Obavijesti

News

Komentari 6

Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjinama

Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjinama
1

Kover se složio da su Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjina, izrazivši veliko zadovoljstvo što će se danas u Osijeku položiti kamen temeljac školskog obrazovnog centra Mađara

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i njegov mađarski kolega Laszlo Kover su u srijedu u Pečuhu izrazili veliko zadovoljstvo razinom prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj, ističući da su dvije zemlje primjer kako bi države trebale brinuti o nacionalnim manjinama.

- Jedna i druga strana su zadovoljne postignućima, statusom koje nacionalna manjina ima u Hrvatskoj, odnosno Mađarskoj. Možemo biti primjer kako dvije države tretiraju nacionalne manjine - kazao je Jandroković nakon sastanka s Koverom.

Prema njegovim riječima, razina prava koje uživa hrvatska nacionalna manjina, uključujući pravo na obrazovanje, pravo na političko predstavništvo, pravo na kulturu i održavanje identiteta te pravo na korištenja jezika, je vrlo visoka.

- Zaista sam impresioniran onim što sam danas vidio u Pečuhu - rekao je predsjednik Sabora i istaknuo da "naša strana osigurava tu istu razinu prava mađarskoj manjini u Hrvatskoj".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kover se složio da su Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjina, izrazivši veliko zadovoljstvo što će se danas u Osijeku položiti kamen temeljac školskog obrazovnog centra Mađara.

- U zadnje dvije godine učinjeno je više nego u prethodnih 10 godina, želim povjerovati da ćemo taj tempo moći držati i u idućih 10 godina - kazao je predsjednik mađarskog parlamenta.

Uz već uobičajeno dobre mađarsko-hrvatske odnose, nastavio je Kover, međuparlamentarna suradnja je još izraženija.

- Hrvatska je prije svega za Mađarsku jedan dobar susjed. Bitan gospodarski partner i vrlo uspješan turistički partner, s obzirom na 600.000 Mađara koji ljetuju u Hrvatskoj. Također je i dobar partner u artikulaciji naših zajedničkih interesa u Europskom parlamentu. Odnos prema našim manjinama može biti dobar primjer i onima koji o tome skrbe u EP-u - kazao je Kover.

Jandroković je u Pečuhu tijekom jutra posjetio obrazovni centar Miroslav Krleža i Hrvatsko kazalište, a posjetit će i Hrvatski dom gdje će razgovarati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Za svoj susret s Koverom u Pečuhu je kazao da se radi o nastavku dijaloga započetog prije otprilike godine dana. Podsjetio je da je za svoj prvi međunarodni posjet kao predsjednik Sabora odabrao Mađarsku jer je želio poručiti da su "ti odnosi vrlo bitni, da su prijateljski i sadržajni i da ih želimo razvijati".

Dvojica predsjednika parlamenata nakon Pečuha odlaze u Osijek i Beli Manastir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS