Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvat je spasio ribare koji su danima plutali oceanom

None Foto: 24sata 5

Valovi i morske struje odnijeli su brod ribara 150 nautičkih milja od matične luke. Nakon 9 dana je naišao tanker čiji je zapovjednik Stjepan iz Zadra

Hasani Ohwa i Ahmedi Djoamoi s Komorskih Otoka između Madagaskara i afričkoga kontinenta ostali su bez goriva u izvanbrodskome motoru. Valovi i morske struje odnijeli su njihov šestmetarski brod 150 nautičkih milja od matične luke Moroni. Spasioci su već izgubili nadu da će ih pronaći. Ribari su jeli sirovu ribu koju bi ulovili i pili kišnicu s dna prljavog čamca. Nakon devet dana, prošlog tjedna, naišao je tanker za prijevoz kemikalija Champion Pacific, čiji je zapovjednik Zadranin Stjepan Ivanov (62). On je radiovezom čuo da traje potraga za ribarima, a i zbog opasnosti od gusara posada je promatrala obzor. Čim su vidjeli čamac, zapovjednik je provjerio sa središnjicom za spašavanje kako izgledaju izgubljeni ribari. Opis je odgovarao brodu, pa su ih spasili.
Dali su im suhu odjeću, jelo, piće i cigarete, a čamac su digli na palubu tankera. Nakon toga promijenili su smjer plovidbe i ribare odvezli kući. Nalili su im gorivo i vratili ih u more. Ivanov skromno kaže da je postupio prema ljudskoj i moralnoj savjesti.

Komentari (7)
  • vidi se da su hrvati naj plemenitiji narod na zemlji.ili će te pomoć ili će te zajebati do jaja.

    3. 2. 2010,   19:59
  • ombre,jes ti kad proba biti koji dan ili tjedan na brodu bez cigareta,a fumas.pa onda jos u takoj situaciji,ha?

    3. 2. 2010,   22:37
  • aj sve oke... al i cigarete... jel ih uhvatila kriza možda što nisu 9 dana zapalili???

    3. 2. 2010,   18:09