Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvat u Irskoj: 'Supruga, dvoje djece i ja živimo od 2000 eura'

None Foto: screenshot/Google Street View

Plaća u Irskoj dolazi na tjednoj bazi. Voda se ne plaća, no vrtići su jako skupi pa majke često ostaju s djecom doma. Za svako dijete na plaću se dobije 135 eura. Najam kuće s tri sobe košta 900 eura mjesečno

Koji su troškovi života u Njemačkoj pojasnio je u YouTube videu Ivan Lovrić iz Allensbacha. Provjerili smo s Hrvatima u Irskoj kakvo je tamo stanje. 

Četveročlana hrvatska obitelj koja živi u drugom najvećem irskom gradu Corku smještenom na samom jugu otoka otkriva nam svoje mjesečne troškove.

POGLEDAJTE VIDEO:

IZRAČUNAO SVE TROŠKOVE ŽIVOTA Hrvat pojasnio kako se živi u Njemačkoj: 'Ovo su troškovi...'

- Ovdje se plaća dobiva tjedno pa većina troškova se i plaća na tjednoj bazi - pojašnjava nam Marko koji je iz Zagreba otišao sa suprugom i dvoje djece prije pet godina.

Imaju dva auta: 'Godišnje nas koštaju 1000 eura'

- Mi za svoje potrebe imamo dva automobila. Supruga i ja svako svoj. Tjedno nas osiguranje i registracija za svaki od njih košta po 20 eura, odnosno godišnje za to izdvojimo ukupno 1000 eura. Na gorivo mjesečno po automobilu potrošimo oko 25 eura. Ovdje je litra dizela 1,20 eura, a benzina 1,30 eura. Nekako sam krenuo odmah od auta jer znam da se u Hrvatskoj bez njega takoreći ni na toalet ne ide - pojasnio je Marko.

Foto: Dreamstime

Najam kuće 900 eura, ali voda se - ne plaća

Žive u kući s tri sobe koja ih mjesečno košta 900 eura. 

- Cijena troška električne energije varira s obzirom na godišnje doba jer se na struju i grijemo. Tako nas zimi mjesečno struja košta 146 eura, a ljeti 60 eura. Voda se ovdje, za razliku od Hrvatske, ne plaća pa nam je jedan račun sigurno manje - dodao je.

I on i supruga imaju mobitele pa kaže da ih oni koštaju ukupno mjesečno 40 eura. Odvoz smeća je na mjesečnoj bazi 25 eura.

U Irskoj su vrtići preskupi pa majke obično ostaju s djecom kod kuće.

-  Mjesečno bi za vrtić trebalo izdvojiti gotovo isto koliko i za najam kuće. U našem slučaju 800 eura po djetetu što je neisplativo. Zato je supruga s njima doma. Za svako dijete se mjesečno na plaću dobije 135 eura - objašnjava. 

Obiteljske ulaznice za kino ili kazalište: Od 60 do 120 eura

U slobodno vrijeme znaju otići u kino.

- Ne znam koliko se plaćaju pojedinačno karte jer mi uvijek uzimamo takozvane obiteljske. One se u kinu i kazalištu kreću od 60 do 120 eura - rekao je.

'U Irskoj ne možete imati plaću manju od 1528 eura'

Marko kaže da radi za prosječnu irsku plaću.

- Sat se prosječno plaća 13 eura, a radni tjedan broji 39 sati. Tako da se ovdje tjedno zaradi 507 eura. Dakle, ako gledamo mjesečno, u Irskoj je prosječna plaća 2028 eura. Ne možete zaraditi manje od 1528,8 eura mjesečno jer im je minimalac 9,8 eura po satu - pojasnio je Marko.

Komentari (543)
  • 2000€ u Irskoj ili Njemackoj je nikakav novac. Od 3.500€ u NJemackoj se moze fino zivit. Ispod je prezivljavanje osim ako se zivi u provincijama. U velikim gradovima, FFM, München, Stuttgart je neizvedivo.

    25. 2. 2019,   13:05
  • Ja bi toplo preporucio da ovi mediji prestanu siriti propagandu kako se zivi po Irskoj i Njemackoj vec da se prihvate posla kako da mladi ostanu u hrvatskoj boriti se za pravdu i bolji zivot . Kakve su to kukavice koje bijeze umjesto da razjure bagru koja ih potjerala

    25. 2. 2019,   13:11
  • dobar je marko iz priće ( ruga se autima ) , dva auta 50evra mjesećno , izgleda da po potrošnji goriva idete istima samo do prvog vvca , a ovaj biciklin na znaku zabrane da idete levo , vam je za dalju kilometražu !!

    25. 2. 2019,   13:29