Obavijesti

News

Komentari 52

Hrvatica naslijedila milijunski iznos, donirala ga djeci u Africi

Hrvatica naslijedila milijunski iznos, donirala ga djeci u Africi
1

Ivanka Čugura je novac naslijedila od susjeda pored kojih je živjela 20 godina. Nakon što su oboje preminuli, odlučila je novac donirati djeci i djevojkama u Africi, a nekoliko puta ih je i posjetila

VIDEO

Hrvatica Ivana Čugura iz Stuttgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milijunsko nasljedstvo. No, umjesto da zadrži novac za sebe, ona je odlučila osnovati Zakladu iz koje novac ide u humanitarne svrhe, javlja Fenix

U Stuttgart je Ivanka došla 1972., a cijeloga života radila je u raznim ustanovama socijalne skrbi. Život joj se preokrenuo kada je prije 13 godina naslijedila milijunski iznos od susjeda koji su živjeli pokraj nje 20 godina. 

- Naše prijateljstvo počelo je 1979.godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu. Susjed je htio vidjeti kakvi smo ljudi. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. Susjed je bio odvjetnik iz Calwa, a susjeda je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika - ispričala je Ivanka za televiziju SWR. 

- Kad je susjed 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a susjeda me je molila da pristanem uzeti njezino nasljedstvo. Otišli smo kod odvjetnika i napravili oporuku prema kojoj ostavlja sve nasljedstvo meni - nastavila je. 

Susjeda joj je rekla da s novcem radi što god želi, no Ivanka nikada nije htjela potrošiti taj novac na sebe. Kada je susjeda otišla u Dom za umirovljenike, Ivanka ju je često posjećivala. Sve do 2006. godine kada je umrla. 

Tri mjeseca nakon smrti susjede, Ivanka je dobila novac i osnovala Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi. Rekla je kako joj je uvijek bio san otići u Afriku, a kada je otišla nije mogla vjerovati da je doista tamo. Nekoliko je puta bila tamo, a planira otići i iduće godine. 

- Raduje me da ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo kroz Zakladu - rekla je Ivanka. 

- Kroz Zakladu želim ispuniti i želju svome srcu. Iznosom od 1,5 milijuna eura želim učiniti boljim život i zdravlje djece, pogotovo djevojka u Africi i Latinskoj Americi. Želim im život učiniti uspješnijim i boljim i povećati njihove obrazovne mogućnosti - izjavila je u intervjuu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je