Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvati u grupi 'tradicionalista': Pobijedile su sistemske stranke

None Foto: PIXSELL

Rezultati su pokazali da ne postoji jasni trend unutar Europske unije, već nacionalna politička scena još igra veliku ulogu kako na samim izborima, tako i poslije njih

Hrvatska je jedna od nekoliko europskih država u kojima su tradicionalne, sistemske stranke odnijele pobjedu na izborima za Europski parlament, piše Večernji list, dodajući da nacionalna politička scena još igra veliku ulogu na euro izborima i u tumačenju njihovih rezultata.

Politička slika Europe nije unificirana - osim podbačaja radikala i populista te uspona zelenih u zapadnoj Europi, rezultati su pokazali da ne postoji jasni trend unutar Europske unije, već nacionalna politička scena još igra veliku ulogu kako na samim izborima, tako i poslije njih kad se rezultati tumače prvenstveno u nacionalnom okviru, navodi dnevnik.

FILE PHOTO: Members of the European Parliament take part in a voting session in Strasbourg EU IZBORI Ipak većinu imaju proeuropske strane: Val populizma obuzdan

Ističu da se Hrvatska tako našla u grupi 'tradicionalista', odnosno država u kojima su stare i nekad apsolutno najjače političke snage, demokršćani i socijaldemokrati, koje gube primat i iz izbora u izbore bilježe slabije uspjehe i manje mandata u Europskom parlamentu, ipak odnijele veliku većinu.

HDZ i SDP, svaki s po četiri mandata, tako su Hrvatsku svrstali uz Bugarsku..., a tradicionalne stranke zasjele su na prva dva mjesta i u Nizozemskoj te u Švedskoj, navodi Večernji list.

Ističu kako trend gubljenja potpore tradicionalnih stranaka i traženja novog puta ipak nije rezultirao populističkim i radikalnim potopom, koji se predviđao. Rekordna izlaznost na europskoj razini "potopila" je radikale koji su se nadali da će, dobiju li više od 30 posto i udruže li se, moći kontrolirati ili opstruirati rad parlamenta, piše Večernji list.

Komentari (3)
  • A tek bu iznenadjenja na iducim izborima za Sabor. Vrc ide na vodu dok se ne razbije. Ne treba Hrvatskoj jos jedan SDP. A Marakesku i Istambulsku, kao i broj potpisa za referendum biraci ne buju nigdar zaboravili HDZ-u...

    28. 5. 2019,   10:18
  • Ipak u Hrvatskoj ne živi toliko SSZ (stoke sitnog zuba) da bi ju u temeljima ugrozili. To sitnozubno stado luta od sekte do sekte (MOST, živi zid) , od mesije do mesije (kolakušić, tomašićka, dalija orešković) , gricka ali ne grize. Istina je ova - ako domoljubi grickaju HDZ na vlast će doći SDP pa će im pokušati kao i svaki put izbiti zube.

    28. 5. 2019,   11:01