Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska će nastaviti aktivno podržavati proširenje EU'

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Samo ujedinjena Europska unija može se suprotstaviti suvremenim izazovima i zaštititi europske vrijednosti, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku s čelnikom Europskog parlamenta.

Hrvatska predsjednica je na sastanku s predsjednikom EP-a Davidom-Marijom Sassolijem te s predsjednicima i izaslanicima političkih skupina i klubova zastupnika EP-a razmijenila mišljenja o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije, ali i drugim trenutnim globalnim izazovima, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U svojem obraćanju, Grabar-Kitarović je izrazila mišljenje kako se "samo ujedinjena Europska unija može suprotstaviti suvremenim izazovima i zaštititi europske vrijednosti".

„Buduće napore treba usmjeriti na daljnje približavanje Unije europskim građanima, na njihovu zaštitu i na smanjivanje postojećih razlika između država članica, u čemu značajnu ulogu ima i Europski parlament“, kazala je predsjednica.

Dodala je kako će za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije Hrvatska dati daljnji poticaj prijedlozima i inicijativama koje pridonose uravnoteženom i održivom gospodarskom rastu, promiču povezanost i jačaju sigurnost njezinih građana.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica je prisutne upoznala i s Inicijativom triju mora koju je pokrenula s poljskim kolegom Dudom, a s ciljem konvergencije gospodarstva i brisanja razlika između „istočne“ i „zapadne“ Europe.

Osvrnuvši se na stanje u jugoistočnoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako će Hrvatska nastaviti aktivno podržavati proširenje Europske unije, a sugovornici su razgovarali i o aktualnim migracijskim trendovima kao i demografiji, stoji u priopćenju.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

„Demografija je pitanje svih pitanja u Hrvatskoj, ali predstavlja i izazov za svaku drugu državu i iznimno mi je drago što je i nova Europska komisija prepoznala to pitanje na razini Europske unije“, kazala je.

Poručila je kako demografija nije samo problem starenja stanovništva i smanjenja prirodnog prirasta, već i gubitka mladih, obrazovanih i produktivnih radnika odlaskom u razvijenije države članice, izrazivši zadovoljstvo što je za demografska pitanja u novoj Komisiji zadužena Dubravka Šuica.

Komentari (28)
  • Bosanaki katolici na aparatima

    6. 12. 2019,   08:50
  • Sada ju desnicari dizu da je moderna, a da je to Josipovic ili Mesic napravio letile bi plinske boce i bio bi antihrvatski

    6. 12. 2019,   08:52
  • Kako ce ovo Bosanci preživjeti? ....Sigurno su je vec blokirali na Facebooku!........"Želim naglasiti da Hrvatska ne blokira niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje EU. Štoviše u našem je interesu da Srbija što prije ude u clanstvo",.... rekla je ...

    5. 12. 2019,   15:57