Obavijesti

News

Komentari 13

Hrvatska je izdala domaću obveznicu od 6 milijardi kuna

Hrvatska je izdala domaću obveznicu od 6 milijardi kuna
1

Ministarstvo financija je sredinom ožujka ove godine na domaćem tržištu izdalo drugu tranšu obveznica s dospijećem 2026. godine u iznosu od 4 milijarde kuna

VIDEO

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je na domaćem tržištu izdalo petogodišnju obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna, uz kamatnu stopu od 2,75 posto i prinos od 2,85 posto, što je povijesno najniži prinos od 2001. kada je država započela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu. 

Knjige upisa bile su otvorene u srijedu u 9 sati, a zatvorene isti dan u 12,45 sati, priopćilo je Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.  

"Značajan interes investitora u iznosu koji je premašio 8 milijardi kuna, odnosno više od dva puta premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvalitetna ponuda, omogućili su Republici Hrvatskoj izdanje obveznice uz kamatnu stopu od 2,75 posto te prinos od 2,85 posto", ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju kako to izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Republike Hrvatske s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Prinos od 2,85 posto predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice Republike Hrvatske od 2001. godine kada je Republika Hrvatska započela sa izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore", ističe se u priopćenju.

Novo je izdanje drugo ovogodišnje izdanje obveznice na domaćem tržištu. Naime, Ministarstvo financija je sredinom ožujka ove godine na domaćem tržištu izdalo drugu tranšu obveznica s dospijećem 2026. godine u iznosu od 4 milijarde kuna, a prinos na tu obveznicu iznosio je 3,99 posto.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 8. srpnja 2016. godine. Dospijeće obveznice je 2021. godina. 

Iz Ministarstva ističu da je obveznica polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora, uključujući obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, investicijske fondove, osiguranja, banke i ostale pravne osobe.

"Sredstva prikupljena ovim izdanjem obveznica bit će upotrijebljena za refinanciranje državne obveznice koja dospijeva 22. srpnja ove godine, a ostatak sredstava za opće proračunske potrebe", navodi se u priopćenju.

Naime, 22. srpnja ove godine na naplatu dospijeva obveznica u iznosu od 3,5 milijardi kuna.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sberbank i Societe Generale - Splitska banka sudjelovali kao su-aranžeri, navode iz Ministarstva financija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...