Obavijesti

News

Komentari 118

Petrov: Partneri se dogovaraju, ali ne treba robovati rokovima

Petrov: Partneri se dogovaraju, ali ne treba robovati rokovima
4

Predsjednik Sabora Božo Petrov sastao se s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i iskazao zabrinutost o situaciji hrvatskih državljana u BiH

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je u ponedjeljak nakanu ministra financija da ovaj tjedan pošalje paket poreznih zakona na Vladu, a potom u Sabor, rekavši kako se "dva partnera usuglašavaju oko porezne reforme" i da "ne treba robovati rokovima već treba težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima".

"Iskreno mislim da ne trebamo robovati rokovima već trebamo težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima zakona, a to je ono što je do danas i ocrtalo cijelu suradnju HDZ-a i Mosta", rekao je Petrov u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".
Vidjet će, kaže, hoće li porezna reforma već ovaj tjedan pred vladu a zatim u Sabor s obzirom da se "dva partnera u vladi usuglašavaju".

"Što se tiče porezne reforme danas se dva partnera suglašavaju, a u kojem će to vremenskom razdoblju biti to ćemo vidjeti. U cilju nam je da kada se dogodi porezna reforma, ona bude što je moguće kvalitetnija i da bude na korist svim građanima", poručio je Petrov.

Komentirao je i najavljeni prosvjed ugostitelja zbog vraćanja PDV-a sa 13 na 25 posto, oko čega  ministri financija i turizma nemaju isto mišljenje, rekavši da će "odabrati stranu" u trenutku kada se pokažu svi argumenti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 "Ja bih trebao pohvaliti dosadašnji način komunikacije između dvaju partnera u odnosu na vrijeme od 10 mjeseci koje je prethodilo ovoj vladi. Tadašnji način komunikacije i sadašnji način komunikacije su vrlo različiti. Danas imamo suprotstavljanje argumentima i normalni oblik komunikacije. Dokle god je to tako ova Vlada će imati svoj svijetlu budućnost i ja vjerujem da će se to događati i s poreznom reformom i nema razloga zašto bi to trebalo biti drugačije. U trenutku kada analiza pokaže i brojke kažu što je dobro, ne samo u prvom koraku već u sljedećih pet ili deset godina, tada će se moći donijeti najkvalitenija odluka", naglasio je Petrov.

Upitan o pregovorima Mosta s HDZ-om oko formiranja Vlade te kako između partnera u vladi nije potpisan nikakav koalicijski sporazum čelnik Mosta ponovio je da "što se tiče potpisanog dokumenta on danas ne postoji", naglasivši da ne želim robovati tome.

Unutar tri-četri tjedna pregovora, podsjetio je, osim što su usuglašavani stavovi oko prijedloga zakona koji upravo prolaze saborsku proceduru, stručne su skupine radile i na usuglašavanju programa.

"Program je usuglašen. Ostalo je par posto programa koji nismo usuglasili ali smo ga nastavili usuglašavati nakon formiranja vlade. Mi znamo što je usuglašeno između Mosta i HDZ-a, a što se tiče potpisanog dokumenta on danas ne postoji i ne želim robovati tome. Mi u konačnici i možemo potpisati konačni dokument u trenutku kada usuglasimo u potpunosti stavove ali mogu reći da je 90-95 posto našeg programa usuglašenoi jasna je cijeli plan aktivnosti", rekao je Petrov.

Upravljanje državnom imovinom bit će kvalitetnije

Upitan o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i središnjih tijela državne uprave zbog osnutka novog Ministarstva upravljanja državnom imovinom koje dolaze ovaj tjedan pred zastupnike, te činjenici da su u Povjerenstvu za upravljanje strateškim poduzećima samo HDZ-ovi kadrovi Petrov je kazao da je to zajednički proces.

