Obavijesti

News

Komentari 16

Hrvat koji je žrtvovao sebe i spasio svoju posadu od smrti

Hrvat koji je žrtvovao sebe i spasio svoju posadu od smrti
1

Američki mornar Hrvat Petar Herceg Tomić poginuo je na današnji dan u napadu na Pearl Harbor. O njegovom životu, hrabrosti i žrtvi snimljen je dokumentarac čija je premijera danas u Zagrebu

VIDEO

Petar Herceg Tomić je Hrvat koji je postao američki heroj. Zbog izuzetnih zasluga u Drugom svjetskom ratu posthumno je nagrađen najvišim vojnim odlikovanjem SAD-a, medaljom časti. 

U SAD-u je poznat kao Peter Tomich, a bio je američki mornar u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor. Tada je ovaj 48-godišnji strojarski časnik po cijenu vlastitog života spasio brojne ljudske živote.

Spriječio eksploziju koja bi odnijela stotine života

"Bježite na gornju palubu i napuštajte brod", začulo se u potpalublju vojnog broda USS Utah u zoru, na današnji dan, 7. prosinca 1941. nakon što jeb odjeknula eksplozija, a trenutak nakon nje još jedna, snažnija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Archive photo of the damaged battleship USS California at Pearl Harbor

Japanci su iznenadno napali američku mornaričku flotu u Pearl Harboru na Havajima. Odmah je bilo jasno da Amerikanci nemaju šanse za obranu. Bili su ulovljeni na spavanju.

Posada USS Utaha počela se panično uspinjati prema palubi. Za njima je išao i Petar Herceg Tomić koji je oglasio uzbunu, ali je uvidio da je u prvoj salvi torpeda oštećena kotlovnica. Znao je da bi nova eksplozija uništila brod, s čijim bi ostacima potonulo i stotinjak mornara. Vratio se u usijanu kotlovnicu, neumorno gasio strojeve, i naposljetku uspio u naumu. 

Spriječio je eksploziju koja bi odnijela živote mornara. Ali brod je i dalje tonuo. Kad se dao u bijeg, bilo je prekasno. Voda je prebrzo nadirala... USS Utah bio mu je život, a postao je i grob.

Archive photo of sailors in a motor launch rescuing a survivor from the water alongside the sunken USS West Virginia in Pearl Harbor

Borio se i u Prvom svjetskom ratu

Petar Herceg je bio Hrvat rođen od oca Ante Hercega, obiteljskog nadimka Tomić, i majke Ive Herceg (rođene Tolj) u selu Prologu kraj Ljubuškog u Bosni i Hercegovini koja je tada bila dio Austro-Ugarske. U Ameriku je stigao kao 20-godišnjak i stupio u vojsku, a tijekom Prvom svjetskog rata služio je u američkoj vojsci.

Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio je glavni strojar na razaraču Utah.  U vrijeme napada bio je nadnarednik na brodu Utah kojeg su Japanci gađali torpedima. Pazio je da se svi drugi spase ali za njega je bilo prekasno. 

Razarač Utah i danas potopljen stoji u ratnoj luci Pearl Harbor, ali na mjestu koje nije otvoreno za posjetitelje. 

Predsjednik Roosevelt:' Bio je neustrašiv'

Američka mornarica odužila se ovom hrabrom Hrvatu već godinu dana nakon njegovog junačkog djela kada je u brodogradilištu u Houstonu porinut ratni brod koji je dobio ime U. S. S. Tomich. Predsjednik Franklin D. Roosevelt posthumno ga je odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa. 

U.S. President Frankin Delano Roosevelt signs the declaration of war on Japan in Washington

“Za izvanredno ponašanje u skladu sa svojom dužnošću i neustrašivu hrabrost te neobaziranje na svoju vlastitu sigurnost za vrijeme napada na flotu u Pearl Harboru - kazao je Roosevelt. 

Medalja je godinama bila pohranjena na Pomorskoj akademiji u dvorani Tomich Hall. Tek je u svibnju 2006. godine, kada je nosač aviona Enterprise boravio u splitskoj luci, medalja je predana Tomićevoj obitelji. 

Tomić je proglašen i počasnim građaninom američke savezne države Utah, a ime po njemu dobila je i jedna dočasnička škola u SAD-u. 

Potraga za podrijetlom

Potragu za Tomichevim podrijetlom pokrenuo je 80-ih godina prof. Adam Eterovich, podrijetlom iz Pučišća na otoku Braču, kao predsjednik rodoslovnog društva Hrvatske bratske zajednice u SAD-u. Nakon opsežne potrage 1986., došao je do Dragutina Hercega koji je živio na Tomichevu imanju u Prologu. Iako Petar i njegova žena Anica nisu imali djece, jer je ubrzo nakon vjenčanja otišao u Ameriku, ispostavilo se da je Dragutin njegov potomak. 

Naime, nakon Petrova odlaska, Anica je posvojila dječaka Dragutina. Pokazalo se i da je dolaskom u Ameriku budući heroj na imigracijskom uredu umjesto prezimena Herceg dao krive podatke odnosno nazvao se Tonichem ili Tomichem. Povjesničari pretpostavljaju iz osobnih razloga.

Dragutin Herceg, tada 62-godišnjak, i njegov sin Srećko bili su vrlo iznenađeni time što je njihov predak nacionalni heroj najveće svjetske sile. Dragutin je dio života proveo je u vojsci, a njegovo sin Srećko, rođen 5. siječnja 1970. u Prologu, ima čin pukovnika. Isprva nisu vjerovali da je djed Petar američki nacionalni heroj jer je 1957. proglašen mrtvim na sudu u Ljubuškom. 

Naime, trebalo je podijeliti njegovo nasljedstvo, a proglasiti ga mrtvim bilo je jedino logično rješenje jer ionako je vjerojatnost da je živ bila mala odnosno nikakva sjeća se pukovnik Herceg koji je 1990. pristupio specijalnim postrojbama MUP-a i nastavio obiteljsku tradiciju vojnih djelatnika. 

Snimljen dokumentarac 'Heroji se ne zaboravljaju'

Prema obiteljskim pričama Petar Herceg bio je istinski pustolov nemirna duha. Nije bilo mjesta na svijetu koje ga nije zanimalo. Malo drukčijeg sjećaju ga se njegovi podređeni na USS Utahu. 
- Bio je samotnjak, zatvoren i predan poslu. Nikad nije pričao o obitelji. Vidjelo se da je njegov život mornarica -  rekao je o njemu Leonard Purifoy iz Jacksonvillea na Floridi, koji je 1941. bio mladi mornar na američkom razaraču podređen Tomichu.

Tomichev unuk Srećko jedan je od osnivača specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. Prošao je gotovo sva bojišta u Domovinskom ratu i od običnog vojnika napredovao do čina pukovnika. 

Priča o ovom američkom nacionalnom heroju hrvatskog podrijetla  kao i potraga za njegovim korijenima, tema je dokumentarnog filma “Heroji se ne zaboravljaju – Priča o Petru Tomiću” u produkciji HRT-a, čija će se premijera održati danas u Domu Oružanih snaga “Zvonimir” u Zagrebu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti