Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvati drugi najnezadovoljniji narod u cijeloj Europskoj Uniji

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Eurostat je proveo istraživanje o zadovoljstvu građana država EU svojim životom. Prema podacima, Hrvati su na samom dnu ljestvice. Jedino su Bugari nesretniji od nas

Generalno, koliko ste zadovoljni svojim životom, glasilo je pitanje Eurostatove ankete u kojoj su sudjelovali brojni građani zemalja Europske Unije. U anketi se tražio osobni doživljaj zadovoljstva životom u cjelini, a druga pitanja ticala su se zadovoljstva financijskom situacijom i osobnih veza. 

Građani su mogli procijeniti svoju satisfakciju na skali od 0 (nimalo zadovoljan/a) do 10 (sasvim zadovoljan/a).

Foto: Ante Ferara Prosjek država Europske Unije kada je riječ o zadovoljstvu vlastitim životom za 2018. godinu iznosi 7,3, što je povećanje u odnosu na 7 koliko je iznosilo 2013. kada je po prvi puta istraživanje provedeno. 

U proteklih pet godina se povećalo i zadovoljstvo vlastitom financijskom situacijom kada je prosjek bio 6, a prošle godine 6,5. Situacija je ista i sa zadovoljstvom osobnim odnosima. 2013. je prosjek bio 7,8, a 2018: 7,9.

Detaljnija analiza

Eurostat omogućuje promatranje rezultata po članicama Europske unije. Finci su svoje zadovoljstvo životom ocijenili 8,1. Bugari su rekli kako su najmanje zadovoljni svojim životima i dali ocjenu 5,4. Bugari su ujedno jedini nesretniji od Hrvata koji su zadovoljstvo životom ocijenili 6,3, što je ispod prosjeka Europske unije. 

Foto: Ante Ferara

Od prvog istraživanja 2013. godine zadovoljstvo životom se povećalo među građanima 19 članica Europske Unije. Iako je Bugarska i dalje na kraju ljestvice, građani su se složili kako su sada ipak zadovoljniji što nije slučaj za Hrvate koji su i dalje jednako nezadovoljni. 

Jednaku razinu zadovoljstva izrazili su još jedino Belgijci iako su oni na suprotnoj strani skale, iznad EU prosjeka. 

Financijska situacija

Hrvati su i među najmanje zadovoljnima financijskom situacijom gdje su lošije ocjene dali samo Bugari i Litvanci. I tu smo daleko ispod prosjeka EU-a, po kojem zadovoljstvo financijskom situacijom iznosi 6,5 u 2018. godini. Hrvati su svoje financijsko zadovoljstvo ocijenili s 5,1.

Najzadovoljniji financijskom situacijom su Danci i Finci, a najveće povećanje u zadovoljstvu doživjeli su građani Grčke i Cipra. 

Foto: Ante Ferara

Europski prosjek po pitanju zadovoljstva osobnim vezama iznosi 7,9. Njima su najviše zadovoljni Maltežani s 8,6, a slijede Austrija, Slovenija i Cipar što je zanimljivo jer su i Slovenija i Cipar ispod prosjeka u zadovoljstvu financijskim stanjem.

Hrvati su i ovdje pri dnu ljestvice s ocjenom 7,5. Jedino su nezadovoljniji Bugari sa 6,6 i Grci s ocjenom 7,1.

2013. godine su Hrvati svoje zadovoljstvo ocijenili s 7,3 pa smo i tu zabilježili povećanje. 

Pogledajte grafikon zadovoljstva osobnim vezama:

Foto: Ante Ferara

 

 

Tema: Hrvatska

Komentari (91)
  • Druge drzave nemaju ercegovce kojima treba novce slati i nemaju pemzije za zabranitelje.

    20. 11. 2019,   01:05
  • Kod nas su zadovoljni samo kriminalci i ratni profiteri

    20. 11. 2019,   00:43
  • Ajmo da osvojimo to prvo mjesto

    20. 11. 2019,   00:05