"To je zajednički proces i ono što se sada očekuje, zbog čega mislimo da će upravljanje državnom imovinom na način da se to podignulo na razinu Ministarstva biti kvalitetnije, jest što će to biti zajednički proces. S druge strane mi očekujemo od tog Ministarstva da izabere članove preko natječaja za nadzorne odbore, sve ono što je bilo pauzirano nekoliko mjeseci, zbog čega se nije moglo aktivno ni provoditi sve ono što se događalo u Vladi. Prvo trebaju ići natječaji za članove nadzornih odbora, za članove uprava, da bi na kraju svi zakoni koji se donesu kroz Vladu ili Sabor na kraju se mogli provoditi i u državnim tvrtkama. Očekujem, zbog toga što se to podiglo na razinu ministarstva, da to bude još učinkovitije, brže i kvalitetnije", zaključio je Petrov.

Osvrćući se na prve tjedne rada novog saborskog saziva predsjednik Hrvatskog sabora rekao je  kako bi građani trebali biti zadovoljni tempom rada koji je nametnut u tom novom sazivu.

"Pokazali smo da se može raditi i brže i učinkovitije", rekao je Petrov i dodao kako je plan da prijedlozi zakona prolaze odbore i prije nego dođu na samu sjednicu vlade.

 'Hrvati su jedini zaštitnik da BiH može krenuti put EU'

Nakon što se u jutarnjim satima sastao sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović popodne se sastao s predsjednikom Sabora Božom Petrovom, nakon kojeg je prešao na drugu stranu Markova trga, u Banske dvore gdje upravo traje sastanak i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Čović će, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, sudjelovati i na Predsjedništvu HDZ- a koji počinje u 17 sati. Na radnom sastanku u Saboru, uz Petrova su bili i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Miro Bulj te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

- Razgovaralo se o ovoj aktualnoj temi koja izaziva zabrinutost s naše strane, a mislim i puno šire. S druge strane, ova tema je ipak otvorila dodatnu, važniju temu, a to je status hrvatskog naroda u BiH. Ono što je važno za naglasiti je da treba postojati jasna vizija, strategija za hrvatske narode u BiH. Naravno da vizija treba doći od strane legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, a oni će s naše strane dobiti apsolutnu podršku. Isto tako će dobiti podršku za sve hrvatske državljane koji su sada u vrlo nezavidnoj situaciji i tu mislim poglavito na ovih 10 ljudi koji su zadržani u pritvoru idućih mjesec dana. Također je važno naglasiti da se ovako krupne stvari nikad ne događaju bez razlolga. Po meni, Hrvati su trenutno jedini narod u BiH koji iskazuje otpor prema unutarističkim i separatističkim težnjama u BiH. Oni su jedini zaštitnik da BiH može krenuti premu EU integracijama - rekao je Petrov.

Na pitanje misli li da se ovdje radi o zastrašivanju Hrvata ne bi li se oni iselili iz područja oko Orašja, Petrov smatra da je čitava situacija složena i da se može gledati iz različitih aspekata.

- Ono što je najvažnije od svega je upravo ovaj dio gdje u trenutku kad je BiH krenula prema europskom putu, očito postoje težnje da se neke stvari ipak ne dogode. S naše strane, na našoj listi prioriteta je zaštiti hrvatske državljane, odnosno dati im sve moguće pravne mogućnosti koje im mogu biti na usluzi, poštivajući pravne institucije druge države. Također, omogućiti da BiH ide prema europskom putu jer to znače za sve građane BiH kvalitetniji život, ali i stabilnost u regiji- rekao je.

Na pitanje misli li da je dobro da Damir Krstičević, ministar obrane, ne ide u Sarajevo, obzirom da se spominje još 300- tinjak optužnica, Petrov kaže da ne bi govorio o spekulacijama.

- Ovaj sastanak koji smo imali s gospodinom Čovićem, a koji je održao i s predsjednicom i ima i s predjednikom Vlade, je da se iznađu najbolje moguićnosti, a s druge strane i da koordinirano možemo pomoći i mislim da je takav način najuspješniji svim hrvatskim državljanima u BiH- kaže.

Na pitanje jesu li se na današnjem sastanku čula konkretna rješenja i prijedlozi, Petrov je rekao kako su razgovarali o tome, ali misli da će se najvažnije stvari dogovoriti kad se obave svi sastanci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina