Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hollande: 'Nećemo organizirati referendum o izlasku iz EU'

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Oko 55 posto Francuza ne želi referendum o EU-u, dok 45 posto smatra da je to dobra ideja. Hollande smatra da će se o Europi u Francuskoj glasovati na predsjedničkim izborima...

Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je isključio organiziranje referenduma o EU-u u Francuskoj, kazavši da će predsjednički izbori sljedeće godine biti prilika glasačima da odluče kakvu europsku politiku žele.

U Francuskoj su sve glasniji pozivi na referendum o EU-u nakon što su prije tjedan dana Uniju odlučili napustiti Britanci. Vodeći političari, među kojima su ministar gospodarstva Emmanuel Macron i bivši premijer te vodeći predsjednički kandidat na izborima 2017. Alain Juppe, pozivaju na plebiscitarno izjašnjavanje o novom europskom projektu. Jedino krajnje desna Nacionalna fronta (FN) poziva na glasovanje o članstvu u EU-u.

"Zašto organizirati takav metež i sukob ako cilj nije napustiti EU? Laži, pojednostavljivanje, pretjerivanje pa čak i nasilje kojemu smo svjedočili u kampanji u Britaniji nisu bili dovoljni za čarobnjake koji su pustili duha iz boce", kazao je Hollande za dnevni list Echos.

Oko 55 posto Francuza ne želi referendum o EU-u, dok 45 posto smatra da je to dobra ideja.

Hollande smatra da će se o Europi u Francuskoj glasovati na predsjedničkim izborima.

"Primjer Britanije će tada biti primjer, ili radije protuprimjer", kazao je Hollande.


 

Komentari (2)
  • I tako ljudi, to van je demokracija na zapadni nacin :)

    30. 6. 2016,   13:10
  • Jer nedaj boze da narod odlucuje o svojoj sudbini.

    1. 7. 2016,   11:24