Obavijesti

News

Komentari 55

Hrvatska je prosvjedovala zbog spomenika generalu JNA

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine

VIDEO

Hrvatska je u petak prosvjedovala kod srbijanskih vlasti zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. i pozvala Beograd da prestane veličati zločine.

Spomen ploča Mladenu Bratiću, zapovjedniku bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar otkrivena je u petak u novosadskom kompleksu srbijanske vojske.

Zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo je 2. studenog 1991. kod Borova naselja, dijelu Vukovara koji su srbijanske snage osvojile 18. studenog nakon što su u tom gradu na istoku Hrvatske ubile više od dvije tisuće ljudi. 

Vučić o spomeniku Bratiću: 'Pa Hrvatska ima Budakove ulice!'
Vučić o spomeniku Bratiću: 'Pa Hrvatska ima Budakove ulice!'

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine.

"Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća", kažu na Zrinjevcu.

Ovakve odluke i potezi srbijanskih vlasti u suprotnosti su s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i bivše JNA na Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose, stoji u priopćenju.

Odgovarajući na kritike zbog spomenika Batiću, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uzvratio je da i Hrvatska ima sporne ulice i spomenike, poput onih Mile Budaka i Mire Barešića.

"Oni su od toga napravili kao da je treći svjetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po cijeloj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miri Barešiću", rekao je Vučić novinarima u Ženevi, prenosi Tanjug.

Budak je bio visoki dužnosnik Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista u Drugom svjetskom ratu, a Miro Barešić hrvatski politički emigrant koji je u Švedskoj osuđen zbog ubojstva veleposlanika tadašnje Jugoslavije.

U Novom Sadu otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada na Vukovar

U vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS) u Novom Sadu u petak je, u sklopu obilježavanja dana 1. brigade Kopnene vojske VS-a, otkrivena  spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar, te poginulim vojnicima tog korpusa.

 U nazočnosti tridesetak časnika VS-a, te čelnika pokrajinske i gradske vlasti, predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocijenio je da se danas odaje počast uz sjećanje na "one koji su dali svoj život izvršavajući časno zadaće koju je postavilo zapovjedništvo države koju smo branili u teškim trenucima".

"Ponosan sam na činjenicu što smo smogli snage poslije gotovo 30 godina od tragičnih događaja otkriti spomen ploču", rekao je Mirović.

"Naša je dužnost da se sjećamo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su časno obavljali svoje zadaće i svojim životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sjećanje na te heroje. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbine", istaknuo je Mirović.

U spomen sobi govorio je i brigadni general Zoran Nasković i ocijenio da će ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih "ostati upamćeni kao krvavi sukobi bliskih i povezanih naroda".

Uz spomen-ploču generalu Mladenu Bratiću, otkrivena je i spomen ploča poginulim vojnicima Novosadskog korpusa, a te je obilježja blagoslovio  svećenik Srpske pravoslavne crkve.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o 200 poginulih, 360 ranjenih, dok se pet vodi kao nestalo.

Ceremoniji u spomen sobi nazočilo tridesetak časnika Vojske Srbije i uzvanika, a nakon govora vijence su položili vojvođanski premijer Mirović, general Nasković te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Reagirajući u četvrtak na najavljeno otkrivanje spomen- ploče,  koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je to kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

"Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća", te da "Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao", stoji u priopćenju.

Koalicija nevladinih organizacija Vojvodine podsjetila je i na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je u Ženevi, komentirajući otkrivanje spomen ploče generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar, rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, dužnosniku Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista u 2. svjetskom ratu.

"Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić.

Hrvatska je u petak prosvjedovala kod srbijanskih vlasti zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. i pozvala Beograd da prestane veličati zločine.

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine.

Grad Vukovar osudio postavljanje spomen-ploče generalu JNA

Grad Vukovar u priopćenju za javnost osudio je današnje postavljanje i otkrivanje spomen-ploče u Novome Sadu generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je kao zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo 2. studenog 1991. u napadu na Vukovar.

U priopćenju koje je potpisao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenjuje se kako je to vrlo jasan pokazatelj da je velikosrpska ideologija i dalje smjer politike Republike Srbije.

"Također je i ogledan primjer razloga zašto ćirilici nema mjesta u Vukovaru te očita poruka svim naivnima koji su nas sve ovo vrijeme uvjeravali da pismo nije ništa krivo", ocjenjuje Penava u priopćenju.

Osim osude postupka Vojske i Vlade RS, u priopćenju se izražava i kako se s izrazitim nestrpljenjem očekuju reakcije predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorada Pupovca, Srpskoga narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke da …"barem na ćirilici hrvatskoj javnosti predoče jasnu i nedvosmislenu osudu i ograđivanje od takvih postupaka jer jer sve drugo će govoriti u prilog tome da se mi cijelo vrijeme jako dobro razumijemo."

