Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode

None Foto: Dreamstime

Svaki mliječni proizvod sa dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, rekao je Tomislav Tolušić

Za hrvatsko mlijeko i mliječne proizvode otvaraju se vrata ogromnog kineskog tržišta. Naime, prema priopćenju Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska će u Kinu izvoziti mliječne proizvode i to: pasterizirano mlijeko, sterilizirano mlijeko, modificirano mlijeko, fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidrirana mliječna mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka u prahu i proteini sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječna formulu za dojenčad, i itd.

ŽELE HRVATSKE PROIZVODE 'Uživao sam u hrani. Kinezi su navijali da Hrvati budu prvaci'

Rezultat je to pregovora hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Glavne carinske uprave Narodne Republike Kine, koji su završeni usuglašavanjem zajedničkog Protokola o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, koji je potpisan u srijedu u Banskim dvorima. 

VIDEO: Kineskog premijera dočekala je i Plenkovićeva supruga

- Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija. Svaki mliječni proizvod sa dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU, drastično pala. Iako je danas situacija daleko bolja od one prije dvije-tri godine, jer ciljanim programima pomažemo mljekarima i cijelom sektoru stočarstva, otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti mliječnih proizvoda te stabiliziranje i razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj - istaknuo je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede. 

UŽIVO: KINEZI U ZAGREBU Plenković na dar dobio loptu, a on poklonio bicikl Mate Rimca

- Ministar je najavio da će se, osim već prisutnih konzerviranih proizvoda ribarstva, na kineskom  tržištu uskoro naći i hrvatska tuna, a u budućnosti i meso peradi. Naime, kineske kompanije zainteresirane su i za uvoz specifičnih proizvoda peradarske proizvodnje iz Hrvatske, pa se intenzivno radi na dozvoli za odobrenje pojedinih objekata u Hrvatskoj koji udovoljavaju standardima.
 

Komentari (18)
  • haha, koji humor. Ni za jednu malu kinesku ulice ne proizvodimo mi mlijeka!

    10. 4. 2019,   14:53
  • Dobro zamišljeno, samo bojim se da od toga neće biti ništa.

    10. 4. 2019,   15:24
  • Bitno da mi uvozimo mlijeko.

    10. 4. 2019,   14:14