Obavijesti

News

Komentari 16

Hrvatska je do listopada imala 104,3 milijuna noćenja turista!

Hrvatska je do listopada imala 104,3 milijuna noćenja turista!
1

Pritom su strani turisti ostvarili 17 milijuna dolazaka ili šest posto više te 92 milijuna noćenja, četiri posto više. Porast bilježe i domaći turisti - u dolascima za devet posto te u noćenjima za šest posto

VIDEO

U Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine ostvareno šest posto više turističkih dolazaka i četiri posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, objavili su u četvrtak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je od siječnja do kraja listopada ostvareno 19 milijuna dolazaka, što je rast od šest posto te 104,3 milijuna noćenja ili četiri posto više, navodi se u priopćenju HTZ-a.

Najviše noćenja ostvareno u Istri

Pritom su strani turisti ostvarili 17 milijuna dolazaka ili šest posto više te 92 milijuna noćenja, četiri posto više. Porast bilježe i domaći turisti - u dolascima za devet posto te u noćenjima za šest posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najviše noćenja ostvareno u Istri (28,2 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19,7 milijuna) te na Kvarneru (18,8 milijuna).

Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj (600.000), Krapinsko-zagorskoj (295.000), Zagrebačkoj (178.000), Osječko-baranjskoj (170.000) i Međimurskoj županiji (163.000).

Najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke (21 milijun), Slovenije (10,4 milijuna), Austrije (7,6 milijuna), Poljske (6,3 milijuna) i Češke (5,5 milijuna).

Po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (37,8 milijuna), u hotelima (24,4 milijuna) i kampovima (18,9 milijuna).

Top destinacije u prvih deset mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin, navodi se u priopćenju.

Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo kako su postignuti rezultati dokaz uspješnog pozicioniranja Hrvatske kao kvalitetne cjelogodišnje destinacije. 

"Rast dolazaka turista u listopadu, kao i u čitavoj godini odličan je primjer promjene percepcije Hrvatske kao turističke destinacije na svjetskom turističkom tržištu, odnosno našeg sve boljeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije", kazao je.

Posebno ga  veseli što su tijekom prethodnog mjeseca među najbrojnijim gostima bili oni iz SAD-a, Kine i J. Koreje. To je, kako je rekao, još jedna potvrda da su dosadašnje aktivnosti i programi usmjereni na jačanje prisutnosti na dalekim tržištima i poboljšanju aviopovezanosti dali odlične rezultate.

Dodatan interes za Hrvatskom iskazali su i brojni avioprijevoznici na turističkom sajmu u Londonu, istaknuo je Cappelli napominjući kako će ove zime Hrvatska biti povezana s više od 100 destinacija diljem Europe i svijeta.

Iduće godien ulaganja od 40 milijuna kuna

Za sljedeću godini najavio je ulaganja 40 milijuna kuna u postojeći avioprogram što će, vjeruje Cappelli, pridonijeti još boljim rezultatima.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić je istaknuo kako je tijekom prvih deset mjeseci glavnina turističkog prometa registrirana u komercijalnim smještajnim objektima koji su ostvarili udio u ukupno ostvarenom prometu od visokih 85 posto.

U strukturi komercijalnog smještaja, kako je naveo, dominira promet ostvaren u obiteljskom smještaju s udjelom od 43 posto, a slijede hoteli s 27 posto i kampovi s 21 posto.

"Upravo se zbog toga daljnje jačanje i podizanje kvalitete smještajne ponude nameće kao strateški cilj, što će u kombinaciji s fokusiranom promocijom selektivnih oblika turizma i otvaranja novih tržišta hrvatskom turizmu osigurati daljnji rast i održiv razvoj“, naglasio je Staničić.

Dodao je kako je u tijeku provedba dviju promotivnih kampanja, jedne za zdravstveni turizam koja se provodi na šest tržišta do 6. prosinca te druga koja je fokusirana na promociju MICE turizma i koja se provodi do kraja prosinca na tržištima kao što su SAD, Francuska, Njemačka, Austrija, UK i dr.

U listopadu 13 posto više dolazaka

Podaci za listopad pokazuju da je u tom mjesecu u Hrvatskoj ostvareno 997.000 dolazaka i 3,4 milijuna noćenja što prema istom mjesecu lani predstavlja porast od 13 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima.

Najviše noćenja ostvareno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (668.000), Istri (610.000) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (575.000).

Slijede Kvarner s 484.000 noćenja, Zadarska županija s 378.000 noćenja, Zagreb s 224.000 noćenja, Šibensko-kninska sa 195.000 noćenja te Ličko-senjska sa 73.000 noćenja.

Na kontinentu je u listopadu najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj (30.000) i Krapinsko-zagorskoj županiji (29.000).

Top destinacije u listopadu po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Zagreb i Split, a najveći se rast broja dolazaka i noćenja u listopadu bilježi s tržišta Kine, Ukrajine, Rusije, SAD-a, Kanade, Francuske i Njemačke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.