Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvati iz Chicaga: 'Jezivo je hladno, ali život nam nije stao'

None Foto: REUTERS 11

Polarna hladnoća koja je okovala Ameriku najviše je pogodila Chicago. Jezero Michigan potpuno je zaleđeno. Neki kažu da izgleda kao iz filma 'Dan poslije sutra'. Škole ne rade, avioni ne lete, vlakovi ne voze...

Ovo nije ništa neobično za Chicago, ovo je očekivano vrijeme ovdje. Jučer je bila otkazana nastava u svim školama, a danas samo u dijelu škola. Je li hladno? Da, jezivo je hladno, ali život nije stao.

Kažu nam to Hrvati s kojima smo razgovarali, a koji se trenutačno nalaze u Chicagu. Dodaju kako je polarna zima, koja je doslovno paralizirala taj grad, ali i ostale dijelove SAD-a, najgora za beskućnike. U četvrtak je u tom gradu izmjereno -45 stupnjeva Celzijeva, a vjetar pojačava osjećaj hladnoće. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Za njih su se pobrinuli grad i humanitarne organizacije i svi su smješteni u različitim skloništima. Hvala Bogu, osim hladnoće nije bilo drugih vremenskih neprilika - kažu nam Hrvati.

Jezero Michigan u Chicagu u potpunosti je zaleđeno. Mnogi ga uspoređuju s jezivim prizorom jezera iz filma ‘Dan poslije sutra’.

A pedestrian stops to take a photo by Chicago River as bitter cold phenomenon called the polar vortex has descended on much of the central and eastern United States | Autor: STRINGER Foto: STRINGER

Trenutačna temperatura u Chicagu je najniža u posljednjih 150 godina. Vlasti u Illinoisu, Michiganu i Wisconsinu su proglasile su izvanredne mjere i pozvale građane da ostanu u svojim kućama. 

Hladnoća odnijela 12 života 

Američki mediji pišu kako bi polarna hladnoća mogla potrajati do dva tjedna, a do sad je već odnijela 12 života. Zbog pothlađenosti je preminula žena u vikendici u Ohiu, muškarac (60) iz Michigana je pronađen mrtav na ulici, a mladi par preminuo je u svom automobilu koji je zapeo u snijegu u Indiani. Ekstremna hladnoća kriva je i za smrt muškarca koji je preminuo u svojoj garaži, piše USA Today

POGLEDAJTE VIDEO: 

CNN javlja kako je polarna hladnoća utjecala na 200 milijuna Amerikanaca. Stanovnici čak 10 država ne dobivaju poštu jer je prehladno za dostavu, vlakovi Amtrak ne voze, a neke tračnice su zapalili zbog sigurnosti. Otkazano je više od 2000 letova, a američki Crveni križ objavio je da im je hitno potrebna pomoć nakon što je, zbog hladnoće, otkazana dostava krvi. 

Komentari (105)
  • tu minus 45 u australiji plus 45 neznas bogme di je gore hebo ti njihove pare i sve ovdje je zakon samo da nam nije drzava u banani i da nema ovih lopova bilo binko i raju

    31. 1. 2019,   22:25
  • Chicago, izdrži......Oroslavje je uz vas

    31. 1. 2019,   22:13
  • Hrvat iz Hrvatske: nije nam hladno ali nam zivot jezivo stoji.

    31. 1. 2019,   23:05