Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska je sigurna, ne treba brinuti, ali treba biti oprezan'

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Grabar-Kitarović komentirala je i navode iz SOA-inog izvješća o djelovanju nekih država koje "Hrvatsku žele etiketirati svakojakim imenima i na taj način kreirati naš imidž u svijetu"

Hrvatska nema razloga za brigu, ali uvijek ima razloga za oprez, komentirala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), ističući da je Hrvatska sigurna zemlja.

U izvješću o radu u prošloj godini SOA je objavila kako je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna te da trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije. 

PREDSJEDNICA NA KONFERENCIJI 'Ako si sami ne budemo kreirali imidž, to će učiniti netko drugi'

"Vjerujem institucijama i agencijama koje se bave zaštitom hrvatskog teritorija. Država nema razloga za brigu, ali ima razloga za oprez, uvijek", izjavila je predsjednica novinarima na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo".

Naglasila je da je Hrvatska sigurna zemlja koja treba surađivati sa susjednim zemljama kada je riječ o razmjeni podataka o potencijalnim ugrozama, o kretanjima ljudi posebno kada je riječ o povratnicima iz tzv. Islamske države, iz sirijskog i iračkog rata.

Grabar-Kitarović komentirala je i navode iz SOA-inog izvješća o djelovanju nekih država koje "Hrvatsku žele etiketirati svakojakim imenima i na taj način kreirati naš imidž u svijetu".

Ustvrdila je kako se moramo potruditi i odgovarati na te namjere te imati kontraargumente koji će ići u pozitivnom smislu, predstavljajući Hrvatsku kao modernu europsku državu po mjeri čovjeka, kako bismo se udaljili od imidža hrvatske kao balkanske zemlje.

Novinare je zanimalo i smatra li da susjedna Bosna i Hercegovina stvara probleme Hrvatskoj u vezi s migrantima.

 "Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito je da problema ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve - ne samo na razini SOA-e, nego i politički", zaključila je predsjednica.

Komentari (13)
  • Pakiraj kofere, ubrzo letiš s Pantovčaka!

    4. 6. 2019,   14:31
  • Pretežito oblačno sa sunčanim razdobljima i mogućnošću lokalnih neverina. ( Ne možeš promašiti prognozu...)

    4. 6. 2019,   14:22
  • je je hrvatska je toliko sigurna zemlja da je puna lika islamista.pune šume,,a tko zna koliko ih ima i po cestama,po razno raznim kamionima,autima kombijima se švercaju,granica nam šuplja kao sir,,a mi o nekoj sigurnoj zemlji govorimo,daj Kolinda ne kakaj više,,jer i malo dijete zna da jedino što znadeš je laganje,i obečavanje prazne slame.

    4. 6. 2019,   18:35