Obavijesti

News

Komentari 48

Hrvati sve češće na bolovanju: Liječnici su obrazložili i zašto

Hrvati sve češće na bolovanju: Liječnici su obrazložili i zašto
1

Osim što se predugo čeka na preglede, na vještačenje se čeka i duže od 60 dana. Neka javna poduzeća pomažu bolesnim djelatnicima što je također razlog dužeg bolovanja

VIDEO

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izrazila je zabrinutost zbog povećanja stope bolovanja te su upozorili na uzroke koje su, kako tvrde, već desetak puta uputili HZZO-u. 

Broj dana bolovanja u prvom polugodištu 2018. veći je za 682.357 dana u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Navodimo i ovoga puta ključne razloge za povećane stope bolovanja:

1. Predugo se čeka na preglede

Predugo čekanje na preglede, pretrage i rehabilitaciju. Predlažemo nadležnima pa i HZZO-u, da zaposleni pacijenti imaju prioritet na listama čekanja za preglede, pretrage i rehabilitaciju, a ne da tjednima, mjesecima i godinama na bolovanju čekaju na red. Također, godinama predlažemo da se nakon određenog roka trajanja bolovanja pacijent uputi  timu  koji čine stručnjak za liječenje osnovne bolesti zbog koje je utvrđena privremena nesposobnost za rad uz ovlaštenog doktora HZZO-a koji predlažu žurne dijagnostičke i terapijske procedure te iste i organiziraju.

2. Na vještačenje se čeka duže od 60 dana

Pacijenti koji su poslani na vještačenje u HZZO za vještačenja gotovo nikad nisu vještačeni u zakonskom roku od 60 dana, već puno, puno duže. Tko će za to i kada odgovarati?

3.  Javna poduzeća pomažu bolesnim djelatnicima

Mnoga javna poduzeća s iznosom od nekoliko tisuća kuna pomažu svoje djelatnike ako su na bolovanju duljem od 3 mjeseca. Načelno dobra ideja zna se ponekad zlorabiti  zahtjevima da bolovanja traju dulje od 90 dana kako bi se iskoristila ta naknada.

4.  Većina zapadnih zemalja ima mogućnost da zaposlenik godišnje do 7 dana koristi tzv. dopust za bolest

Većina zapadnih zemalja s kojima se u mnogočemu uspoređujemo, pa tako i sa stopom bolovanja, imaju mogućnost da zaposlenik godišnje do 7 dana koristi tzv. dopust za bolest, bez odlaska liječniku. Obiteljski liječnici su više puta tražili da se takva mogućnost riješi zakonom jer bi donijela višestruke koristi.

Od smanjenja opterećenja  zdravstvenih radnika s  pregledavanjem pacijenata zbog kratkih, samoograničavajućih bolesti, administriranjem oko otvaranja i zatvaranja bolovanja, do smanjenja stope bolovanja. Odbijanje da se to učini pokazuje koliko je nekome zaista stalo da se u našoj zemlji olakša i pacijentima i zdravstvenim djelatnicima, te postignu uštede i uvede red.

5. Tražimo osnivanje radne skupine

Unatrag nekoliko godina KoHOM predlaže osnivanje radne skupine koju bi činili obiteljski doktori, specijalisti medicine rada, predstavnici HZZO-a, Zavoda za mirovinsko osiguranje,  Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci, kako bi se o problemu bolovanja raspravilo sa svih aspekata.

Uz sve ove razloge povećane stope bolovanja KoHOM napominje da je u pojedinim vremenskim razdobljima povećana stopa bolovanja jednostavno neizbježna. Npr. s prvim danima rujna i povratkom djece u škole u našoj zemlji se pojavila epidemija respiratornih i gastrointestinalnih oboljenja. Zbog toga se broj posjeta u ordinacijama obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj povećao za 30-50% u odnosu na prethodne mjesece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C