačenja novca iz EU fondova i kako građanima ne bi poskupio odvoz otpada. Gradonačelnik kaže kako poskupljenje ovisi o građanima koji moraju sve više odvajati otpad.

Hvali se s dozvolom: 'Ostanem li bez posla, mogu biti bagerist'
Hvali se s dozvolom: 'Ostanem li bez posla, mogu biti bagerist'

'Imam čarapu za vene pa mi je odvajanje otpada dobro'

- Mi moramo zbrinut svoj otpad i tu svoj dio moraju odraditi i građani Zagreba. Ja još imam čarapu za vene pa mi je odvajanje otpada dobro za kondiciju. Navikao sam se već, i ja i supruga. Kad imam plastični čep na staklenoj boci, znam da čep ide u spremnik za plastiku, a boca u staklo. Preduvjet cijena odvoza otpada je reciklaža i odvajanje otpada. To bi trebalo krenuti učiti djecu od malih nogu, a to će biti i jedan o ciljeva da u vrtićima već pokrenemo odvajanje otpada. Preduvjet je i nabava opreme za odvajanje otpada, a naravno edukacija i svih drugih građana - rekao je Bandić, a pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić dodala je kako su već nabavljeni neki spremnici za odvajanje.

Zagreb: Milan Bandić održao konferenciju za medije na temu Akti gradonačelnika

- Spremnici su nabavljeni za prikupljanje i odvajanje otpada na kućnom pragu. Većina korisnika je dobila spremnike za papir, a sada imamo i spremnike za miješani komunalni otpad. Prošla nam je nabava za vrećice za odvajanje plastike u kućanstvima. U tijeku je i nabava za oporabu biootpada. To je sve povezano i u visokoj fazi završetka. Ono što bi bilo korisno da građani koriste čak 1000 zelenih otoka na kojima imamo spremnike za papir, staklo, plastiku i tekstil, a imamo i 20 reciklažnih dvorišta za primitak čak 30 raznih vrsta otpada. Sve će to biti realizirano do kraja godine - istaknula je Jozić.

Bandić se osvrnuo i na nedavne izjave predsjednika sabora Gorana Jandrokovića kako neće trpjeti ucjene i da je HDZ spreman ići na prijevremene izbore. Istaknuo je kako neće s koalicijskim partnerima komunicirati preko medija, ali da je suradnja jako dobra.

- Moja linija komunikacije je premijer Andrej Plenković, a ne predsjednik Sabora Goran Jandroković, uz dužno poštovanje. O pismu koje sam pisao premijeru ćete biti izviješteni na vrijeme. Radi se o projektima koji će odrediti sudbinu ovoga grada, bolju sudbinu grada i bolju sudbinu Hrvatske - rekao je Bandić i nastavio.

'Bandić će projekte prebacivati Plenkoviću, a od svega ništa'
'Bandić će projekte prebacivati Plenkoviću, a od svega ništa'

'Neću vam pokazati dozvolu'

- Već neke projekte rješavamo kao pitanje Imunološkog zavoda i dječje bolnice pa ne vidim razloga zašto bi s drugim projektima bilo drugačije. Kad se braća slože i olovo plivati može. Država se ne može nositi bez dobrog vođenja grada, ali ni grad bez dobrog vođenja države - dodao je gradonačelnik.

Ono što bi grad sam trebao financirati jest izgradnja žičare za koju se već godinama obećava Zagrepčanima da će ju imati. Zbog nje je Bandić čak počeo ići na tečaj za upravljanje bagerom, a na presici je objavio kako ga je završio.

- Sada imam dozvolu i za bager. Jutros sam upravo položio. Sad dalje idemo delat. Neću vam još pokazat dozvolu, moram nešto ostaviti i za kasnije - završio je Bandić.

'Bolesti koje je preživio ne bi trebale značiti da ne može upravljati bagerom'

Obzirom na teške bolesti koje je gradonačelnik Milan Bandić posljednjih godina preživio, poput moždanog udara, problema sa srcem zbog čega mu je ugrađen i stent, plućne embolije i tromboze, upitali smo liječnike medicine rada smije li on uopće upravljati teškim strojevima. 

Dr. sc. Dijana Poplašen, specijalistica medicine rada, ističe kako problemi koje je gradonačelnik imao, ne trebaju značiti da nije sposoban za upravljanje bagerom.

- Bez obzira o kome se radi, za te poslove postoji određeni pravilnik kojeg se mi kao struka moramo pridržavati. To što je on imao moždani udar ne znači ništa. Bitno je kakve su posljedice svih tih bolesti i to je trebao utvrditi specijalist medicine rada. Ako se čovjek dobro rehabilitirao, ako nema nikakvih posljedica, ako funkcionira uredno, ne mora biti kontraindikacija. To je sve individualno - kaže nam. 

Isto poručuje i prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović.

- Specijalist medicine rada trebao ga je pregledati i sve njegove dijagnoze, a ja pretpostavljam da je to i učinio jer se bez pregleda uopće ne može ni pristupiti polaganju. Vjerojatno je specijalist medicine rada procijenio da je on zdravstveno sposoban. Sama dijagnoza ne znači ništa dok ne vidite funkcionalnost čovjeka. Neki ljudi ostanu u krevetu nakon moždanog udara, a neki se potpuno oporave. To što je imao i trombozu i emboliju također ne mora utjecati na sposobnost, sve je stvar procjene - kaže.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa