Obavijesti

News

Komentari 111

HOS-ovci u Bleiburg bez 'za dom spremni': 'Nije to dernek'

HOS-ovci u Bleiburg bez 'za dom spremni': 'Nije to dernek'
1

Prema novom zakonu, za znakovlje NDH kazna je od 4000 eura, a već registrirani prekršitelji, ukoliko ponovno istaknu amblem, mogu platiti i više od 10.000 eura

VIDEO

Od 1. ožujka je u Austriji na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava s terorističkim organizacijama poput ISIL-a i Al-Qa'ide, hodočasnici u Bleiburg ove subote riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola.

Za to je austrijski parlament predvidio kaznu od 4000 eura, a ponovno isticanje amblema već registriranim prekršiteljima će naplatiti kaznu od čak 10 tisuća eura. 

Novitet je i to što od ove godine komemoracija više ne spada u vjerske događaje, nego se na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju. To znači da policija može u svakom trenutku prekinuti komemoraciju ukoliko primijeti da se krši austrijski zakon. 

- Čuli smo za kazne od 4000 eura, pa tko to može od naših branitelja platiti? Mi ćemo poštovati austrijske zakone, iako mislimo da iza njih stoji “hrvatska kuhinja”. Nećemo nositi HOS-ove zastave, a preporuka se odnosi i na majice. Bilo bi neodgovorno od mene kao predsjednika da podržim nošenje obilježja pa da nekog uhite i da plati kaznu od nekoliko tisuća eura - rekao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a za Večernji list.

- Naravno, moguće je da će biti naših zastava jer ja ne mogu utjecati na pojedince, ali stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno. Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi - istaknuo je. 

S njime se složio i Bernardin Jelinić-Bec, jedan od zapovjednika HOS-a u Vinkovcima 1991. godine. 

- Naravno da podržavamo tu odluku jer ne želimo u Bleiburgu biti remetilački faktor. HOS-ovci neće biti “Pedro” kojeg će se tamo objesiti, mi idemo odati pijetet žrtvama hrvatskog naroda za koji smo se i mi 1991. borili. Naš je znak legalan, pozdrav ZDS dio je našega znaka registriranog u pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Poštujem hrvatske zakone u Hrvatskoj i austrijske u Austriji. Ja sam legalist i borio sam se za vrijednosti ove države. No, bude li odstupanja od zajedničke odluke svatko ima svoje ime i prezime, svatko će odgovarati kao pojedinac, a ne kao HOS-vac ni kao hrvatski branitelj - rekao je za Večernji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.