Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hollande: Tsipras mora brzo na stol staviti ozbiljnu ponudu

None Foto: REUTERS/PIXSELL 6

Grčkoj naša vrata ostaju otvorena! Vrijeme je najveći neprijatelj, Tsipras već ovaj tjedan na stol mora staviti svoju novu ponudu, rekla je njemačka kancelarka

U Parizu su se sastali francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi razgovarali o grčkoj krizi, javlja Guardian.

- Poštujemo odluku na referendumu i sada se moramo nositi s tom odlukom - kazala je Merkel te dodala da su jasno kazali da su "vrata za razgovore s Grčkom otvorena" i da se to jasno vidi i iz hitno sazvanog sastanka vođa eurozone koji će se održati sutra. No, kazala je i da u ovom trenutku ne može biti pregovora o  konkretnoj pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma. 

- Vrlo je važno da nam grčki premijer sutra kaže koji su sljedeći grčki koraci i predstavi precizan prijedlog za srednjoročni program koji će voditi Grčku u razvoj i rast - kazala je Merkel i dodala kako je vrijeme najbitnije te će tražiti od Grka da prijedlog iznesu još ovaj tjedan. Istaknula je i da se Europa može održati na okupu ako svaka država preuzme odgovornost za sebe.

- Poštujemo izbor naroda Grčke i moram naglasiti da prekidanje pregovora ne dolazi u obzir. Ali Tsipras mora na stol staviti ozbiljnu ponudu. Utorak je dan odluke, sastanak ministra financija eurozone će definirati poziciju Grčke. Inzistiram na činjenici da nam je potrebna brzina. Brza akcija za Grčku i Europu - rekao je Hollande.

Prisegnuo novi ministar financija

Euclid Tsakalotos prisegnuo je za novog grčkog ministra financija, nakon što je jutros Yanis Varoufakis podnio ostavku.

Sutra će Tsakalotos prvi put zastupati svoju zemlju na sastanku ministara financija zemalja članica eurozone u Bruxellesu.

- Grci su na referendumu u nedjelju poručili da " zaslužuju bolje" i da neće prihvatiti neodrživo rješenje. Želimo nastaviti razgovore razgovore" s vjerovnicima i "vjerujem da se nešto može promijeniti u Europi - rekao je Tsakalotos nakon prisege.

Bijela kuća: Grčka treba ostati u eurozoni

Bijela kuća je poručila kako bi grčki i europski političari trebali postići kompromis o grčkoj dužničkoj krizi koji bi omogućio ostanak te zemlje u eurozoni.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je kako je u najboljem interesu Europe i SAD-a da se riješi grčka kriza.

Banke ostaju zatvorene

Grčke banke ostat će zatvorene i u utorak te srijedu, izvijestio je Reuters. Grčki građani će dnevno i dalje smjeti podizati samo 60 eura, kazao je predsjednik grčke udruge banaka Louka Katseli nakon sastanka predstavnika banaka i grčkog ministarstva financija.

Komentari (40)
  • Javio se gazda iz Washingtona. Dragi europljani,bit će kako mi kažemo.

    6. 7. 2015,   20:48
  • hhhhh u zadnjih deset dana deset rokova su im prijetili da su zadnji,smješna je ta ekonomska unija,treba to sahebat dok ne izbije rat,hebe se evropi za grčku i evropu kao geografski pojam,bitan je "euro" i samo euro....

    6. 7. 2015,   21:40
  • Samo se umrijeti mora...A i to dođe samo...

    6. 7. 2015,   21:33