Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska kupuje nove ophodne brodove, moćne radare, rakete

None Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL 2

HRM namjerava nabaviti i nekoliko (od dva do tri) brodova za nadzor podmorja (tzv. mine-hunters). A apsolutni je prioritet nabava novog protubrodskog sustava...

U Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) željno iščekuju novi Dugoročni plan razvoja pa su pripremili prioritete za sljedećih deset godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Objektivno, za sada bi taj popis još uvijek trebalo nazivati svojevrsnim "popisom želja". Koji je zapravo i prilično skroman. U prioritetima su i dalje spojene vizije za Obalnu stražu (gdje pripada OOB-31 i ratni dio HRM-a, što znači da se još ne razmišlja o odvajanju polucivilne Obalne straže i ratne mornarice, piše Večernji list

Prioriteti mornarice ukratko svode se na nabavu novih, odnosno moderniziranih radarskih sustava uz potporu besposadnih sustava (UAV) i od pet do čak deset ophodnih brodova. 

Napokon, za razdoblje od 2024. do 2026. planira se nabava prve od barem dvije korvete, dakle izvanobalnog ophodnog broda, modularnog dizajna (deplasman oko 1000-1500 t), koji bi imao i platformu za helikopter. Time bi HRM mogao iskoračiti i u Mediteran, s obzirom na to da ovakve korvete mogu tjedne, čak mjesece provesti izvan matične luke. 

HRM namjerava nabaviti i nekoliko (od dva do tri) brodova za nadzor podmorja (tzv. mine-hunters). A apsolutni je prioritet nabava novog protubrodskog sustava, kao nasljednika švedskog RBS-15, čije će preostale rakete biti izvan funkcije u sljedećih od pet do sedam godina. 

Nakon što Obalna straža RH preuzme OOB-31, pretpostavlja se da će biti nastavljena gradnja još četiri blizanca. U svojem planu HRM namjerava u sljedećih deset godina posjedovati i do deset ovakvih ophodnih brodova, uz napomenu da nakon gradnje pet novih može slijediti i nabava još pet rabljenih. Cijena OOB-a je oko deset milijuna eura po primjerku, a oni će postupno zamijeniti OB klase "Mirna", koji su građeni još početkom 80-ih godina 20. stoljeća.

Procjena je mornarice da je HRM nužno opremiti s minimalno dva velika ophodna broda, deplasmana do 1500 tona. Ovi brodovi trebaju imati višestruku namjenu, od ratovanja, protuzračnih i protupodmorničkih, ali i zadaća iz domene Obalne straže RH.

Višenamjenski brod bit će i platforma za ugradnju novoga protubrodskog raketnog sustava, a deplasman od oko 1500 tona omogućio bi i smještaj izviđačkog helikoptera koji bi brodu znatno povećao sposobnost nadzora mora.

Komentari (75)
  • Možda ima Izrael brodove stare oko 50 godina da nam podvale.

    20. 11. 2018,   11:32
  • nek uljanik napravi

    20. 11. 2018,   11:17
  • Sa kojim parama.

    20. 11. 2018,   11:08