Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hong Kong nakon prosvjeda suspendira zakon o izručenju

None Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji

Šefica vlade Hong Konga Carrie Lam u subotu je odgodila na neodređeno vrijeme predloženi zakon koji bi omogućio izručenje osumnjičenih stanovnika Hong Konga Kini, što je iznenadni potez nakon raširenog nezadovoljstva i velikih nasilnih prosvjeda u azijskom financijskom središtu.

Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji.

Protesters demonstrate against a proposed extradition bill in Hong Kong | Autor: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prema organizatorima je oko milijun ljudi prosvjedovalo protiv zakona na ulicama Hong Konga prošle nedjelje.

Prosvjedi su nastavljeni tijekom tjedna, a policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima, zbog čega su nastali veliki nemiri u gradu, a Lam se suočila s velikim pritiskom.

"Nakon ponovljenih internih razmatranja, tijekom posljednja dva dana, objavljujem da je vlada odlučila suspendirati zakonodavni amandman, ponovno pokrenuti komunikaciju sa svim sektorima društva, raditi više na objašnjenju i slušati različite društvene poglede", rekla je Lam na novinskoj konferenciji.

Hong Kong Chief Executive Carrie Lam attends a news conference in Hong Kong | Autor: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Dodala je kako ne postoji krajnji rok što znači da je suspendirala proces na neodređeno vrijeme.

Rascjep kod pristaša zakona nastupio je u petak kada je nekoliko propekinških političara i viših savjetnika Lam kazalo da diskusija o zakonu treba biti odgođena.

Zbog zakona o izručenju neki su hongkonški tajkuni počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo, navode financijski savjetnici, bankari i pravnici upoznati s detaljima.

Michael Tien, zastupnik u hongkonškom parlamentu i u kineskom nacionalnom parlamentu, rekao je da potpuno povlačenje zakona nije moguće.

"Središnja vlada podupire amandman tako da mislim da bi povlačenje poslalo političku poruku da je središnja vlada u krivu. To se ne može dogoditi uz načelo 'jedna zemlja, dva sustava'", rekao je za Reuters referirajući se na model, prema kojemu Hong Kong uživa poluautonomni položaj.

Protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China, in Hong Kong | Autor: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Organizatori prosvjeda planiraju novu prosvjednu šetnju u nedjelju.

Zahtijevat će potpuno povlačenje zakona i odgovornost policije zbog načina na koji su reagirali na prosvjede.

Hong Kong je 1997. prestao biti britanski posjed, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sustava Hong Kongu bi trebala biti garantirana posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i neovisno sudstvo.

Komentari (2)
  • Nista bez krvi na ulicama , oduvijek bilo i jos ce dugo biti

    15. 6. 2019,   13:05
  • Kod nas se nebi skupilo 40 ljudi

    15. 6. 2019,   12:32