Obavijesti

News

Komentari 56

'Hrvatska je najmlađa članica EU, a već predsjeda Vijećem!'

'Hrvatska je najmlađa članica EU, a već predsjeda Vijećem!'
12

Razgovarali su o prioritetima Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU idućih pola godine, o proračunu Europske unije od 2021. do 2027., Brexitu, proširenju Europske unije...

VIDEO

Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku. Najmlađa je članica EU, a već predsjeda Vijećem EU. To je važno i za Europsku komisiju jer ćete predsjedati i tijekom naših prvih 100 dana. Pozorno sam slušala prioritete i mogu reći da su vaši prioriteti i naši. Naš uspjeh ovisi o vašem, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak nakon sjednice naše Vlade i čitave Europske komisije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Prije toga sastala se s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima. 

- Današnji susret u Vladi s predsjednicom Europske komisije potvrdio je da Hrvatska i Komisija Ursule von der Leyen idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje pred nama, od 2019. do 2024. - poručio je premijer Plenković.

Razgovarali su o prioritetima Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU idućih pola godine, o proračunu Europske unije od 2021. do 2027., Brexitu, proširenju Europske unije, ali i ključnim globalnim i vanjskopolitičkim temama.

Zagreb: Sastanak članova Europske komisije sa članovima hrvatske Vlade

- Višegodišnji financijski okvir ključni je dokument kojeg treba donijeti na početku mandata nove Europske komisije, a Hrvatska će učiniti sve da se postigne kompromis koji će biti sukladan očekivanjima država članica Europske unije. Treba pronaći pravi balans između tradicionalnih politika kao što su poljoprivreda i ruralni razvoj te modernizacije i novih izazova, što, naravno, nije jednostavna zadaća. Hrvatska, kao najmlađa članica, imala je priliku koristiti samo jednu financijsku perspektivu, ali i dalje želi loviti korak sa zemljama srednjoistočne Europe, koje su, kad gledamo razdoblje od 2004. do 2019., imale prigodu apsorbirati gotovo 365 milijardi eura - istaknuo je Plenković.

I von der Leyen je naglasila da od Hrvatske očekuje pomoć u postizanju konsenzusa među zemljama članicama oko tog pitanja.

Sastanak Vlade i EK u NSK-u: 'Vi ste primjer uspješne priče'
Sastanak Vlade i EK u NSK-u: 'Vi ste primjer uspješne priče'

Što se tiče proširenja EU, Plenković je naglasio da do summita u svibnju u Zagrebu želi da se razriješi i deblokira situacija koja se tiče otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Kako je jučer već istaknuo, kod pristupa ove dvije zemlje Francuska je povukla rezove iz razloga jer se ne slažu s metodologijom proširenja. Stoga Europska komisija radi na novoj metodologiji, a von der Leyen je istaknula kako bi ta nova metodologija trebala biti završena do svibnja.

Zagreb: Sastanak članova Europske komisije sa članovima hrvatske Vlade

- Idući mjeseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom. Znamo da možemo računati na Hrvatsku, da je Hrvatska veliki zagovarač te teme. Radit ćemo na metodologiji te ćemo iznijeti prijedlog za metodologiju procesa proširenja u prvom dijelu godine. Svakako ga moramo prezentirati prije summita u svibnju ovdje u Zagrebu. Sjeverna Makedonija i Albanija su ispunile kriterije, a mi moramo ispuniti svoje obećanje, mi ne bi sada trebali mijenjati kriterije za njih - istaknula je.

Osvrnula se i na strašne potrese koji su pogodili Albaniju najavivši za 17. veljače donatorsku konferenciju za pomoć toj zemlji.

- Želimo pomoći Albaniji u obnovi - dodala je.

Politička elita stigla na koncert u HNK, došao je i Joža Manolić
Politička elita stigla na koncert u HNK, došao je i Joža Manolić

Puno je riječi bilo i o izlasku Velike Britanije iz Europske unije koje je zateklo Hrvatsku tijekom predsjedanja.

- U srijedu sam bila u Londonu, susrela sam se s premijerom Borisom Johnsonom. Želimo ostati dobri prijatelji, susjedi i partneri. To je priča o starim prijateljstvima i novim počecima. EU i Ujedinjeno Kraljevstvo dijele iste vrijednosti - istaknula je von der Leyen.

A razgovaralo se i o Zelenom planu, takozvanom Green Dealu.

Zagreb: Sastanak članova Europske komisije sa članovima hrvatske Vlade

- Svjesni smo da hitno trebamo postići napredak kad je riječ o Zelenom planu. Ako želimo postići cilj da budemo klimatski neutralni do 2050. godine, moramo djelovati sada, poduzeti sve potrebne zakonodavne korake. Htjela bih da EU bude uzor, predvodnik oko ovih pitanja - rekla je von der Leyen izrazivši uvjerenje da će Zeleni plan biti nova strategija rasta za EU.

Što se tiče eskalacije situacije u Iranu, ali i žarišta u blizini EU, von der Leyen je istaknula kako se spirala nasilja može spriječiti jedino razgovorima i pregovorima. 

- Trebaju biti dobri kanali za dijalog, a EU ima puno takvih kanala koji su se pokazali dobrima i vrijednima povjerenja - rekla je dodavši kako EU podupire proces koji predvodi UN. 

Zagreb: Sastanak članova Europske komisije sa članovima hrvatske Vlade

Što se tiče europskog fonda za obranu, koje je Finska za vrijeme svog predsjedanja htjela smanjiti za 50 posto, von der Leyen je naglasila kako je u interesu EU da se zajamči određeni iznos za obranu, a i premijer Plenković je naglasio kako se treba osnažiti obrambena dimenzija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1