Obavijesti

News

Komentari 39

Gotov sastanak o Uljaniku, ali još se ne zna kad će stići plaće

Gotov sastanak o Uljaniku, ali još se ne zna kad će stići plaće
7

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da danas nije dan odluke za Uljanik, a kako se zajedničkim snagama u sljedećih nekoliko dana treba donijeti  rješenje.

VIDEO

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda izjavio je u četvrtak nakon sastanka u Vladi kako je na tom sastanku konstatirano da je restrukturiranje jedno pravo rješenje za Uljanik grupu.

Pogledajte video

- Razgovarali smo, prezentirali sve probleme i poslove koji nas čekaju u vezi programa restrukturiranja i sve što još treba učiniti. Usuglasili smo se u principu da treba napraviti program restrukturiranja, dovesti ga i usuglasiti do kraja i da je to jedino pravo rješenje koje daje dugoročnu opstojnost brodogradilištu", rekao je Rossanda po izlasku sa sastanka.

Pogledajte video

Što se tiče kratkoročnog financiranja, država tu ne može intervenirati, ali to smo znali i prije, dodao je.

Upitan je li Danko Končar (vlasnik Kermasa) jedini spas za Uljanik grupu kao potencijalni partner, Rossanda je odgovorio da je on "najlogičniji spas" jer je već uložio 12,5 milijuna eura u Uljanik.

Na pitanje kako će poslovati i isplaćivati plaće do odobrenja plana restrukturiranja, odgovorio kako se pitanje programa restrukturiranja može riješiti za mjesec i pol. Što se tiče isplate plaća, zbog čega je u Uljanik grupi u tijeku štrajk, odgovorio je kako će se o tom više znati nakon sastanka u Vladi koji je u tijeku i na kojemu je čelnik Kermasa Danko Končar.

Istaknuo je da Vlada ne može pomoći u isplati plaća do usvajanja plana restrukturiranja.

Na pitanje je li mu iz Vlade danas preporučeno da uprava kojoj je na čelu mora otići i kad misli odstupiti, odgovorio je da nije problem odstupiti, nego je problem opstanak Uljanika i brodogradnje.

Pokretanje videa...

02:12

"U trenutku kad je netko spreman preuzeti Uljanik i kad imamo te uvjete, dobro bi došao odmor", rekao je.

Upitan osjeća li se odgovornim za situaciju u Uljaniku i 3, maju, odgovorio je da se uvijek može drugačije i bolje te je uvijek uprava ta koja mora "nešto odrediti", ali da su sadašnjem stanju pridonijele i objektivne okolnosti.

Smatra da bi bilo "nenormalno" da uprava ode, a da nije pronađeno rješenje za sadašnje teško stanje.

Na pitanje što će se dogoditi ako program restrukturiranja ne bude prihvaćen, odgovorio je da su trenutno moguća tri ishoda: prihvaćanje programa restrukturiranja, pojava nekoga tko bi pokrio dubioze i nastavio poslovanje te stečaj.

Horvat: Danas nije dan odluke

Na pitanje novinara je li danas "dan D" za Uljanik, ministar gospodarstva Darko Horvat je odgovorio niječno, kazavši da se razgovara i da će se još razgovarati.

S obzirom na to koliko problem brodogradnje traje i nastaje u Hrvatskoj siguran sam da se jednostavnim mehanizmom u jednom danu on neće niti moći riješiti - kazao je Horvat novinarima prilikom dolaska u zgradu Vlade na sastanak s upravom Uljanika. 

Vrije u '3. maju': Nezadovoljni radnici ušli u prostorije uprave
Vrije u '3. maju': Nezadovoljni radnici ušli u prostorije uprave

Upitan koliko Uljanik može ovako izdržati a da ne ode u stečaj, odgovorio je da je prema hrvatskom zakonodavstvu do tri mjeseca.

Na pitanje smatra li da je moguće da izdrži tri mjeseca, Horvat je kazao da nije te da se zato i traži rješenje. 

Upitan koji bi to bio model za pomoć Uljanik Grupi, s obzirom da je već ranije utvrđeno da u tome ne mogu sudjelovati CERP i HBOR, ministar je rekao da on o CERP-u nije niti razmišljao, s obzirom da je to ministar državne imovine Goran Marić rezolutno otklonio.

Kada je pak riječ o HBOR-u, Horvat je danas novinarima uoči sjednice Vlade kazao da u ovom trenutku unutar rješenja koja ta razvojna banka može ponuditi "jednostavno nema zakonskog okvira" na temelju kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku.

Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'
Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'

Horvat je poručio je da se nalazimo u jednoj vrlo osjetljivoj fazi gdje Europska komisija prati i medijska izvješća, kao i ona Vlade. Pritom je pozvao novinare na kolegijalnost, kako bi se objema stranama olakšalo, te da se u nekoliko sljedećih dana zajedničkim snagama, na dobrobit prvenstveno radnika Uljanika i 3. Maja, iznađe rješenje koje će biti "najeftinije za RH, da bude najmanje kolateralnih žrtava a da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane".  

Ministar Horvat je danas uoči sjednice Vlade poručio da ona želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli, ali ne na ovakav način te da će nakon današnje prezentacije Upravi i strateškom partneru modela unutar kojih se traže rješenja Vlada biti spremna za konačnu odluku.

"Nakon današnjeg dana, i prezentacije i samoj upravi i nakon toga strateškom partneru modaliteta unutar kojih tražimo rješenje, mislim da ćemo biti spremni i za konačnu odluku što i kako s Uljanikom i 3. Majem", rekao je Horvat na ulasku u Banske dvore.

Plenković: Uljanik je privatan, a uprava je odgovorna za sve
Plenković: Uljanik je privatan, a uprava je odgovorna za sve

Kazao je da Vlada u ovom trenutku razmišlja i želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli, ali ne na ovakav način.

"Mi želimo da brodogradnja postane profitabilna. Dokaz tome su nam i Viktor Lenac i Brodosplit. I u modelima privatizacije koje su prošli i Viktor Lenac i Brodosplit tražimo rješenje i za Pulu i za Rijeku", izjavio je Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca