Obavijesti

News

Komentari 1

Hrvat s Princetona studentima pomaže s upisima na fakultet

Hrvat s Princetona studentima pomaže s upisima na fakultet
1

Tri godine s timom stručnjaka razvija program koji pomaže studentima da upišu željeni program i kada neuspjevaju upisati fakultet na koji su ciljali. Program im ponudi alternativu po broju njihovih bodova i želja

VIDEO

Nove generacije budućih studenata kreću s upisima na fakultete, a Hrvat s Princetona je s timom stručnjaka pripremio program koji će im pomoći da realiziraju svoje želje i kada ne upadnu na željeni fakultet.

- S timom inozemnih i domaćih stručnjaka, već tri godine razvijamo taj AI (artificial intelligence) koji pomaže maturantima da upišu željeni program čak i kad on nije na fakultetu koji je maturant u inicijalno zamislio. Poanta nije da maturanti samo upišu bilo koji studijski program, jer većini će to i poći za rukom već da upišu što više rangirani studijski program u cilju da se maksimizira njihovo zadovoljstvo i motivacija za budućim učenjem, te smanji odustajanje. Napravili smo sustav s umjetnom inteligencijom koji pomaže maturantima pri upisu na fakultete. Maturantima dajemo informacije s obzirom na njihove željene izbore, odnosno optimiziramo za njih listu programa koje bi mogli upisati s obzirom na svoje bodove i preferencije - pojašnjava nam Dejan Kovač (35), postdoktorand prestižnog američkog sveučilišta Princeton, kako izgleda novi upisni 'ala' za maturante. Kovač je inače potekao iz Županje, iz siromašne obitelji.

Dok su se drugi igrali autićima, on se igrao gelerima po podrumima u vrijeme uzbuna. Danas je jedini Hrvat postdoktorand najjačeg američkog sveučilišta. Upravo je on i začetnik digitalizacije sustava upisa na hrvatske fakultete koji svakom godinom poboljšava i unaprjeđuje kako bi maturantima omogućio da realiziraju svoje snove. Kovač ističe kako je sustav još u testnoj fazi.

- Primjerice, netko želi upisati računalstvo na FER-u, ali je deseti ispod crte. Od 900 različitih studijskih programa koji se u Hrvatskoj nude, budući studenti često nisu ni svjesni da na nekom drugom mjestu postoji sličan program računalstvu na kojem upisne kvote nisu popunjene. Naravno, s obzirom na to da za njega ne znaju, nisu ga ni naveli na listi odabranih studijskih programa -  objašnjava Kovač. Dodaje da je njihova ideja jednostavna.

- To je kao kada preko neke internet trgovine želiš kupiti određenu marku tenisica. Ako je rasprodana program ti ponudi slični model druge marke. Tako se i maturantu pomoću umjetne inteligencije ponudi sugestija za sličan studijski program. Taj projekt ne postoji još nigdje u svijetu, radim ga u suradnji s kolegama s Princetona i kolegom Marinom Drlje doktorandom sa CERGE-a. Veliku pomoć u projektu je pružila i Agencija za znanost i visoko obrazovanje - gospoda Igor Drvodelić i Mirko Stanić.

Naš sustav, prvi takav u svijetu, gdje umjetna inteligencija pomaže maturantima da upišu željeni studijski program je spreman. Idući tjedan kreću upisi i želimo da maturanti znaju kako imaju novog pametnog pomoćnika kako bi, kada dobiju poruku od mene, znali o čemu se radi i da na poruku reagirali. Sustav je u testnoj fazi tako da su za sada poruke minimalne, ali s vremenom je cilj integrirati naš AI u sustav da maturanti mogu interaktirati neograničeno s našim botom - kaže nam svestrani mladi znanstvenik koji apelira na sve da, ako imaju maturanta u obitelji ili u bližoj okolini, podijele s njima ove biPritne novosti.

Katarina Kitarović na Harvardu će učiti i po 12-16 sati na dan
Katarina Kitarović na Harvardu će učiti i po 12-16 sati na dan
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine
KOJI FAKS ODABRATI

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine

Jasno je kako su prednosti privatnih studija višestruke, a ovo su one koje predavači i studenti neprestano ističu. Povezanost sa svijetom rada, više vremena za konzultacije s predavačima, učionice budućnosti...

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!
DRŽAVNI ILI PRIVATNI STUDIJ?

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!

Istraživanje EduCentra pokazalo je kako bi 40 posto ispitanika rado upisalo privatni fakultet kada bi im to dopuštale mogućnosti. Shvaćajući koliko je ulaganje u obrazovanje bitna stavka sve češće biraju privatno obrazovanje...
10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?
ODABIR KARIJERE

10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?

Koje vještine danas najviše traže poslodavci i kako se lakše možete prodati na tržištu rada? Stručnjaci za profesionalno usmjeravanje donose ključne savjete kako odabrati studij i buduću karijeru