Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Horvatinčić, Mamić i Sanader: Sretni su što nisu 'odlikaši'...

None Foto:

Da je dobio samo dva mjeseca više zatvorske kazne, Tomislav Horvatinčić bi odmah išao u zatvor. Ovako pravomoćnost presude čeka na slobodi

Sva trojica su nepravomoćno osuđena. Sanader na 4,5 godina zbog zloporabe položaja i mita u “Planinskoj”, a Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci zbog izvlačenja milijuna kuna iz Dinama.

Bivši premijer i nogometni trener sretni su, kao i Tomo Horvatinčić, što nisu 'odlikaši'. Da su dobili po pet godina, sad bi sva trojica bili iza rešetaka.

NIZ TOMINIH PROMETNIH PREKRŠAJA Četvero mrtvih, a Horvatinčić ni jedan dan nije bio u zatvoru!

- Najosjetljiviji dio suđenja uvijek je dio kad se odlučuje o visini kazne. Ako je netko kriv, kako procijeniti je li adekvatna kazna četiri godine i 11 mjeseci ili, možda, zaslužuje kaznu od pet godina i dva mjeseca zatvora - kaže nam bivši sudac koji želi ostati anoniman.

- Još nije gotovo, ali nadamo se da će biti uskoro jer je zaista bolno. Ovo danas je dobar korak, bitno je da ova presuda bude potvrđena - kazao je sin poginulih Talijana, Salpietro za RTL.

OGLASIO SE I MLAĐI BRAT Zoran Mamić: 'Potpuno sam nevin i sigurno ću to dokazati!'

Kod izricanja presuda suci uvijek vode računa o sudskoj praksi jer ne žele da im zbog previsoke ili preniske kazne ruše presude, a znaju posegnuti i za “kompromisnim” presudama, gdje nekoga nepravomoćno osude, i to prilično strogo, no ipak na manje od pet godina, prepuštajući konačnu odluku višem sudu.

Osuđeni na pet i više godina odmah idu u istražni zatvor

Zakonom o kaznenom postupku određeno je, naime, kako oni koji nepravomoćno budu osuđeni na pet i više godina zatvora po automatizmu idu u istražni zatvor, gdje čekaju pravomoćnost presude. To može potrajati i više godina.

Primjerice, Ivo Sanader je nepravomoćno osuđen u travnju 2017. godine, a Vrhovni sud će tek sljedeći mjesec održati sjednicu na kojoj će stranke u postupku iznijeti žalbe, dok do presude mogu proći mjeseci.

SLUČAJ PLANINSKA Ivi Sanaderu četiri i pol godine zatvora: 'To su sve lažni iskazi'

Nepravomoćne presude na nešto manje od pet godina zatvora, koje su posve zakonite, znaju biti prilično kontroverzne, pogotovo zbog percepcije građana da nam je pravosuđe korumpirano. Jedna od takvih bila je i četiri godine i 11 mjeseci zatvora bivšem šefu Specijalne policije PU splitsko-dalmatinske Vinku Budiši zvanom Mrki, koliko je dobio za ubojstvo Milenka Đekića (19) hicem u glavu u splitskoj diskoteci Pallladium 1996. godine. Ta presuda je kasnije postala pravomoćna.

Komentari (87)
  • Pitam se samo suci koji su im sudii ili još uvijek izvode igrokaz za narod što ujutro pomisle kad se pogledaju u ogledalo ??? Zar tolike godine školovanja i znanosti su samo bile mrtvo slovo na papiru ??? Sramite se boga i naroda !!! 😈😈😈

    13. 3. 2019,   22:09
  • Govori mi prijateljica, sutkinja na županijskom sudu, da je naše pravosuđe sramota i da u Hr ima možda 15% pravih sudaca. Ostalih 85% je pod pritiskom političara ili korumpirano. Govorim o sutkinji sa 30-ogodišnjim iskustvom u struci.

    13. 3. 2019,   22:44
  • u hrvatskoj stičem dojam da se kriminalci i političari takmiče tko će veću aferu ,prekršaj, kazneno dijelo napravit. Izmust više love i izvuć se nekažnjeno. Trebalo bi izdati album sa sličicama, pa da ih skupljamo i ljepimo.

    13. 3. 2019,   22:13