Obavijesti

News

Komentari 175

Hrvatska je skinula gaće: Vlada daje MOL-u upravljanje Inom...

Hrvatska je skinula gaće: Vlada daje MOL-u upravljanje Inom...
1

Vjerujem da će nakon ovoga MOL imati znatno lagodniju poziciju za preuzimanje Ine. Izmjena je vrlo opasna i gubimo stratešku prednost. Trebali smo ići i na sud, kaže bivši ministar Tomislav Panenić

VIDEO

Možda grubo zvuči, ali definitivno je Hrvatska skinula gaće. Nismo morali to sad raditi, mogli smo nastaviti sa sudom, čekati dok završi arbitraža, ali očito pušu neki novi vjetrovi i Mađarima se popušta, poprilično rezignirano kaže nam sugovornik iz naftnog biznisa o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine starog 17 godina. Ne želi da ga imenujemo jer je već prilično rezigniran svime što se događa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:05

Da je Vlada odlučila omogućiti daljnju privatizaciju Ine i mađarskome MOL-u olakšati preuzimanje, slažu se i dva bivša ministra gospodarstva, Tomislav Panenić i Ljubo Jurčić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je pustiti u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji pod pritiskom Europske komisije. Njime se ukidaju odredbe po kojima je Vlada imala ekskluzivna prava kontrole promjene u vlasništvu, pravo veta na odluke u Ini koje ne smatra dobrim za zemlju ili kompaniju, a nisu se mogli promijeniti ni koncesijski ugovori, Ininino sjedište premjestiti u neku drugu zemlju.

MOL prije nije mogao većinski preuzeti kompaniju

Sad se sve to više nego ublažava. MOL trenutačno ima 49,1 posto vlasništva, a formalno, upravo zbog tog zakona, nije mogao većinski preuzeti kompaniju, iako zbog ugovora s Ivom Sanaderom ima znatno veća upravljačka prava nego Hrvatska s 44,8 posto dionica.

Vlada po novom prijedlogu daje suglasnost ako netko preuzima kompaniju, ali ona je značajno ublažena. Može se odbiti ako Vlada ocijeni da planovi ugrožavaju nacionalnu sigurnost opskrbe i infrastrukture. Također je ostavila i “osigurač” da dva člana uprave, ako država ima i jednu dionicu, sjede na sjednicama uprave Ine, ali nemaju pravo glasa.

- Mađarska je pritiskala Europsku komisiju i za mojeg mandata. Ali smo odlučili radije ići u pravnu bitku i da ne mijenjamo zakon dok traju sporovi. Sad smo u znatno lošijem položaju. Vjerujem da će nakon ovoga MOL imati znatno lagodniju poziciju za preuzimanje Ine. Izmjena je vrlo opasna i gubimo stratešku prednost. Trebali smo ići i na sud te ne mijenjati zakon - kaže bivši Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Jurčić: Sve je puno čudnih odredbi

U HNS-u, koji je partner HDZ-a i koji se ranije također borio s Mađarima, samo neslužbeno kažu da ih ministarstvo nije upoznalo s predloženim izmjenama, ali da bi nas inače Europska komisija tužila Europskom sudu, a taj spor bismo izgubili i platili.

- Zakon se morao izmijeniti, ali Vlada mora zadržati odredbe da daje suglasnost za preuzimanje jer je riječ o strateškoj tvrtki - kaže nam neslužbeno sugovornik iz HNS-a.

Za Ljubu Jurčića, koji je kao SDP-ov ministar završio prodaju prvog paketa Ine i koji je bio u Račanovoj vladi, koja je obećala kroz taj zakon zaštititi interese, izmjene su prepune čudnih odredbi. On nije protiv daljnje privatizacije Ine.

- Ovim zakonom se stvara lažni osjećaj sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa kroz dvojbena rješenja o suglasnostima i članovima uprave bez prava glasa, a čini se da će rješenje biti daljnja prodaja - kaže Jurčić.

cisterne

MOL nije ispunio obećanja o velikim ulaganjima kad je kupovao Inu, a mogli bi dobiti i odštetu zbog plina.

JANAF

Mađari nisu dali ponudu za zakup kapaciteta na budućem LNG terminalu kako bi on bio isplativ.

MIOL Grupa

Mađarska ne želi izručiti Zsolta Hernadija, šefa MOL-a, da mu se sudi u RH.

Unatoč obećanjima o borbi za rafineriju u Sisku, Vlada je dala suglasnost da se ona prenamjeni.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.