Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hod za izbjeglice: Goran (33) će prehodati 3500 kilometara

None Foto: Dijana Marić/24sata

Pustolov iz Umaga Hrvatsku je napustio 2. listopada, a trenutačno se nalazi u Jordanu i kreće se prema pustinji Wadi Rum. To radi za sve koji su daleko od doma

Pustolov iz Umaga Goran Blažević (33) pješačit će od Jordana do Umaga. Hrvatsku je napustio 2. listopada, a trenutačno se nalazi u Jordanu i kreće se prema pustinji Wadi Rum. Sprema se za veliki pješački poduhvat od oko 3500 kilometara.

Kako je rekao, pratit će stare hodočasničke putove i potom izbjegličke rute u projektu simboličnog naziva “Solidarity walk”. Planira hodati pet mjeseci. Putovanje će početi u Jordanskoj pustinji, nakon čega će hodati kroz Izrael i Cipar. Brodom će potom ploviti prema Turskoj. Odatle će pješačiti prema Grčkoj, kroz Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, sve do Umaga.

- Put od oko 3500 kilometara pratit će priče mnogobrojnih izbjeglica koji bježe iz ratom zahvaćenih područja Sirije i Iraka prema Jordanu, Turskoj i krajnjem odredištu, zemljama Europske unije. Polazišna točka putovanja je poznati pustinjski grad Petra, koji je u povijesti predstavljao centar pustinjskih nomada tog područja.

- Odatle krećem u smjeru glavnoga grada Jordana, Ammana, a potom u Jeruzalem, koji predstavlja najvažnije hodočašće za sljedbenike kršćanstva, židovstva i islama - rekao je Goran, koji sve informacije o tom putovanju stavlja na Facebook stranicu Goran Blažević 4km/h. Tamo ga prati mnogo znatiželjnika.

- To radim za sve one koji su daleko od doma i koji se možda u njega nikad neće vratiti. Za milijun i pol Sirijaca koji su sklonište našli u Jordanu, za nekoliko milijuna izbjeglica u Turskoj, za sve one izbjeglice na grčko-makedonskoj granici, za 800.000 izbjeglica koji su prošli kroz Hrvatsku... - rekao je Goran, koji je pješačiti počeo još s 18 godina. Osim jedne tvrtke iz Buja, koja mu je darovala prijeko potrebnu zimsku jaknu, njegovo putovanje, kaže, nema podrške sponzora.

- Donedavno sam radio dva posla istodobno kako bih si mogao priuštiti putovanje kojim svijetu želim reći da i dalje možemo računati na gostoprimstvo drugih. Ovo nije moja prva pješačka avantura. Jedna od njih je bila prije šest godina kad sam prehodao 880 kilometara dug put Camino de Santiago, koji počinje u francuskim Pirenejima i završava na obali Atlantskog oceana - dodao je.

U prosjeku pješači 30 kilometara na dan, a kaže kako će, dok bude imao novca, plaćati spavanje. Nakon toga će noći provoditi na ulici.

- Ne treba imati puno novca da se upustiš u avanturu - zaključio je na kraju ovaj neobični altruist i pustolov.     

U danu prijeđe 30 kilometara

Iz Jordanske pustinje će preko Izraela krenuti na Cipar, iz kojeg će brodom ploviti za Tursku. Planira potom hodati sve do Grčke i planine Athos, koja,kako kaže, predstavlja najsvetije mjesto za pravoslavne vjernike. Iz Grčke će nastaviti put prateći staru rutu koja je davno povezivala Rim i Carigrad, a koja prolazi kroz Makedoniju i Albaniju, nakon čega preostaju još Crna Gora i Hrvatska.     

Komentari (79)
  • "Bespolen pop i kobile krst" pa tako i ovaj... mogao je iskoristiti svoje vrijeme i snagu za nešto društveno korisno ili volontirati kod istih ako je htio pomoći.

    11. 10. 2016,   21:41
  • a talibani mu se smiju u licu i misle si; kako si naivan i glup!

    11. 10. 2016,   22:18
  • Momak prolupal ko i izbjeglice

    11. 10. 2016,   22:17