Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hodočašće na Biokovo: Na vrh sv. Ilija popelo se čak 114 ljudi

None Foto: Vedrana Bekavac Šuvar/24sata 3

Iznimno zahtjevnu planinarsku rutu od nekoliko sati hoda, propješačili su planinari kako bi u rano jutro stigli na sam vrh sv. Ilija gdje su svetu misu predvodili don Dražen Balić i don Mate Munitić...

Jedinstveno hodočašće na blagdan sv. Ilije već tradicionalno organiziraju planinari iz Zabiokovlja i Makarskog primorja. Njih sto četrnaest uspješno se i ove godine popelo na drugi po visini biokovski vrh sv. Ilija (1642 metra) gdje je izgrađena zavjetna kapela ovom svecu. 

Neki od njih su ovu zahtjevnu planinarsku dionicu otpješačili bez zaustavljanja dok je dio planinara noć proveo na biokovskim proplancima, a onda u zoru krenuo prema samom  vrhu. 

Iznimno zahtjevnu planinarsku rutu od nekoliko sati hoda, propješačili su planinari kako bi u rano jutro stigli na sam vrh sv. Ilija gdje su svetu misu predvodili don Dražen Balić i don Mate Munitić, svećenici  koji se svake godine pridružuju planinarima hodočasnicima  na ovom zavjetnom hodočašću. 

Nakon svete mise druženje hodočasnika nastavilo se na biokovskim proplancima. Ono što je posebno zanimljivo  za ovo hodočašće je da se na vrh sv. Ilija može doći samo pješke vrlo oštrim grebenima planine što zahtijeva veliku fizičku izdržljivost , ali i dobro poznavanje ove prelijepe i istom surove planine.
 

Komentari (5)
  • Blago njima sada će svi poslije smrti u raj.

    21. 7. 2018,   16:08
  • Biokovo, impozantna planina, bio sam na Sv. Juri, sad moram i do Sv, Ilije, peku su janjci u zabiokovlju , slavi, nek vam je sretno.

    22. 7. 2018,   12:30
  • biokovo najljepši pogled ima

    21. 7. 2018,   19:12