Obavijesti

News

Komentari 33

Hrabri Senko dvaput je porodio ženu:'Sve je bilo profesionalno'

Hrabri Senko dvaput je porodio ženu:'Sve je bilo profesionalno'
2

Senko Halap iz Velike Pisanice kraj Bjelovara otac je šestero mališana. Peto i šesto dijete sam je porodio. Na internetu je čitao o porođajima, a onda to primijenio

VIDEO

A gdje je trudnica, zbunjeno su prije dva tjedna upitali djelatnici Hitne medicinske pomoći stojeći u dnevnom boravku obitelji Halap u Velikoj Pisanici. Glava kuće Senko Halap (39), još zbunjen i dezorijentiran od porođaja koji je 25 minuta prije obavio, slegnuo je ramenima i rekao da trudnice nema jer je sve već on obavio. Ovaj tata-babica otac je šestero mališana, a posljednja dva sam je porodio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zdenko Halapa (39) iz Velike Pisanice pokraj Bjelovara porodio je 5 i 6 dijete i zovu ga 'Tata babica' Reporter: Željko Rukavina

Posted by 24sata on 11. kolovoza 2017

- Tog jutra u 6.30 sati vidio sam da je supruzi Marini (32) pukao vodenjak. Pomogao sam joj da ustane, nazvao Hitnu pomoć i odveo u drugu sobu. Legla je na krevet, imala je jake trudove. Vidio sam bebinu glavicu i rekao ženi da se pripremi za porođaj. Ispod nje sam stavio čisti ručnik i plahtu te pričekao jači trud. Tad sam dlanovima pritisnuo trbuh. Kad su izašli glavica i ramena, pomogao sam da se porođaj obavi do kraja – kaže hrabri tata Senko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zdrava djevojčica Lora teška 3700 grama i duga 53 centimetra zaplakala je odmah nakon porođaja, a brižni ju je tata obrisao i položio majci na prsa. Djelatnici Hitne pomoći u njegove su se riječi o porođaju uvjerili tek kad su u sobi ugledali Marinu s novorođenčetom, djedom i bakom te sinom Ivanom Manuelom (3,5), kojeg je Senko također porodio.

Marina i tek rođena Lora još su bile povezane pupkovinom te ju je Hitna pomoć odvezla u bolnicu, a Senko ih je slijedio. Marina kaže da je trebala roditi 15 dana kasnije, da joj je trudnoća bila uredna i da nikakvih naznaka o ranijem porođaju šestog djeteta nije bilo.

- Porođaj našeg petog djetata Senko je obavio u autu na putu za bjelovarsko rodilište, tad sam mu ja davala upute, a ovaj put sam ja njega slušala jer već ima iskustva - hraneći bebu kaže Marina.     

Izgleda da se kod mene puno toga ponavlja. Stoga sam i počeo čitati na internetu o porođajima. Nije da se hvalim, ali sam ipak savladao gradivo više nego s prolaznom ocjenom. Sve sam obavio profesionalno, što mi je potvrdila i jedna babica s kojom sam razgovarao dok je osoblje bolnice zbrinjavalo suprugu i najmlađe dijete, kaže nam Senko.

Mama i beba ostali su nekoliko dana u bolnici kako bi se liječnici uvjerili da je sve savršeno prošlo.

Petu bebu rodila u autu

Za razliku od prvog porođaja, ovaj put Marina je u bolnici porodila i posteljicu. I upravo taj porođaj prije tri i pol godine, kad je rođen Ivanmanuel, supružnici Halap neće nikad zaboraviti.

Te hladne siječanjske noći Marinu su ulovili prijevremeni trudovi.

- Uh. Imala sam osjećaj da mi dolaze trudovi, iako nije bio termin. Bila je ponoć, a trudovi su postajali sve jači i odlučila sam otići u bolnicu. Okupala sam se i izašla iz kuće, primila za vrata automobila, a svekrva je rekla: ‘Sine, ona ti do bolnice neće stići. Porodit će se putem’.

Temperature ispod ništice

I upravo se to desilo – priča nam nasmijana žena.

U panici, bez ikakvog iskustva, vođen samo logikom i instinktom, Senko je suprugu koja se previjala od trudova smjestio u automobil i zaputio se ka bjelovarskoj bolnici. Nakon nekoliko kilometara zaustavili su se na autobusnom ugibalištu na putu za Bjelovar. Plodna voda je potekla i suprug joj je pomogao da se skine. Marina kaže da ju je iznenadila Senkova prisebnost u tim trenucima koji su za njega bila potpuna novost.

- Mobitelom sam primao upute ni sam više ne znam dispečera ili liječnika, a s druge strane sam slušao svoju ženu. Čim se dijete rodilo, izvadio sam ručnik iz ženine torbe, obrisao dijete te ga umotao u spavaćicu i jaknu jer je bio 31. siječanj - prisjeća se Senko.

Nastavili su vožnju prema bolnici. Majka je novorođenče držala u naručju, a otac nastojao što brže doći do bolnice. Putem su susreli Hitnu, koja ih je preuzela. No Marini je to bilo najduljih 40-ak minuta u životu.

- U tih više od pola sata, koliko je trajalo ‘prebacivanje’ iz vozila u vozilo, gotovo smo se smrznuli jer je temperatura bila ispod ništice.

Tresla sam se od bolova i hladnoće. Kad smo sjeli u bolničko vozilo, sina su utoplili termodekom i nastavili do bolnice. Ondje su odrezali pupkovinu i zadržali nas tri dana - kaže Marina i zahvaljuje što je sve dobro završilo.

Internet-babica

Suprugova prisebnost iznenadila ju je oba puta. Kako je kod prvog porođaja bio neuk, kod drugog je to sve obavio profesionalno. Senko kaže da pupkovinu nije želio dirati jer nema opremu, ali tvrdi da bi i to znao obaviti. No supruga i njegovi roditelji šale se da će i to morati nabaviti.

- Sad ga zadirkuju, ali ako nekome zagusti, a Senko se već dva puta dokazao, možda neki uspaničeni roditelji potraže njegovu pomoć – kaže baka Marija (75).

Halapi imaju i četvero starije djece. Najstarija je Anamarija (11), zatim je došla Ivana (9) i Antonia (7). S njihovim porodima tata nije imao ništa.     

Porodio Loru i Ivana Manuela

Senko je prije dva tjedan u svega 25 minuta pomogao da se rodi Lora, a Ivana Manuela porodio je prije 3,5 godina.     

Teoriju primijenio u praksi

Kao da je predosjećao, Senko je na internetu počeo čitati o porođajima. Teoriju je vješto primijenio u praksi.     

Ženu porađao u automobilu

Prvo iskustvo s porađanjem Senko je imao prije tri i pol godine na cičoj zimi. Tad je na svijet donio sina Ivana Manuela.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.