Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska i Albanija dobile pozivnicu za NATO savez

None Foto: 24sata/ilustracija 10

Predsjednik Mesić zahvalio je na pozivu kazavši da će Hrvatska biti odgovorna članica NATO-a koja će djelovati u skladu sa zajedničkim ciljevima

Nakon jednoglasne odluke članova Sjeverno-atlanskog vijeća Hrvatska i Albanija su službeno pozvane u NATO. Predsjednika Mesića i premijera Sanadera prilikom ulaska u dvoranu pozdravili su gromoglasnim pljeskom. Govor je održao predsjednik Bush koji je rekao kako očekuje daljnje napore ove dvije zemlje u mirovnim misijama.
- Hrvatska i Albanija dobro znaju razliku između dobra i zla, jer su imale prilike upoznati lice zla - kazao je Bush. Skupu su se obratili i hrvatski lideri. Predsjednik Stjepan Mesić zahvalio je svim članicama NATO saveza koje su danas pozvale Hrvatsku da se pridruži Sjeverno-atlantskom savezu.
- Ova je pozivnica bitna ne samo za Republiku Hrvatsku već za čitavu regiju. Pozivnica Hrvatskoj je poticaj i drugim zemljama da ustraju na istom putu - kazao je predsjednik Mesić te je dodao kako je Hrvatska od vremena agresije prošla složen put, ali da uspješno ostvaruje svoje ciljeve. Kazao je i kako je Hrvatska prije koristila međunarodnu pomoć, a danas ju pruža drugima.
- Bit ćemo odgovorna članica NATO-a koja će djelovati u skladu sa zajedničkim ciljevima saveza - zaključio je predsjednik Mesić.
Premijer Ivo Sanader također je zahvalio članicama saveza, a poziv je nazvao znakom prepoznavanja zrelosti hrvatske demokracije od strane njezinih zapadnih susjeda.
- Hrvatska članstvom u NATO-u postaje glavni faktor stabilnosti u regiji, ali to ne znači da ćemo okrenuti leđa drugim zemljama - kazao je premijer naglašavajući kako je Hrvatska dokazala da su vrata NATO-a otvorena svim zemljama koje njeguju iste vrijednosti demokracije, slobode i prava čovjeka. Sanader je istaknuo ulogu NATO-a u Bosni te na Kosovu, a akcije u Afganistanu nazvao je doprinosom svjetskom miru i demokraciji.Komentari (11)
  • Dovoljno je reci samo da ulazimo zajedno sa Albanijom!Jadna li smo li mi zemlja!

    3. 4. 2008,   15:06
  • joj meni....Happy NATO!...udvostrucit ce mu se snaga:))

    3. 4. 2008,   16:19
  • Mi smo sluge vaše...ponizno se klanjamo...uvlčimo u guzice gdje god stignemo...ni nožni prsti nam se više ne vide...a mislimo kako smo dobili nešto sa NATO-om...jesmo da...naši mladi će u rat za crno zlato...u rat za Busha i njegov idealizam kontrole cijeloga svijeta...pa mislim kako da im predsjednik bude normalan kada je taj cijeli američki narod poremećen...mislim o kakvom američkom narodu možemo pričati kada je to sve sirotinja i zločinci koji su otišli za boljim životom preko bare...a sada će vraćat na stari kontinent samo vojna postrojenja....a jesmo li glupi...

    3. 4. 2008,   14:26