Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hollande se opet zauzima za obvezujući dogovor na COP21

None Foto: Reuters

Morat ćemo redovito preispitivati obveze i rezultate kako bismo na kraju stoljeća doista bili ispod dva stupnja (u zagrijavanju planeta), rekao je francuski predsjednik

Francuski predsjednik Francois Hollande, domaćin UN-ove konferencije o klimi koja u ponedjeljak počinje u Parizu, u nedjelju se ponovo zauzeo za "ambiciozan" i "obvezujući" dogovor, u izjavi koju je dao zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

"Morat ćemo redovito preispitivati obveze i rezultate kako bismo na kraju stoljeća doista bili ispod dva stupnja (u zagrijavanju planeta)", rekao je francuski predsjednik pred novinarima, nakon radnog ručka s Trudeauom.

Organiziranjem ovog ručka dvojica čelnika su htjela "ujediniti naše diplomate i naše inicijative kako bismo mogli uvjeriti sve zemlje jer će za postizanje ambicioznog dogovora biti potreban konsenzus", dodao je. Istaknuo je da će Francuska i Kanada "govoriti jednim glasom" na COP21 na kojoj će do 11. prosinca sudjelovati predstavnici 195 zemalja.

Francuski predsjednik je istaknuo i da je "ambiciozan dogovor obvezujući dogovor, jer ako nema obvezujućeg čimbenika, nema ni vjerodostojnosti".

Hollande će u nedjelju navečer organizirati večeru za kineskog predsjednika Xi Jinpinga, što je njegov zadnji susret prije nego se u ponedjeljak sastane sa svjetskim čelnicima na COP21. Kina, drugo svjetsko gospodarstvo, najveći je onečišćivač na planetu.

Kina je najavila da će njezino ispuštanje ugljikova dioksida dožvjeti vrhunac "oko 2030.", što znači da će se u idućih više od deset godina povećavati njezina emisija stakleničkih plinova.

Komentari (5)
  • Ma kakve razorne klimatske promjene i kakvi bakraci????? pa sta netko vjeruje u to? To su sve gluposti. Da stvarno jesu takve klimatske promjene kao sta ovi politicari izmisljaju ,nikakav summit ni oni ,ne bi to mogli zaustavit (prirodu). Kakve gluposti,sve je to zbog love,gade mi se-

    29. 11. 2015,   19:12
  • Tko će vladati Euroazijom?.................................................................... http://s13.postimg.org/rz97p9vk7/erdogan_putin_718043_618x342.jpg

    29. 11. 2015,   18:54
  • https://www.youtube.com/watch?v=5-2nByd2cr4

    29. 11. 2015,   18:33