Medved: Srbija se očito još uvijek ne može suočiti sa svojom ulogom u agresiji na Hrvatsku

Ministar branitelja Tomo Medved osudio je u petak čin podizanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, ustvrdivši da je to očiti primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

"Apsolutna osuda. Nažalost, očiti je i to primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i posebno je to, nažalost, uočljivo u trenutku kada taj spomenik podiže vojska Srbije. Hrvatska osuđuje takav čin poglavito kada se događa u vrijeme ovih teških dana za hrvatski narod, u svjetlu žrtava velikosrpske agresije Vukovara i Škabrnje", komentirao je Medved novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je da je osjetljivo i za svaku osudu upravo zato što je nositelj postavljanja spomen-obilježja vojska Srbije, za ratnog zločinca koji je izravno zapovijedao u agresiji na teritoriju Hrvatske.

Nije konkretno odgovorio treba li na kongres Europske pučke stranke (EPP) spriječiti dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s obzirom da je po srpskom Ustavu on vrhovni zapovjednih vojnih snaga.

"Trebamo osuditi i pozvati ih da se suoče sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, da se u konačnici urazume i shvate da to ne vodi nigdje", rekao je Medved.

Grlić Radman: Rekli smo svoje o spomen-ploči, Srbija bez odgovora  

Vidjet će se, ističe, što se može napraviti u vezi postavljanja spomen-ploče, ponovivši da u svakom pogledu treba pozvati Srbiju da "prekinu s tom praksom, da smognu snage i suoče se sa svojom ulogom i da prestanu s takvim oblicima provokacije".

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman kratko je dodao da je Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji i rekla svoje po pitanju postavljanja spomen-ploče, dodavši da odgovor nije dobila.

Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo podizanje spomenika Mladenu Bratiću

Ministarstvo hrvatskih branitelja u petak je najoštrije osudilo podizanje spomenika generalu bivše JNA Mladenu Bratiću u novosadskom kompleksu srbijanske vojske smatrajući nedopustivim i neprihvatljivim veličanje zločinaca agresorske JNA.

"U mjesecu kada se s tugom i boli prisjećamo žrtve Vukovara, s druge strane Dunava, u Republici Srbiji koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, otkriva se spomenik osobi izravno odgovornoj za zločine počinjene u Vukovaru", priopćuju iz Ministarstva branitelja te ističu da je otkrivanje tog spomenika u Novom Sadu najgora uvreda žrtvama zločina koji za posljedicu ima najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata. 

Poruke koje dolaze iz Srbije provokacija su, kažu, svim vukovarskim žrtvama iz Domovinskog rata, obiteljima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, kao i onih čija je sudbina još uvijek nepoznata, zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i svima prognanima iz svojih domova, provokacija su Hrvatskoj kao samostalnoj i suverenoj državi, obranjenoj i oslobođenoj u Domovinskom ratu.

Mladen Bratić bio je sljedbenik zločinačke politike Slobodana Miloševića i izvršitelj nedjela ozloglašene Jugoslavenske narodne armije. Kao zapovjednik napada na Vukovar, Bratić je bio jedan od predvodnika velikosrpske politike, za koju je odgovoran cijeli tadašnji politički i vojni vrh Srbije, a posljedica te politike je tromjesečna opsada Vukovara tijekom koje je ubijeno više od 2.700 ljudi i grad razoren do neprepoznatljivosti, navodi ministarstvo.

Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju

Takvi postupci Republike Srbije, koji se u raznim oblicima godinama ponavljaju, konstantni su pokušaji revizije povijesti i "podjele krivnje", što, poručuju iz ministarstva hrvatskih branitelja, nije i ne može biti prihvatljivo.

Stoga, pozdravljaju odluku Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova o upućivanju diplomatske note Republici Srbiji kojom se izražava najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Bratiću.

"Taj sramotan čin još je jedan u nizu neprihvatljivih poteza koje podupire i vlast Srbije, suzbijajući time sve dosadašnje napore normalizacije odnosa, kojima je preduvjet i otkrivanje informacija o nestalim osobama. Suživot i suradnja na svim područjima otežana je i gotovo nemoguća dok Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju, ovaj put bez oružja, ali s obezvrijeđenim žrtvama", poručuje Ministarstvo branitelja u priopćenju.

Žigmanov osudio otkrivanje spomen ploče vojnom zapovjedniku napada na Vukovar

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je u petak postavljanje spomen ploče u Novome Sadu zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar.

„DSHV najoštrije osuđuje otkrivanje spomen ploče osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimjereno kada su u pitanju standardi i vrijednosti u EU danas a to svakako neće pridonijeti demokratskom procesu razvoja u Srbiji“, izjavio je Žigmanov medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Dodao je kako će taj čin kod Hrvata „izazvati strah, dodatno će osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj, jer se osobe koje su bile u funkciji ratnih zločina u aktu agresije na drugu, susjednu državu, ovdje javno afirmiraju kao pozitivni likovi“.

„Naravno da će ovo dodatno usložiti hrvatsko-srpske odnose, i u tom kontekstu ozbiljno zabrinjavaju revizijski procesi u Srbiji kada je u pitanju naša suvremena povijest“, zaključio je Žigmanov.

Spomen ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću i poginulim vojnicima te jedinice otkrivena je u petak u vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS), u sklopu obilježavanja dana 1. brigade kopnene vojske VS-a u Novome Sadu.

Uz Žigmanova taj čin ranije je osudila koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!