Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrid neće podržati plagijatore i zastupnike za Ustavne suce

None Foto: Robert Anić/PIXSELL

Izbor ustavnih sudaca neće podići kvalitetu, niti narušeni ugled Ustavnog suda, te je rezultat čiste političke trgovine, istakno je Prgomet koji dodje da nije bilo stručnih kriterija

Predsjednik Hridi Drago Prgomet rekao je u petak kako zastupnici njegove stranke u Saboru neće podržati kandidate za Ustavni sud kojima je dokazano plagiranje, niti će podržati da se za ustavne suce izaberu saborski zastupnici, ocijenivši da se kod izbora ustavnih sudaca radi o čistoj političkoj trgovini. 

- Hrid neće podržati kandidate za Ustavni sud kojima je dokazano plagiranje, niti će podržati aktivne saborske zastupnike. Izbor ustavnih sudaca neće podići kvalitetu, niti narušeni ugled Ustavnog suda, te je rezultat čiste političke trgovine i propuštena prilika za dobivanje sudaca odabranih na temeljima jasne procedure i stručnih kriterija - navodi Prgomet u priopćenju.

Hrvatski sabor u petak je dnevni red proširio odlukom o izboru deset sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske, na temelju liste koju je predložio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

U Ustavni sud bi, po dogovoru dviju najvećih stranaka, s HDZ-ove liste trebali ući dvoje sadašnjih sudaca Ustavnog suda, Snježana Bagić i Mario Jelušić, sudac kaznenog odjela Vrhovnog suda Branko Brkić, saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar te odvjetnik Miroslav Šumanović.

Na oporbenoj listi su SDP-ovi zastupnici Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović, predsjednik Upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović te dvoje odvjetnika - Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Komentari (32)
  • davorin mlakar,osoba koja se lazno prestavlja po stranim bankama zeli biti ustavni sudac RH i hdz to podrzava te ga predlaze za clana najvise suda u nas ?! pa kad covjek pomisli da ne mozemo nize pasti "domoljubi" nas potpuno razuvjere

    3. 6. 2016,   13:30
  • Živjela demokracija u *rvata.

    3. 6. 2016,   13:26
  • Jao nama.

    3. 6. 2016,   13:32