Obavijesti

News

Komentari 381

Hrvatska klizi prema općem nasilju, hoće li raditi i šake?

Hrvatska klizi prema općem nasilju, hoće li raditi i šake?
1

Riječi koje danas dominiraju javnom scenom sve su teže i samo je pitanje kad će, kao u Tadićevu filmu “Ritam zločina”, umjesto riječi početi raditi šake...

VIDEO

Riječi koje danas dominiraju javnom scenom sve su teže i samo je pitanje kad će, kao u Tadićevu filmu “Ritam zločina”, umjesto riječi početi raditi šake...

Nakon satiričkog videouratka glumca Renea Bitorajca, jedan je portal objavio podatke o Bitorajčevoj adresi stanovanja dodajući kako je Bitorajec 'unuk partizanskih glavešina kojemu su za njegov ‘kulturni projekt’ Grad Zagreb i Ministar kulture uskratili novac'. Isti portal piše kako susjedi u Vodnikovoj tvrde: 'Živi u 150 kvadrata, stanu koji je naslijedio od djeda i bake - partizanskih glavešina i rođaka zloglasnog srpskog admirala Branka Mamule' dodajući kako su 1945. godine iz njegove zgrade izbačeni hrvatski časnici, 'a vlasnik stana - domobranski general Slavko Štancer strijeljan je u Beogradu'.

To je vrlo teško shvatiti drugačije nego kao poziv na obračun s glumcem. Ti su pozivi kasnije osnaženi u jednoj emisiji na lokalnoj TV postaji gdje je Bitorajec postao meta silovitih iživljavanja.

S oltara prozvao predsjednicu

U nedjelju je, pak, dominikanac Luka Prcela, u izravnom prijenosu na HTV-u prozvao predsjednicu Grabar Kitarović jer nije Amerikancima sasula u brk bacanje atomske bombe u Japanu i bombardiranje njemačkih gradova, dodavši da je NDH bila suverenija od današnje Republike Hrvatske. Prozvao ju je i zbog ocjene da je NDH bila zločinačka.

S ljevice pak čujemo učestale optužbe o bujanju fašizma u Hrvatskoj. Na obje strane idejne fronte temperatura raste, a dvije su se strane najbliže primakle fizičkom obračunu prošle godine, kad je u Savskoj ulici u Zagrebu kordon policije stao između 'šatoraša' i 'antišatoraša'.

- Ovo što se događa je prestrašno. Hrvatska televizija odlučila je izravno prenositi misu svećeniku koji je poznat po tome da drži mise za Pavelića. Ne znam kako si javna televizija uopće može dopustiti da prenosi njegovu propovijed, a na to sve se nadovezala predsjednica, nad čijom se reakcijom zgražam. Kako ona može reći da oprašta kažnjivo djelo - jer to što je govorio svećenik je kažnjivo. Kao djeca u vrtiću. Oprostit će ti prijateljica što ti je zarila prst u oko. Ako se nešto ne poduzme, možemo očekivati crni mrak, jer taj užasan režim i počinje u tišini i malo po malo - kaže dr. Mirjana Krizmanić, sveučilišna profesorica psihologije.

Čini se da je začetnik ovog idejnog rata Tomislav Karamarko, koji je prošlo godine u tjedniku Globus iznio svoj “antikomunistički manifest”.

Njegov je program bio izrazito okrenut prošlosti - šef HDZ-a založio se za “lustraciju komunističkih intelektualaca” (pri čemu je za primjer uzeo dr. Žarka Puhovskog). “Oni”, rekao je, “europsku misao jednostavno nakalemljuju na svoj stari boljševizam i u tome je sva mudrost njihova stava i pristupa. Oni Hrvatsku nisu voljeli ni onda, kao što je ne vole ni sada. Mene, međutim, neće farbati”. Prorekao je i demontažu Tuđmanove ideje pomirbe, temeljito čišćenje školskih programa, zaštitu djela i lika Tuđmana i Šuška.

- Svatko će u kući moći misliti što hoće, ali javno će morati poštovati temeljne vrijednosti hrvatske države: Domovinski rat, branitelje, naše poginule, Franju Tuđmana i Gojka Šuška - rekao je u svibnju 2015.

Cijela je predizborna agenda HDZ-a bila fokusirana oko tvrdog idejnog rata, lustracije i sličnih tema - od kojih se nakon svega odustalo. Polučeni su svi negativni efekti i ni jedan pozitivni. Lustracija nije provedena, arhivi nisu otvoreni.

S druge strane, u SDP-u, nije bilo previše volje za nastavak Drugog svjetskog rata. Zoran Milanović nije se pozivao na komunizam, Jugoslaviju ili Tita. On je kulturnom ratu pridonio preranim postavljanjem dvopismenih ploča u Vukovaru, a Crkvu je razgnjevio obrazovnim programom u školama. Upravo je biskup Košić formulirao doktrinu o “nenarodnoj vlasti” koju je Karamarko preuzeo od njega. No Milanović se ne poziva na crvenu ideologiju, jedino katkad koristi pozdrav “drugarice i drugovi”.

No on je ipak presudno ojačao idejni rat neprovođenjem reformi.

Da je njegova vlada nametnula suvisle suvremene priče o reformama zastarjelih hrvatskih ustanova i normi, ne bismo se svađali oko komunizma, Jugoslavije i drugih muzejskih tema, koje su žive jedino ako mogu proizvesti nasilje na našim ulicama.

Karamarko: Pomirbe nema, ide lustracija

“Pomirba, općehrvatska pomirba, koja se nalazila u središtu Tuđmanova programa, bila je jedna velika dobronamjernost s njegove strane. Ali vidite i sami u što se sve to, s vremenom, izrodilo”.

Milanović: HDZ-ovci urliču cajke po cijele dane

Milanovići je izvrijeđao gotovo sve protivnike u Hrvatskoj, ali je učinio i regionalni iskorak. Osim rafalne vatre po Prnjavoru i cajkama, koje “HDZ-ovci arlauču po cijele dane”, dio njegova bijesa osjetili su i Mađari.

'Protiv komunista na široku frontu'

Komunističkoj indoktrinaciji, tom pogrešnom i nakaradnom tumačenju novije povijesti i općih društvenih vrijednosti, morat ćemo se suprotstaviti kudikamo osmišljenije, na više razina ili fronti, rekao je Karamarko.

Milanović: Ili mi, ili oni...

Šef SDP-a također vidi bipolarnu sliku svijeta, ali u današnjici on se, kako kaže, bori protiv druge lige, dok sebe predstavlja kao Bundseligu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 381
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca