Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Horvat 3. maj vidi kao 'zdravo tkivo koje ima perspektivu'

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ako investiramo u završetak brodova koji su u trenutno u 3. maju, želim da svaka kuna koja odlazi u 3. maj ima smisao i svoj povratak u državni proračun, rekao je Darko Horvat u emisiji A sada Vlada

Ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenio je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", da 3. maj ima perspektivu te izvijestio da su kineski ulagači zainteresirani za Brodarski institut.

Horvat je rekao da 3. maj vidi kao "zdravo tkivo koje ima perspektivu".

Na pitanje ima li nade za spas 3. maja, kazao je da je Vladi pravno najveći problem odnos 3. maja spram Uljanika, jer je 3. maj dio Uljanikove stečajne mase.

SVE MANJE RADNIKA I POSLA Ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci: Odgođen stečaj 3. maja!

Istaknuo je da neće raditi pritisak na suce trgovačkog suda niti zazivati stečaj te da je zadnji koji želi stečaj. Po njemu, 3. maju se može pomoći, ali, kako je rekao, "ne na način da tu nema matematike i računice".

"Ako investiramo u završetak brodova koji su u trenutno u 3. maju, želim da svaka kuna koja odlazi u 3. maj ima smisao i svoj povratak u državni proračun", rekao je Horvat. 

Zagreb: Ministar Horvat o Uljaniku | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tvrdi da nije teško politički odlučiti treba li država dati  novac za dovršetak izgradnje četiri broda u 3. maju, ali da želi garanciju da će, nakon što se brodovi završe, taj novac biti vraćen u državni proračun.

Takav model državne pomoći trebao bi funkcionirati i kod buduće gradnje brodova, kaže Horvat.

"Nije problem dati garanciju, problem je kada se ta garancija mora platiti", istaknuo je ministar gospodarstva.

Dodao je da u 3. maju nije bilo naplate državnih jamstava zato što brod nije isporučen.

'TO ĆE NAS SPASITI' Trećemajci čekaju novo ročište: 'Mi moramo dovršiti dva broda'

"Ako je tako moglo biti 35 ili 40 godina, siguran sam da može i u budućnosti", rekao je Horvat, dodavši da će svi razgovori oko 3. maja završiti ako i kada prvo jamstvo državi dođe na naplatu.

Ministar je rekao kako ima informaciju da kineski investitori žele ulagati, odnosno revitalizirati sedam laboratorija u Brodarskom institutu (od njih 15), dok još uvijek nije dobio njihov odgovor o potencijalnom ulasku u 3.maj ili Uljanik. 

Po njegovim riječima, velika je vjerojatnost da će Jan De Nul otkupiti jaružar za koji je država nedavno platila 130 milijuna eura jamstava, te će tako u proračun biti vraćeno između 100 i 115 milijuna eura.   

Najavio je daljnje smanjenje administrativnih zapreka za poslovanje i ulaganja te se, kako je rekao, za iduću godinu priprema ukidanje ili smanjenje njih 15, koje najviše opterećuju hrvatsko poduzetništvo. 

Komentari (12)
  • Rijeka grad sa najboljim geografskim položajem u RH stagnira već više od 25 godina, za to je najveći krivac Vojko Obrsnel i njegov SDP koji u 28 godina nisu bili u stanju izgraditi jedan autobusni kolodvor a kamoli nešto više, nakon njih definitivno sve hrvatske vlade.

    12. 6. 2019,   10:48
  • Jedan tjedan je zdravo tkivo, drugi tjedan je leš u raspadu, tako g.Horvat plemeniti Darko ima viđenje stanja u brodogradnji! Pa treba mu doživotno zabraniti bilo kakav rad ozbiljniji od lopate na mješalici betona, jer njemu je očito nesposobnost glavna i jedina vrlina!

    12. 6. 2019,   11:30
  • Ajde da čujem nešto dobro od ove Vlade što se tiče Rijeke i njenih građana.

    12. 6. 2019,   12:39