Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska donijela prvi 'dječji proračun': Iznosi 18 milijardi

Za ostvarivanje prava djece Hrvatska će u ovoj godini izdvojiti 18,67 milijardi kuna. Toliko iznosi tzv. dječji proračun, prvi koji je Hrvatska donijela, piše u utorak Jutarnji list.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nositelj tog proračuna za prava djece izdvaja gotovo 2,4 milijarde kune, navodi Jutarnji.

Hrvatska od petka spada u onih polovicu država članica EU koje imaju tzv. dječji proračun, detaljan prikaz sredstava koja služe ostvarenjima prava djece. Time je ušla u onaj krug država koje precizno prikazuju koliko sredstava iz proračuna je namijenjeno ostvarenju prava djece.

U to ulaze sredstva koja su direktno namijenjena djeci, kao što su vrtići, škole, dječje bolnice i slično, ali i ona koja indirektno rezultiraju ostvarenju prava djece. To su primjerice plaće zdravstvenog osoblja koje brine o djeci, odgajatelja, iznosi za rodiljne naknade i druga sredstva. 

- Ovo je prvi 'dječji proračun' koji je Hrvatska donijela, kazao je Jutarnjem listu Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, objašnjavajući kako nije riječ o donošenju posebnog proračuna, već o konsolidaciji postojećih izdvajanja za prava djece.

Tri mjeseca je trajalo prikupljanje podataka od svih tijela državne uprave kako bi se moglo precizno prikazati izdvajanja za prava djece, kazao je Bošnjak dodajući da će sljedeći proračun biti napravljen puno prije, a da je za izradu ovoga provedena i posebna edukacija službenika koji su prikupljali podatke i kreirali proračun težak više od 18 milijardi kuna, donosi Jutarnji list.

Komentari (3)
  • Opet pranje i okretanja love! Predizborni parvan koji udara na sentiment građana, a zapravo se iza toga krije samo još jedna u nizu pljačka!! Zapamtite što sam napisao.

    9. 10. 2019,   08:34
  • U svakom slučaju novac ne završi za prava djece više za prava političara i ministara.

    8. 10. 2019,   16:48
  • pa treba nekako potaknuti Rome da imaju 20 djece a ne samo 10. Nego ,zašto ne pišete i koliko je naših novaca potrošeno za bijelu tehniku koja se danas besplatno dijelila Romima?

    8. 10. 2019,   13:57