Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrelja pozvao Plenkovića da pomogne oko ugradnje liftova

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Procjenjuje se, kaže, kako ugradnja jednog lifta za prizemlje plus četiri kata košta oko 350 tisuća kuna. U Hrvatskoj je ukupno 16.804 građevina stubišta visine od 4 do 8 etaža

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja pozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da osnuje 'ad hoc' tim za projekt ugradnje liftova u stambene zgrade koje ih nemaju, što bi s 80 posto bilo financirano sredstvima EU.

- Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU je propustila odgovoriti na zahtjev HGK i koordinacije udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija da održi sastanak na temu projekta ugradnje osobnih dizala u stambene zgrade uz korištenje sredstava iz Europskih fondova - rekao je Hrelja nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Prema valjanom popisu stambenih građevina, tvrdi, u Hrvatskoj je ukupno 16.804 građevina stubišta visine od 4 do 8 etaža, dakle "prizemlje plus 3 kata" do "prizemlje plus 7 katova", bez dizala. Ugradnja dizala moguća je za 13.500 građevina odnosno stubišta u razdoblju od 2017. do 2020. godine, rekao je.

 - Imamo potvrdu europske povjerenice za ovu oblast koja kaže da na temelju politika EU da se ne stimulira, financira gradnja domova umirovljenika, nego se adaptiraju prostori za život u ovakvim zgradama - rekao je dodajući kako će EU financirati takve projekte s 80 posto.

Procjenjuje se, kaže, kako ugradnja jednog lifta za prizemlje plus četiri kata košta oko 350 tisuća kuna. 

- Time dobivaju građani, pogotovo stariji, na mobilnosti i na mogućnosti da žive normalnim životom, osobe sa invaliditetom; hitne službe da mogu intervenirati; gradovi jer se cijena njihovog stambenog prostora povećava ako ima dizalo - poručio je Hrelja.

Komentari (6)
  • druže rođeni i vjećni uhljebu tebi treba pod hitno lift ugraditi za izlazak iz umirovljenićke i saborske udruge,navedi zadnji 25 godina sto si uradio pozitivna za umirovljenike osim za svoj osobni interes,sram te bilo

    23. 3. 2017,   14:39
  • po trošku ugradnje i održavanja liftova jeftinija verzija je da svaka zgrada zaposli jednog radnika da starije i slabo pokretne osobe nosi na leđima na "krkače". smanjio bi se i broj nezaposlenih

    23. 3. 2017,   11:55
  • Kako to sve lijepo zvući ma nemrem da verujem.

    23. 3. 2017,   14:11