Obavijesti

News

Komentari 72

Hrvati se ne seksaju? Zbunjujući statistički podaci

Powered by PLIVA

Hrvati se ne seksaju? Zbunjujući statistički podaci
1

Natalitet nam je nizak, broj legalno induciranih pobačaja se smanjuje i vrlo rijetko koristimo kontracepciju. To nas dovodi do zaključka kako se Hrvati rijetko seksaju

Što se točno događa? O niskoj stopi nataliteta i o njegovom konstantnom padu govore i zadnji dostupni podaci Hrvatskog zavoda za statistiku. Drugim riječima, u 2015. su rođena 2 063 djeteta manje nego godinu ranije. Iako zavod za statistiku još nije objavio podatke za prošlu godinu, predviđa se kako će i dalje govoriti o negativnim trendovima. 

Slika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Stopa nataliteta u 2015. godini je iznosila samo 8,9 promila, a smanjuje se i broj pobačaja na zahtjev žena. Treba naglasiti kako se rasprava o ženskom reproduktivnom zdravlju ne odnosi jedino i isključivo na prekid trudnoće.  

Uzme li se u obzir i da je stopa izazvanih pobačaja, među najnižima u Europi, to bi nas moglo dovesti do zaključka kako u Hrvatskoj postoji visoka svijest o korištenju kontracepcije. Ipak, podaci poput onog iz Hrvatskog znanstveno - statističkog ljetopisa za 2013. godinu ukazuju na niske stope korištenja učinkovitih metoda kontracepcije. 

S druge strane, podaci objavljeni u veljači 2016. na 24sata.hr pokazuju kako se Hrvati seksaju 134 puta godišnje, što bi otprilike bilo svaki drugi do treći dan. Postavlja se pitanje tko tu laže i je li ovaj broj stvarni pokazatelj učestalosti seksualnih odnosa.

Kontracepcija kao zaštita od neželjene trudnoće

Zabrinjavajući je podatak da je među ženama koje traže pobačaj najviše onih koje nisu nijednom rodile - čak 31 posto. Nakon toga, najveći je postotak onih koje već imaju dvoje djece - 29,5 posto. U usporedbi s prethodnim godinama, podaci su slični i nažalost potvrđuju da se pobačaj još uvijek koristi kao sredstvo kontracepcije. Točnije, pobačaj se provodi najčešće ako žena nema djece ili ima dvoje djece, a nije koristila odgovarajuću metodu kontracepcije. 

Najčešći razlog nekorištenja hormonske kontracepcije su manjkavo znanje o spolnom odnosu i začeću, neinformiranost o učinkovitosti raznih metoda kontracepcije te pogrešne informacije o hormonskoj kontracepciji. Iako je kombinirana hormonska kontracepcija jedan od najviše istraživani medicinski preparat u povijesti, velik broj žena još uvijek ima brojna pitanja oko načina korištenja. Treba imati na umu da je temeljni razlog korištenja kombinirane hormonske kontracepcije zaštita od neplanirane trudnoće, ali i od namjernih pobačaja koji zasigurno predstavljaju stres i zdravstveni rizik za svaku ženu. 

Uloga liječnika i potreba za edukacijom

Planiranje obitelji, pružanje informacija o načinima kontracepcije i sudjelovanje u rješavanju problema neplodnih brakova dio su zadaća timova opće obiteljske medicine, ali i doktora specijaliziranih za zdravlje žena. Nažalost, zbog velikog broja pacijenata većina žena provodi prosječno tek 5 do 10 minuta u ginekološkim ordinacijama. Iz tog razloga im nedostaju informacije te se teže odlučuju za odgovarajuću kontracepciju. 

Zabrinjavajuć je i podatak iz statističkog ljetopisa za 2015. godinu koji govori kako je samo 47 000 žena u 2015. godini po prvi puta posjetilo doktora s namjerom informiranja o planiranju obitelji te odgovarajućoj kontracepciji. Ako taj podatak spojimo s onim kako je u Hrvatskoj nešto više od 930 000 plodnih žena, postavlja se pitanje gdje ostale žene dobivaju potrebne informacije?

Iz iskustva drugih država vidljivo je kako savjetovanja i edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju pridonose  smanjenju broja neželjenih trudnoća i prekida trudnoće te rastu korištenja kontracepcije. Nažalost, spolni i zdravstveni odgoj u hrvatskim školama još uvijek se samo spominju u određenim prirodoslovnim predmetima

#bezsrama

Powered by PLIVA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 72
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1