Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hollande pokisnuo na prisezi pa mu zrakoplov udario grom

None Foto: AFP/PIXSELL 27

François Hollande položio je u utorak predsjedničku prisegu u Parizu. Pokisnuo je do kosti jer je kiša lijevala. Na putu za Berlin zrakoplov mu je udario grom

François Hollande svečano je položio prisegu kao novi francuski predsjednik, i to kao prvi socijalist koji će nakon 17 godina zauzeti Elizejsku palaču. Njegov prethodnik Nicolas Sarkozy u dvorištu palače čestitao je svome nasljedniku i uveo ga u palaču gdje su mu predane lozinke za aktiviranje francuskog nuklearnog oružja.

Novi francuski predsjednik nije želio da se od inauguracije radi prevelika pompa te je na inauguraciju pozvao samo 30-ak gostiju. Polaganju prisege svjedočilo je i 350 službenih gostiju, a na inauguraciji nisu bila čak ni Hollandeova djeca, kao ni djeca njegove partnerice Valerie Trierweiler.

U svom govoru nakon inauguracije Hollande je naglasio kako je svjestan izazova s kojima je Francuska suočena, uključujući dužničku krizu i slab ekonomski rast, javlja BBC.

- Mi smo velika nacija. Tijekom povijesti Francuska je prevladala sve izazove koji su se našli pred njom. I svaki put Francuzi su prevladali sve poteškoće i ostali vjerni sebi. Moj je cilj ponovno dovesti Francusku u to stanje i pokazati Europi kako se to radi, pridonijeti svjetskom miru i očuvanju planeta - poručio je Hollande.

Zrakoplov udario grom

Novi francuski predsjednik u utorak popodne je krenuo u Berlin na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. No zrakoplov kojim je trebao odletjeti u Njemačku udario je grom ubrzo nakon polijetanja. Nitko od putnika u zrakoplovu nije ozlijeđen, javlja AP

Sa svojom je pratnjom preseljen u drugi zrakoplov te bez poteškoća poletio. U Berlin je stigao s oko sat i pol zakašnjenja. 

Novu vladu Francuske sastavlja Jean-Marc Ayrnault

Za predsjednika francuske vlade Hollande je izabrao umjerenog ljevičara i profesora njemačkog jezika Jean-Marc Ayrnaulta (62). 

Komentari (9)
  • Hahahha, pa jesu li mu bar kišobran mogli dati?!

    15. 5. 2012,   18:09
  • Po jutrusedan poznaje.

    15. 5. 2012,   22:37
  • Ako ne prije,ali kada se susretne sa Merkelicom,ozdraviti će naprasno.-:))

    15. 5. 2012,   15:40