Obavijesti

News

Komentari 142

Zoki Milanović: Moj dolazak u Sabor je bezobrazno pristojan

Zoki Milanović: Moj dolazak u Sabor je bezobrazno pristojan
4

Povodom interpelacije o radu Vlade vezano za projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu zastupnicima se obratio premijer Zoran Milanović

VIDEO

Povodom interpelacije o radu Vlade vezano za projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu zastupnicima se obratio premijer Zoran Milanović. 

Nakon svog izlaganja napustio je sabornicu zajedno s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom na što je oporba burno reagirala zbog "arogantnog i nepristojnog predsjednika Vlade" koji je zbrisao kako ne bi slušao kritike. U svom istupu Milanović je utvrdio da je navedeni projekt "najtransparentniji postupak do sada". 

- Nikada nije bilo ništa transparentnije. Možda može biti transparentnije. Dođite u ministarstvo i pogledajte te ugovore. Ja ne želim, jer ja ne pregovaram s tim ljudima. Vaši ljudi pregovaraju i tamo se ponašaju odgovorno, vaši župani iz Dubrovnika i Splita. Te stvari se ne mogu sakriti. Jedno govore Amerikancima, a drugo u javnosti. Nije fer - ustvrdio je premijer. 

Poučio je da je prema Saboru "bezobrazno pristojan" jer njegovi prethodnici, premijer i ministri, u Sabor nisu dolazili kad su bile interpelacije. Oporbena strana priče o projektu za njega je neargumentirana i potpuno suprotna argumentima i činjenicama koje iznosi Vlada. Milanović je ustvrdio da je u Sabor došao iz poštovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vidim i da ga prema opozicijskim zastupnicima imam puno više nego što ih ima njihovo vodstvo, kojega ovdje nema, a radi se navodno o jako važnoj temi i tema je važna. Tema je toliko važna i komplicirana kao što je rekao predlagatelj u ime HDZ-a da se tom kompliciranom temom tri godine morala baviti konačno Vlada koja se bavi kompliciranim i teškim stvarima jer prethodna se nije htjela, nije znala, nije mogla ili Bog te pita šta, to nije radila - ustvrdio je. 

Naveo je da se u vrijeme bivše Vlade teoretski moglo bušiti na Jelačić placu što danas nije moguće jer su pravila postavljena.

- Volio bih da su ovdje neki zastupnici HDZ-a, ne nužno  predsjednik stranke, nego oni koji primaju i razgovaraju s predstavnicima multinacionalki koje se javljaju na natječaje. Kad govorimo o transparentnosti i javnosti podataka, neka nam ispričaju što njima govore. Ja predstavnike Marathon Oila i drugih korporacija nisam nikada primao niti ću ih primati, do mene ne mogu doći. 

Ali visoki delegirani predstavnici HDZ-a s tim ljudima razgovaraju, kao i HDZ-ovi župani. Ako ne vode zapisnike na tim sastancima, neka nam kažu o čemu razgovaraju i što im govore na takvim sastancima. Jer to je neodgovorno. Iz ovoga nisam shvatio je li HDZ ima problema s procedurom, očito ima, ali iz pojedinačnih intervencija i replika vidim da ima zastupnika koji imaju problema sa cijelim projektom. 

Plašimo ljude, govorimo o potopu, pomoru, ekološkoj katastrofi, dakle, nemate stav - naveo je premijer te zastupnicima poručio da sve dokumente mogu vidjeti u Ministarstvu gospodarstva. Pozvao je zastupnike i da kažu kako cijeli proces može biti transparentniji nego što je sada. 

- Vaši visoki stranački predstavnici sjede i piju kavu s predstavnicima Marathona, jesu li vam rekli što su im rekli? Ili da druga strana počne govoriti. To nije korektno gospodo. Mi ne možemo stajati, nitko ne kaže da ćemo išta pronaći u Jadranu. Imamo li pravo sebi uskratiti znanje o tome, što imamo i kakvim blagom raspolažemo, pa onda donijeti odluku da to ne želimo eksploatirati jer se bojimo, jer su nam druge stvari važnije, jer priznajemo da nismo u stanju upravljati svojim bogatstvima jer smo nesposobni ili smo sposobni barem upola kao Norvežani kojima je pala sjekira u med. 

I nitko ne očekuje ovdje takve nalaze. Ali da očekujemo, naročito kada je plin u pitanju, a ne nafta, nešto što će nas učiniti potpuno samostalnima u energetskom pogledu kada je plin kao energent posrijedi, to očekujemo - poručio je Milanović. 

Ustvrdio je da Hrvatska ovim projektom ima šansu da budemo energetski mirniji i da to naplatimo ali i da sačuvamo svoje blago odnosno 7,5 milijardi eura prometa od turizma. Ustvrdio je da je Vlada greške spremna ispraviti, ali i poručio da se oporba prije toga treba dogovoriti jesu li protiv svega ili nisu. 

Milanović koji je nakon izlaganja napustio sabornicu zaredale su se replike. 

Davorin Mlakar (HDZ) ustvrdio je da je premijer zlouporabio svoje vrijeme i pokazao potpuno nerazumijevanje Ustava u kojem jasno piše da je Vlada odgovorna Parlamentu. 

- Mislim da ne moramo slaviti činjenicu da se predsjednik Vlade ovdje ukazao. Njegova pristojnost, nedostatak kućnog odgoja nije mu mogao dati da posluša kritike na svoj račun. Možda će njegova sjena, koja je isto tako izletjela za njim, se vratiti pa ćemo imati barem nekoga komu možemo adresirati svoja stajališta. On nije ovdje u ulozi da nama postaja pitanja. To što su ga instruirali njegovi strani konzultanti može primijeniti negdje drugdje. On je ovdje treba odgovarati na pitanja i braniti stajališta Vlade. Ovo što je izrekao je hrpa bedastoća i niti jedan argument u prilog tome da njegova Vlada radi zakonito - oštro je poručio Mlakar. 

