Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hoće li Zagreb morati na nove izbore? Sve ovisi o Darinku...

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Šanse da će Zagrepčani morati na nove izbore sve su izglednije iako je predsjednik Skupštine i HSLS-ovac Darinko Kosor za sada uz gradonačelnika Milana Bandića

Nakon uhićenja Milana Bandića izgledno je da bi Zagrepčani uskoro mogli na nove izbore. Odluči li sud da Bandić mora ostati u pritvoru, iz njega će moći izaći tek kad ispitaju sve svjedoke. U tom slučaju idu novi izbori za gradonačelnika.

Ne očekuje se da će Bandić samo tako dati ostavku, barem ne dok ne vidi sve optužbe koje mu stavljaju na teret. Hoće li se mogući izbori za gradonačelnika preliti i na Skupštinu, ovisi o koalicijskim partnerima. 

Darinko Kosor (HSLS) zasad podupire dogradonačelnicu Sandru Švaljek i tvrdi da je vlast stabilna. Prvi pravi test bit će u studenom prilikom izglasavanja proračuna. Tanka većina mogla bi se lako istopiti ako Milanu Bandiću leđa okrenu HSLS i HSS. Naime, većina odluka donosi se s 26 glasova od ukupno 51. U većini slučajeva gradska vlast u Skupštini jedva da ima dovoljno ruku za kvorum. Na pitanje može li se očekivati izglasavanje proračuna ili izbori Kosor je kratko rekao: “Sve je moguće”. 

OSTAVKA ILI PRITVOR 

Odluči li sud da Bandić ostaje u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela ili utjecaja na svjedoke, na slobodu će izaći tek nakon što svi budu ispitani, i to ako podnese ostavku.

PRORAČUN JE PRVI TEST STABILNOSTI 

Zasad je većina u Skupštini stabilna, tako barem tvrdi Darinko Kosor. No prvi test tanke većine bit će u studenom, kad treba izglasati proračun. Padne li, ide se na nove izbore.

HDZ MOŽE PRITISNUTI 

Za očekivati je da bi HSLS i HSS mogli okrenuti leđa Bandiću ako ih pritisne HDZ, s kojim koaliraju na nacionalnoj razini.

POZIV NA MORALNU ODGOVORNOST 

Ostanu li HSLS i HSS vjerni Bandiću, oporba može lobiranjem privući pojedine zastupnike i tako srušiti Bandićevu većinu.

OPOZIV BANDIĆA REFERENDUMOM

Opoziv je teoretski moguć referendumom ako ga zatraži najmanje 20 posto upisanih birača.

DO OSTAVKE TEK NAKON PRAVOMOĆNE PRESUDE

Po sili zakona Bandićeva ostavka je moguća ako pravomoćno bude osuđen na kaznu dulju od mjesec dana.

Komentari (24)
  • Darinko Kosor je uvijek uz onog tko mu omogućava aktivan, profesionalan ostanak u politici. Čim se bandićevci počinju osipati krenut će i on, a ako ostanu stabilni bit će njihov najjači igrač.

    21. 10. 2014,   09:38
  • Hm,neće još dugo biti uz Milana Bandića,čim procijeni situaciju!

    21. 10. 2014,   09:37
  • Jedino zbog čega mi se ne sviđa kaj je Bandic završil u ćorku je kaj je ovaj uvlakač Kosor dobio krila i misli da je bitan.

    21. 10. 2014,   10:12