Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska ima i plan B: Deset zrakoplova F-16 iz Amerike...

None Foto: Luka Stanzl/Pixsell, Minnesota National Guard

Kako tumače izvori 24sata, spomenuti avioni novije su godine proizvodnje nego ovi iz Izraela, ali ostaje još niz važnih pitanja na koje treba dobiti kvalitetne odgovore

U Vladi RH i MORH-u počeli su postavljati glavne smjernice plana B oko nastavka nabavke borbenih zrakoplova nakon što je, zbog stanovite brzopletosti naših partnera, propala dogovorena trgovina s Izraelom. Ukratko, okrećemo se Sjedinjenim Državama.

Izjave nakon sastanka Izraelskog izaslanstva s predstavnicama Mi VLADA PONIŠTAVA ODLUKU Propala kupnja F-16: 'Izrael ne može dobiti odobrenje SAD-a'

Glavni akteri nesretno transakcije, koja je zaustavljena i prije nego je stvarno započela, ne mogu sakriti ozbiljno razočaranje razvojem događaja. Izraelci zbog toga jer su bila na pragu dobrog posla, a Hrvati jer nisu uspjeli kupiti relativno jeftinu i učinkovitu eskadrilu koja bi desetljećima jamčila stratešku prednost u regiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Amerikanci su bili neumoljivi, tvrda srca. Ali i njih treba razumjeti: trgovina oružjem je veliki i unosan biznis. Konkurencija je strašna. Ne smije se dopustiti da netko zarađuje na pameti i djelomičnom trudu drugih.

Manje aviona

No ova je priča sada gotova i treba se posvetiti drugim kanalima nabave nadzvučnih borbenih aviona. U razgovorima s upućenim izvorima spominje se mogućnost inicijalne kupnje manjeg broja zrakoplova F-16 iz SAD-a nego što je to bilo u planu s Izraelom.

SORRY, BRAĆO HRVATI Zrakoplova F-16 nema, ostala nam je samo papirnata maketa

Onda bi se kroz određeno razdoblje taj broj sukcesivno povećavao. Dakle, do broja od 12 aparata.

Kako tumače izvori 24sata, spomenuti avioni novije su godine proizvodnje nego ovi iz Izraela, ali ostaje još niz važnih pitanja na koje treba dobiti kvalitetne odgovore. Primjerice, gdje će se aparati modernizirati, koliko će to stajati, koja će biti razina modernizacije, što je s logistikom, obukom tehničara i pilota...

Zamka za Krstičevića

U perspektivi intrigira i pozicija ministra obrane Damira Krstičevića, koji je bio ključna osoba u postupku nabave, jer je veliki dio svog političkog ugleda stavio na vagu.

STIŽU IZRAELCI Krstičević o problemu s F-16: 'Moje odgovornosti tu nema'

Upućeni u odnose u vrhu vlade RH-a i HDZ-a objašnjavaju da je Krstičevićeva pozicija stabilna. Ministar obrane ima jake adute na svojoj strani: posao s Izraelcima je čist, profesionalno odrađen. Nije se realizirao zbog okolnosti na koje on osobno ili bilo tko drugi s hrvatske strane nije mogao utjecati. Nešto poput force majeure ili act of god.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedan od naših sugovornika procjenjuje da je dio pritiska na Krstičevića generiran iz određenih frakcija HDZ-a koji su držali da će izazvati reakciju Grabar Kitarović. No, pretekli su ih događaji na Pantovčaku.

PREDSJEDNICA O F-16: 'Mi smo sada spali samo na tri MIG-a, izgubili smo i vrijeme...'

Smirena predsjednica

Pogotovo, smjena ‘desnog’ savjetnika Radeljića. I slijedom toga pacifikacija KGK. Tako da će najavljena sjednica Vijeća za obranu, po svemu sudeći, proći mirno.

Komentari (352)
  • Dobro jutro lopovi - Kinezi sletjeli na mjesec i šalju selfie a mi jos kupujemo stare kante iz prošlog stoljeća !

    12. 1. 2019,   07:10
  • 500.000 je odabralo plan B - odlazak iz hrvatske zauvijek...

    12. 1. 2019,   07:47
  • Zbog talne izlozenosti medijskom presingu o kupnji zamjenika Mig-ova 21, hrvatska je javnost zaboravila sitnicu. Uspjesnu protuzracnu obranu ne cine samo novi avioni, kakvi god oni bili, novi stari. Ne znam da li samo ja nista nisam primjetio da se bilo sto govori ili pise o stanju raketnih protuavionskih i proturaketnih sistema HRZ. Jos manje o stanju radarskih sistema kao i sistema za elektronsko ometanje i ratovanje, niti o stanju obucenosti kadrova koji bi trebali s tim rukovati.

    12. 1. 2019,   07:15