Za repliku se javila i Mirela Holy (ORaH). 

- Možda premijer ne prima ljude iz Marathon Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara. Znanje već imamo, istraživanja u Jadranu su provedena od 60-tih godina na ovamo, nećemo ništa revolucionarno saznati. Ako je Vladi u interesu ekonomski prosperitet države da bi se trebala daleko više okrenuti tome da produlji turističku sezonu i da se u to uključe i drugi krajevi Hrvatske, a ne da inzistira na ovom projektu - poručila je Holy. 

Navela je i kako ona nije protiv eksploatacije plina u Jadranu.

Ivan Šuker (HDZ) premijerovu tvrdnju da nitko od njegovih prethodika nije dolazio u Sabor na intepelacije o radu Vlade nazvao je bezobrazlukom.  

- Ovo je bezobrazluk. Osobno je jedna interpelacija bila na na moj račun i osobno sam sjedio tu cijelo vrijeme. 

Nemojte pričati - uzvratio je Šuker.

Holy: Tražimo Vrdoljakovu ostavku

Na dnevnom redu Sabora je objedinjena rasprava o interpelaciji o radu Vlade vezano za projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Jednu je podnio klub HDZ-a, a drugu skupina od 19 zastupnika predvođeni Mirelom Holy (ORaH) koja zbog ovog projekta traži odgovornost i ostavku resornog ministra Ivana Vrdoljaka. 

Riječ je o prvoj interpelaciji koju je nakon tri i pol godine mandata. Na samom početku rasprave zaiskrilo se između HDZ-ovaca i ministra Vrdoljaka, uz kojeg je u Sabor stigao i premijer Zoran Milanović braniti stavove Vlade vezane uz ovaj projekt. 

Mirela Holy zastupnicima je pustila kratki film te napravila prezentaciju. Upozorila je da Vlada od početka protivljenje projektu želi prikazati kao "zeleno talibanstvo", a u svojoj interpelaciji se osvrnula na pravne propuste koji su, tvrdi, ogromni, o kršenjima zakona, o silovanju procedure, o nepovoljnim ugovorima i velikoj šteti za gospodarstvo i energetsku suverenost Hrvatske. To je napominje sve suprotno onome što se navodno nastoji postići ovim projektom. 

Osim ostavke resornog ministra Holy je navela da i svi koji podržavaju ovakvu politiku pristaju na kršenje zakona, na pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu. Tvrdi da je projekt u suprotnosti s javnim interesom te kolegama koji će dizati ruku protiv ovih interpelacija poručila da se nitko ne može sakriti jer je odgovornost uvijek i isključivo osobna.

- Interpelacijom želimo da se utvrdi politička, pravna i moralna odgovornost ministra gospodarstva tijekom provedbe ovog projekta ali i Vlade. Tu postoje vrlo opravdane sumnje u pogodovanje i korupciju. Od samog početka provedba ovog projekta nije transparentna i nije usklađena sa zakonima RH i direktivama EU. Projekt nije u javnom interesu građana posebno onih koji žive u obalno području i žive od turizma, ribarstva i marikulture - rekla je Holy. 

Predlaže da se zbog nepoštivanja zakonskih procedura, kratkog i ograničenog razdoblja konzultacija s javnošću manjkave strateške studije sve donesene odluke ponište i cijeli postupak vrati na početak.

- Čemu tolika histerična žurba? Radi se o projektu koji je vrlo dugoročnog karaktera. Ako je sve čisto, ako je sve pošteno i u javnom interesu zašto se toliko forsira ovaj projekt? - upitala je. 

I HDZ-ovci upozoravaju da je projekt pokrenut bez ikakve prethodne strateške analize utjecaja na okoliš, da je napravljen netransparentno. Smatraju da je Vlada provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Sabora u definiranju politika. 

Upozorio je da je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika provedeno nezakonito jer se po strategiji iz 2013. polja za istraživanje mogu utvrđivati isključivo izvan teritorijalnog mora. U HDZ-u smatraju da bi se postupak trebao obustaviti i provesti sve potrebne zakonske predradnje jer Vlada u protivnom neće moći potpisati ugovore sa zainteresiranim naftnim kompanijama. 

- Zbog toga će nastati blamaža ne samo za Vladu, nego i za Hrvatsku zbog toga što se krenulo u postupak nezakonito, nedorađeno, nepripremljeno i da će nam se to na određeni način obiti o glavu - upozorio je Bačić. 

Nakon njegovog izlaganja nanizale su se replike u kojima su uglavnom sudjelovali njegovi stranački kolege. Njihovi istupi naveli su ministra Vrdoljaka da im dobacuje. HDZ-ovci su pozvali ministra da "spusti hormone i tenzije", a reagirao je i predsjedavajući Josip Leko. 

- Zastupnici imaju pravo postavljati pitanja, a znaju da ne mogu dobiti odgovore jer poslovnički ministar ne može odgovarati. I naravno ministar mora trpjeti ta pitanja. Takva je igra poslovnička ovdje i molim vas poštujte je - rekao je Leko. 

Na ponašanje ministra u Saboru reagirao je i Ivan Šuker (HDZ).

- Pogledajte kak' se ponaša. Pa nismo mi na stočnom sajmu. Ovo je Sabor. Dajte recite mu nek se smiri. Kaj je nervozan čovjek - ustvrdio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti