Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HOS-ovci u Bleiburg bez 'za dom spremni': 'Nije to dernek'

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema novom zakonu, za znakovlje NDH kazna je od 4000 eura, a već registrirani prekršitelji, ukoliko ponovno istaknu amblem, mogu platiti i više od 10.000 eura

Od 1. ožujka je u Austriji na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava s terorističkim organizacijama poput ISIL-a i Al-Qa'ide, hodočasnici u Bleiburg ove subote riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola.

Za to je austrijski parlament predvidio kaznu od 4000 eura, a ponovno isticanje amblema već registriranim prekršiteljima će naplatiti kaznu od čak 10 tisuća eura. 

Novitet je i to što od ove godine komemoracija više ne spada u vjerske događaje, nego se na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju. To znači da policija može u svakom trenutku prekinuti komemoraciju ukoliko primijeti da se krši austrijski zakon. 

- Čuli smo za kazne od 4000 eura, pa tko to može od naših branitelja platiti? Mi ćemo poštovati austrijske zakone, iako mislimo da iza njih stoji “hrvatska kuhinja”. Nećemo nositi HOS-ove zastave, a preporuka se odnosi i na majice. Bilo bi neodgovorno od mene kao predsjednika da podržim nošenje obilježja pa da nekog uhite i da plati kaznu od nekoliko tisuća eura - rekao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a za Večernji list.

- Naravno, moguće je da će biti naših zastava jer ja ne mogu utjecati na pojedince, ali stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno. Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi - istaknuo je. 

S njime se složio i Bernardin Jelinić-Bec, jedan od zapovjednika HOS-a u Vinkovcima 1991. godine. 

- Naravno da podržavamo tu odluku jer ne želimo u Bleiburgu biti remetilački faktor. HOS-ovci neće biti “Pedro” kojeg će se tamo objesiti, mi idemo odati pijetet žrtvama hrvatskog naroda za koji smo se i mi 1991. borili. Naš je znak legalan, pozdrav ZDS dio je našega znaka registriranog u pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Poštujem hrvatske zakone u Hrvatskoj i austrijske u Austriji. Ja sam legalist i borio sam se za vrijednosti ove države. No, bude li odstupanja od zajedničke odluke svatko ima svoje ime i prezime, svatko će odgovarati kao pojedinac, a ne kao HOS-vac ni kao hrvatski branitelj - rekao je za Večernji list. 

Tema: Hrvatska

Komentari (111)
  • Na blajburgu se samo treba pokloniti žrtvama ,a ne zločinačkom i izdajničkom režimu i sve će biti u najboljem redu i bez nakaradnih incidenata !!

    17. 5. 2019,   11:10
  • Istureni anonimni, a di su Šeks, Djakić, .... i ini bivši zajapureni, prepali se junaci?

    17. 5. 2019,   11:07
  • Sve mi se čini da če se ipak nač netko ko je nadobudan i izazvat sudbinu na dvoboj.

    17. 5. 2019,   09:46