Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvati iz BiH stižu u Vukovar, kolona već krenula iz Orašja

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ministar branitelja u vladi Županije Posavske Marijan Kopić istaknuo je kako se u Vukovaru žele pokloniti hrvatskim braniteljima koji su u obrani grada položili svoje živote i 1991. "slomili kralježnicu JNA

Veliki broj Hrvata iz Bosne i Hercegovine organizirano će stići u Vukovar kako bi se u nedjelju priključili Koloni sjećanja i tako obilježili tragediju ovoga grada, a u petak su pješice krenuli iz Orašja na 76 kilometara dugi put.

Osamdesetak dragovoljaca i veterana Hrvatskog vijeća obrane, ratnih vojnih invalida, djeca poginulih i živih branitelja iz općina Orašja i Domaljevac-Šamca krenuli su jutros prema Vukovaru kako bi se poklonili svim hrvatskim žrtvama i svim braniteljima iz RH i BiH koji su dali živote za opstojnost naroda na ovim prostorima. U gradovima i općinama u Hrvatskoj, kroz koja budu  prolazili, položit će vijence i zapaliti svijeće za poginule branitelje iz tih sredina, a uoči polaska iz Orašja poklonili su se i žrtvama ovoga kraja  te položili cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku u Orašju.

- Nakon što smo na vijeću udruge donijeli odluku da ćemo izdržati prvih deset godina, ove godine u Kolonu sjećanja u većem broju su uključena i djeca poginulih branitelja, kako bi čuvali uspomene na sve žrtve vukovarske tragedije i nastavili tradiciju Kolone sjećanja Orašje-Vukovar - istaknuo je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a podružnice Orašje Ilija Mišković.

Ministar branitelja u vladi Županije Posavske Marijan Kopić istaknuo je kako se u Vukovaru žele pokloniti hrvatskim braniteljima koji su u obrani grada položili svoje živote i 1991. "slomili kralježnicu JNA i četnicima da svoj krvavi pir ne nastave po Slavoniji, Baranji, pa i čitavoj Hrvatskoj".

- Drago mi je da su u koloni ove godine i djeca branitelja na kojim ostaje obveza da čuvaju i njeguju hvale vrijednu tradiciju -rekao je Kopić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iz Orašja će sutra krenuti i maratonci prema Vukovaru. Iz brojnih dijelova Bosne i Hercegovine Hrvati će sutra najviše organizirano autobusima krenuti put Vukovara. Velike skupine najavljene su iz Mostara, Čapljine, Čitluka, Širokog Brijega, Viteza, Kiseljaka, Žepča, Tomislavgrada i Tuzle.

Komentari (69)
  • Ovo je strašno i monstruozno...SVAKE godine ista stvar, uhjebi dolaze prezentat se u Vukovar, poslikat se...i onda lijepo nazad u svoje lijepe tople domove nažderati se i nalokati.. A kada stvarno treba pomoći našoj lijepoj i plodnoj Slavoniji - nigdje nikoga, totalna bježanija..

    16. 11. 2018,   20:22
  • sve proslave i obljetnice bi trebalo staviti u jedan dan koji bi bio dan sjećanja na sve žrtve ne da se samo nešto slavi dok država tone i mladi odlaze sa obiteljima

    16. 11. 2018,   19:53
  • Kakvi .určevi Hrvati izbosne ??? Bosanci katoličke vjere i basta

    16. 11. 2018,   20:43