Obavijesti

News

Komentari 82

Hrvat liječio umiruću Slovenku čajevima i sodom bikarbonom?

Hrvat liječio umiruću Slovenku čajevima i sodom bikarbonom?
1

Suđenje Franji Keleminoviću zbog nadriliječništva već je mjesecima u zastoju zato što Slovenci ne mogu pribaviti dokumentaciju o Keleminovićevu obrazovanju

VIDEO

Slovenski sud već mjesecima pokušava doći do dokumenata Franje Keleminovića, hrvatskog nadriliječnika porijeklom iz Dalmacije koji je svojevremeno "liječio" i pokojnog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka. Traže ih jer se godinama predstavljao kao liječnik iako navodno nema odgovarajuću stručnu spremu i dozvolu za obavljanje takvog posla. Proces je zapeo jer Slovenci i dalje nastoje doći do njegove dokumentacije iz inozemstva, javlja Delo.

Prema nalazima tužiteljstva iz Nove Gorice, Keleminović je neprijavljeno i nezakonito provodio medicinsko liječenje u cijeloj Sloveniji više od deset godina. Optuženi, također poznat kao Dr. Oskar, u izjavama za medije govorio je o svojim uspješnim metodama liječenja raka kod pacijenata od kojih je službena medicina odavno digla ruke. 

Nadriliječnik (77) iz Zaprešića po tretmanu tražio 6000 eura
Nadriliječnik (77) iz Zaprešića po tretmanu tražio 6000 eura

Liječio Jeljcina i kardinale?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za Jutarnji list je govorio kako je liječio Borisa Jeljcina, Raula Castra, šeike, predsjednike multinacionalnih kompanija, mnoge poznate svjetske sportaše te čak 17 vatikanskih kardinala. Na listi utjecajnih ličnosti koje je Keleminović navodno liječio nalazi se i Janez Drnovšek.

Međutim, u intervjuu za Slovenske novice iz 2006. godine, Drnovšek je rekao da Keleminovićeva uloga u njegovom liječenju nije bila tako velika.

- Stvarno sam pokušao njegov pristup 2003. godine, ali daleko od toga da je na bilo koji način mogao utjecati na bilo što. U to vrijeme, primjerice, dao sam dvojici poznanika koji su imali rak, njegov telefonski broj. Nažalost, obojica su već mrtvi - rekao je Drnovšek.

U intervjuu za Jutarnji list Keleminović je negirao da je alternativni liječnik, govoreći da je završio medicinske studije u Jugoslaviji. Međutim, kasnije je u Okružnom sudu u Novoj Gorici tvrdio da se usavršavao kao liječnik, farmaceut i farmakolog u Ukrajini. 

- Ono što piše u optužnici nije istina, niti se dogodilo - odgovorio je na ročištu u veljači. 

Na daljnje pitanje suca Igora Majnika, je li ikada bio osuđen, dr. Oskar je samouvjereno izjavio: "Ne. i nikad neću". 

Više od 22 tisuće eura za čajeve

Sud je na prijedlog tužiteljice Damijane Bandelj odlučio provjeriti je li doista diplomirao na ukrajinskom fakultetu, s obzirom na to da je priložio samo preslike, ali Keleminovićeve diplome u Odessi još uvijek nisu pronađene.

- Još uvijek čekamo odgovore nadležnih institucija u Ukrajini, još ne možemo objaviti datum prvog saslušanja - kazao je Samo Turel, glasnogovornik novogoričkog suda.

Keleminović je, kako se navodi, djelovao i u Gorici, a u procesu ga optužuju da je Avi Curk, umirućoj ravnateljici osnovne škole Šturje u Ajdovščini, zaračunao više od 22 tisuće eura za bezvrijedne biljne mješavine. Curkovoj su u 2013. dijagnosticirali rak želuca s metastazama. Onkolozi su joj otvoreno rekli da joj je prognoza loša i savjetovali joj kemoterapiju. 

S druge strane, Keleminović ju je uvjerio da će je izliječiti, piše Delo. U 2013. mu je platila 12.500 eura za terapiju, a većinu novca je posudila od sestre i njenog muža. Keleminović joj je obećao da će uz pomoć stroge dijete, njegovih čajeva, klistira i sode bikarbone opet ozdraviti.

Početkom rujna ponovo je zatražio novac od nje, ali ona ga nije imala. U početku joj je banka odbila odobriti zajam, ali ona je ustrajala i dobila je. Tri dana prije smrti, 5. rujna, dala je Keleminoviću još 10.000 eura, piše Delo.

Nadriliječnik (56) ženi (52) je tijekom tretmana slomio ruku
Nadriliječnik (56) ženi (52) je tijekom tretmana slomio ruku

'Savjeti o prehrani i higijeni'

Keleminovićev odvjetnik Roman Završek predložio je saslušanje više svjedoka. Između ostalog, stručnjaci i liječnici slično svjedoče kako Keleminović nikada nikome nije savjetovao kako se liječiti, već ih je samo savjetovao o zdravoj prehrani i higijeni. 

- Nitko, pa ni Ava Curk, nije savjetovan da odustane od konvencionalnog liječenja. Prije nego što je upoznala okrivljenika, ona je odbila liječenje, na koje ju je optuženi više puta upućivao - kazao je Keleminovićev odvjetnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag