Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvat UN-ovac uništio crteže stare 6000 godina

None Foto: Flickr 11

Pripadnici MINURSO-a ispisivali su grafite po crtežima u nalazištu u Lajuada, poznatim kao Đavolja planina, starom 6000 godina

Vojnici Ujedinjenih naroda, pripadnici snaga u Zapadnoj Sahari (MINURSO), uništili su pretpovijesno nalazište s crtežima životinja i ljudi ugraviranim u stijeni, piše britanski dnevni list The Times. Kako navodi list  pripadnici MINURSO-a ispisivali su grafite po crtežima u nalazištu u Lajuadu, poznatom pod nazivom Đavolja planina starom 6000 godina.
- Bio sam zaprepašten. Mislili smo da su neki među njima bolje odgojeni. To su časnici, a ne obični vojnici, rekao je Julian J. Harston, posebni UN-ov izaslanik za Zapadnu Saharu. Nekoliko autora grafita potpisalo se i stavilo datum pod svoj vandalski čin, otkrivajući tako svoj identitet i zemlju iz koje dolaze. Jedan se Hrvat, primjerice, potpisao s "Petar CroArmy", dok je Rus "Evgenij" ispisao slova AUI, šifru baze MINURSO-a. "Ibrahim" je napisao svoje ime i broj preko pretpovijesne slike žirafe, a kenijski bojnik "Issa", koji je napisao svoje ime i datum, nedavno je, kako pokazuju dokumenti, završio UN-ov tečaj o etici u mirotvorstvu. Prema podacima hrvatskog Ministarstva obrane iz listopada 2007. godine, u MINURSO-u sudjeluje sedam vojnih promatrača iz Hrvatske. Harston je kazao da će UN kazniti časnike.

Komentari (25)
  • Koji kurac crtezi stari 6000 godina nisu ograđeni da se do njih ne moze doci..sami su si krivi...

    31. 1. 2008,   13:37
  • Da moon, koji su to glupi neodgojeni debili - pa kak nisu mogli ograditi cijelu stjenu? Sami su si krivi... -.-\'

    31. 1. 2008,   13:45
  • koji debili jadni...

    31. 1. 2008,   12:37