Obavijesti

News

Komentari 34

Hrvat Papin čuvar: 'Franjo ima nevjerojatnu energiju i toplinu'

Hrvat Papin čuvar: 'Franjo ima nevjerojatnu energiju i toplinu'
1

Andrew Galantay, Hrvat po majci, proveo je dvije godine kao švicarski gardist i kaže da mu je to prošlo ' u trenu'. On je peti etnički Hrvat koji je čuvao Papu

VIDEO

Nikad nije prošla godina dana, a da nisam došao u Hrvatsku. U Biograd gdje mi žive moji dragi dida i baka. Nakon što sam izašao iz garde prošle godine odmah sam išao u Hrvatsku. A inače, najčešće se uputim iz Švicarske u Biograd motorom - kaže nam Andrew Galantay (23) iz Lausanne u Švicarskoj.

Papa Franjo je zatvorenicima oprao noge na Veliki četvrtak
Papa Franjo je zatvorenicima oprao noge na Veliki četvrtak

On je 2015. godine postao član švicarske garde, čiji su pripadnici od 16. stoljeća zaduženi za čuvanje Pape. Rođen je u Švicarskoj čime je ispunio preduvjet da postane čuvar. Ispunjavao je sve uvjete: švicarski je državljanin, katolik, neoženjen, imam manje od 30 godina, viši je od 174 cm, završio je srednju školu i prošao temeljnu vojnu obuku.

Papinska Švicarska garda zadužena je za sigurnost Apostolske palače, ulaze u Vatikanski Grad, ali i za sigurnost samog Pape.

Velika vjernička obitelj

Njegov djed i baka su preselili u Švicarsku kad je njegovoj majci Damiri djevojački Čorić bilo tek pet godina. Ona je tamo odrasla i na fakultetu medicine upoznala svog budućeg muža, Amerikanca Richarda Galantaya koji je iz Bostona došao studirati medicinu u Švicarsku. Vjenčali su se i dobili petero djece.

Ostvarila mu se želja: Papa je poljubio teško bolesnog dječaka
Ostvarila mu se želja: Papa je poljubio teško bolesnog dječaka

- Imam čak četiri sestre, ja sam drugi po redu. Upravo je moja majka, koja je velika vjernica, usadila u mene vjeru i ljubav prema Bogu. A oca sam pokupio ljubav prema vojsci i povijesti.Tako da nije bilo uopće čudno što sam odlučio otići služiti Papi kao gardist - priča nam Andrew koji se prošle godine nakon dvije godine službe u Vatikanu vratio kući i sad studira pravo. 

'Papa Franjo važne stvari govori na jednostavan način'

Biti vatikanski gardist je kaže teško i odgovorno ali jako zanimljivo. To je iskustvo, ističe, koje svakog vjernika ispunjava srećom i zadovoljstvom. Jako je ponosan na dužnost koju je imao čast obavljati.

- Papa Franjo ima nevjerojatnu energiju, pozitivnu, živahnu, koju osjećate čak i ako ga ne gledate. Kad s njim razgovarate stvarno imate osjećaj da u tom trenutku njemu nitko drugi nije važan osim vas i onoga što mu vi govorite. Njegove oči gledaju direktno u vaše i on sluša. Također, njegov osmijeh zaista dira u srce. Papa Franjo govori važne stvari na jednostavan način. Nevjerojatno koliko on, s obzirom da već ima dosta godina, ima energije i elana - priča nam Andrew te naglašava kako su mu te dvije godine prošle 'u trenu'


- Stalno se nešto događa. Puno se radi. Od toga da provodite duge sate stražareći i nadgledajući u praznim sobama do dočeka stranih državnika, političara ili glumaca. Meni je osobno bilo najdraže biti na granicama Vatikana, na kontrolnim točkama sa stotinama turista, hodočasnika, kršćana iz cijelog svijeta.

Hrvat čuva Papu u švicarskoj gardi: Život posvetio Vatikanu
Hrvat čuva Papu u švicarskoj gardi: Život posvetio Vatikanu

Svako ljeto u Biogradu

Andrew je kao dijete zajedno sa sestrama i rođakinjama ( djecom od majčine sestre) svako ljeto po dva mjeseca provodio u Biogradu. Kaže kako obožava hrvatsko more i plaže jer je sve prirodno i čisto. Ljeti obavezno sudjeluje na Plivačkom maratonu u Biogradu, a inače se od sportova bavi ragbijem.

Također, član je debatnog kluba, studentskih organizacija, često s motorom odlazi na putovanja s prijateljima. Planira jednog dana kad završi fakultet upisati diplomatsku školu. Liječnik, kaže, nije htio biti, jer osim roditelja liječnika, njegove dvije sestre studiraju medicinu.

Kako je Andrew rođen u zemlji u kojoj su čak četiri službena jezika, a rođen je u obitelji doseljenika tako s ocem priča francuski, s majkom talijanski, sa bakom i djedom hrvatski, a sa drugom bakom engleski. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca