Obavijesti

News

Komentari 101

Hofer ili Van der Bellen? Jedan drugog uspoređivali s Hitlerom

Hofer ili Van der Bellen? Jedan drugog uspoređivali s Hitlerom
4

Austrijanci će na izborima danas 4. prosinca birati novog predsjednika. Kandidati su desničar Norbert Hofer (45) te Alexander Van der Bellen (72) kandidat s potporom Zelenih

VIDEO

Austrija danas bira novog predsjednika. Norbert Hofer (45) je kandidat desničara, a Alexander Van der Bellen (72) nezavisni kandidat s potporom Zelenih. Van der Bellen je pobijedio još u svibnju s vrlo malom razlikom, a onda je Ustavni sud poništio rezultate izbora zbog nepravilnostima u načinu da koji su glasovi prebrojavani. Razlog je bio više tehničke prirode odnosno slabo ljepilo kojim su se zatvarali glasački listići.  

Ozlijedio je kralježnicu pa hoda sa štakom

Hofer, kandidat  desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) je konzervativan, protivi se dolasku migranata, transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama, partnerstvu homoseksualaca, najavljuje mogućnost referenduma o izlasku Austrije iz EU-a. Najavio je i referendum o tome da li se treba uvesti smrtna kazna. No, naglasio je da je on oštro protiv smrtne kazne. Smatra kako se inozemne radnike treba isključiti iz sustava socijalne skrbi. Najavio je, kako bi u slučaju pobjede, radio na formiranju saveza s istočnoeuropskim zemljama u svrhu stvaranje protuteže Njemačkoj i Francuskoj.

- Mi imamo s jedne strane velike igrače poput Francuske, Njemačke, prije i Britance i zemlje Beneluxa, koji su vrlo jaki. Ja tražim saveznike za jedan novi model, a to mogu biti Mađarska, Češka, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Hrvatska, dakle zemlje sa sličnom kulturom. Nekad smo bili dio iste monarhije i možda bi uoči EU summita mogli uskladiti smjernice kako bi na ovim sastancima dobili na težini - rekao je Hofer.

Što se njegovog privatnog života tiče, Hofer je u drugom braku s Verenom Hofer i imaju kćer Annu-Sophie. Iz prvog braka Hofer ima troje djece. Posjeduje oružje i sportski se bavi pucanjem. Rekao je kako će, po njegovom mišljenju, zbog izbjegličke krize porasti broj Austrijanaca koji će imati oružje.

Hofer je završio srednju tehničku školu u Željeznom gdje se specijalizirao za aeronautiku. Stekao je i veliko iskustvo kao trener za komunikacijske vještine što mu je puno pomoglo u duelima protiv Van der Bellena. 

U FPÖ je ušao prije 20 godina i uspio se probiti od regionalne politike u Gradišću do nacionalne političke scene. Godine 2006. je postao zastupnik, a trenutno je potpredsjednik parlamenta. 

Godine 2003. Hofer je doživio tešku nesreću  tijekom paraglidinga u Štajerskoj. Ozlijedio je kralježnicu i danas hoda sa štakom. Hofer je vrlo aktivan u organizaciji koja se zalaže za prava invalida kao i u politici zaštite okoliša. Također je član druženja Marko-Germania, koje se "zauzima za njemačku kulturnu zajednicu u mirnoj Europi".  

Hofer sebe opisuje kao političara desnog centra i biračima poručuje da ne vjeruju sugestijama drugih stranaka da će on biti opasan predsjednik. No činjenica je da Hofer ima problem jer njegova stranka vuče korijene iz austrijske nacističke prošlosti od koje se Austrijanci nisu toliko jasno ogradili kao Nijemci. Također, usprkos pomirljivim tonovima Hofer je imao veliku ulogu u definiranju stranačke protuimigrantske platforme. U njegovu uredu u parlamentu rade mladići povezani s neonacističkim skupinama.

Voli čitati stripove o Pašku Patku

Upravo na tu je kartu igrao nedavno Alexander Van der Bellen. On je u samoj završnici kampanje u javnost pustio snimku Gertrude (89) iz Beča koja je preživjela holokaust. 

- Sjetite se prošlosti, pazite kako ćete glasovati. Demonizacija drugih, ponižavanje koje oživljava ono najniže u ljudima, već sam vidjela taj scenariji. Mržnja se poticala i namjerno usađivala u ljude - rekla je Gertrude u kameru.

Nju, njezine roditelje i dva brata nacisti su odveli u Auschwitz. Samo je ona preživjela.

Van der Bellen poznat je po odmjerenom i sporom načinu govorenja. Prvo je bio socijaldemokrat, a Zelenima se pridružio 1984. tijekom masovnih prosvjeda protiv nove elektrane na Dunavu. U politiku je ušao kao zastupnik Zelenih kada je imao 50 godina, Predsjednik stranke je bio 11 godina. Za predsjednika se natječe kao nezavisni kandidat kako bi privukao što više birača. Kako bi privukao i birače u konzervativnim sredinama počeo je nositi tradicionalnu austrijsku odjeću. 

Prijatelji i kolege u stranci ga zovu Sascha. Od prosinca prošle godine u braku je s Doris Schmidauer. Prije toga je gotovo 50 godina bio u braku s Brigitte s kojom ima dva sina. Slab je kako kaže, na stripove o Paško Patku i cigarete.

Prljava kampanja

FPÖ je Van der Bellenu tijekom kampanje odgovorio fotografijama na društvenim mrežama na kojima ga uspoređuju s Adolfom Hitlerom. Hitler se u Alpama slikao sa svojim psom i tu su sliku usporedili s fotografijom Van der Bellena. 

S druge pak strane uoči izbora najavljeni su prosvjedi protiv Hofera. Neki se boje da bi oni Van der Bellena mogli stajati izbora pa se Van der Bellen ogradio od njih. 

U Beču su pak u srijedu "osvanuli" plakati u izlozima trgovinama. Plakati izgledaju kao oni koje u kampanji koristi FPÖ. Uz Hoferov lik piše sljedeće: "Arapi, ovdje vas nećemo poslužiti, ovo je trgovina samo za Austrijance i arijevce". Ne zna se tko je autor ovog uvredljivog plakata, a FPÖ se od njega ogradio. 

Tijekom TV duela Hofer je Van der Bellena optužio da je bio komunistički špijun. Van der Bellen je rekao da to nije istina i da je ta izjava smiješna. Van der Bellen je prozvao Hofera jer je njegova bliska suradnica rekla da je njegov otac bio nacist. Hofer mu je odgovorio da ne izigrava žrtvu jer su njegovi pristaše njega (Hofera, op.a.) tijekom kampanje nazivali nacistom i prijetili mu. 

Presidential election campaign posters of far-right FPOe candidate Hofer defaced to make him look like Adolf Hitler are seen in Vienna

Jačanje desnice

Hoferu i njegovoj stranci vjetar u leđa su dali migrantska kriza te frustracije koje su birači doživjeli vezano uz dvije glavne političke stranke. Osim toga trend je u Europi da desnica jača. Izuzetak nije ni Austrija. Prednost Hoferu daje i činjenica da je Donald Trump nedavno izabran na američkim predsjedničkim izborima. Ipak, bilo kakva prognoza rezultata u ovom je trenutku nemoguća jer su prema anketama ovo jedni od najneizvjesnijih izbora u Austriji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa