Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Homofobni profesor ipak nije diskriminirao homoseksualce

None Foto: unizd.hr

Sudac Ivica Veselić smatra da je Ivan Poljaković smio izjaviti 'Homoseksualnost je bolest' u kontekstu političke tribine. Bilo bi drugačije da je to rekao kao predavač

Sudac Ivica Veselić sa Županijskog suda u Zagrebu odbio je zahtjev udruge za ljudska prava “Socius” da se profesora Ivana Poljakovića kazni sa 30.000 kuna temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije. Naime, oni su ga tužili zbog izjave 'Homoseksualnost je bolest', no sudac je presudio kako je takvu izjavu dopušteno reći u kontekstu političke tribine kako je to Poljaković i izjavio u studenom 2012. godine. No drugačije bi bilo, kaže sudac, da je to rekao kao predavač pa da to utječe na odluku tko bi mogao biti zaposlenik ili student fakulteta, javlja Večernji list

Za suca tu nije riječ o diskriminaciji, već o stavu koji se temelji na korištenju prava na slobodu izražavanja koje nije u suprotnosti s Ustavom, zakonima RH i Europskom konvencijom. Profesor je odlukom rektora Ante Uglešića bio i suspendiran, ali je intervencijom odvjetnika Darija Čehića, koji ga je zastupao i na sudu, to ubrzo ukinuto.

Zaštitivši jedno od temeljnih ljudskih prava, sudac je obrazložio: “Sloboda izražavanja znači pravo svakog pojedinca reći što misli i u što vjeruje da je istina, to je pravo biti sam u mišljenju i to je pravo biti u krivu.” 

Socius se može žaliti Vrhovnom sudu.

Komentari (28)
  • Živio sudac

    1. 12. 2014,   23:24
  • Prevladao glas razuma, bravo sudac.

    1. 12. 2014,   23:29
  • Napominjem uredništvu 24sata da nikoga ne želim diskriminirati, te da mi ne ograničavaju slobodu govora i izražavanja mišljenja koja je Ustavom RH zagarantirana. Homoseksualnost je jednim glasanjem (prekretnica) iz ilegale prešla u legalno agresivno djelovanje. Znači li to da jednog dana se netko sjeti da je pedofilija legalna odnosno da "dijete ima pravo samo odlučiti", te političari i mediji počnu to agresivno propagirati kao što danas propagiraju homoseksualnost (od strane zna se koga), značiti da svatko tko nešto kaže protiv zakona tj pedofilije će biti proglašen diskriminatorom i riskirati će suđenje?! Zapamtite da ništa nije nemoguće, što naumi svjetska elita to se provodi. Da čujem vaše mišljenje?

    1. 12. 2014,   23:35